Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Raamverhalen - Christenen voor Israël
 • Een bezoeker in het zomerpaleis 'raamverhalen' in Jeruzalem. - Foto's: Petra van der Zande
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Raamverhalen

  Petra van der Zande - 17 oktober 2019

  “De lamp van het lichaam is oog; als dan uw oog oprecht is, zal heel uw lichaam verlicht zijn.” Mattheus 6: 22

  Yoram Amir was een fotograaf, artiest en activist. De rasechte Jeruzalemmer hield zielsveel van zijn stad. “Een huis moet een ziel hebben, en in Jeruzalem zijn ze bezig dit allemaal te vernietigen,” lamenteerde hij. “Jeruzalem’s authentieke schoonheid moet bewaard blijven.” Haar gebouwen waren als juwelen en de ramen de diamanten. Yoram zag ramen als de ogen van de ziel.

  In zijn opslagplaats in Beit Sjemesj verzamelde Yoram 2000 raamkozijnen, de meeste afkomstig uit afgebroken gebouwen. Vlak voordat hij op 56-jarige leeftijd overleed, bespraken Leor Peleg en Itamar Palogi wat zij met een deel van Yoram’s verzameling wilden gaan doen. Het fascinerende bouwwerk moest het oog en hart in gelijke mate beroeren. De meeste kloosters en gebedshuizen hebben prachtige ramen, mooie gewelven en indrukwekkende entrees. Toen ‘Raamverhalen’ vorm begon aan te nemen, werd het een mix van al die facetten.

  Tijdens de zomermaanden zag het publiek wat er gedaan kon worden met afgedankte voorwerpen. Het ‘Zomerpaleis’ stond In Gan Hasoes (Het Paard-park) op de hoek van de King Georgestraat en de Ben Jehudastraat. De 550 raamkozijnen reflecteerden het verhaal van deze stad tijdens de afgelopen eeuw.

  Het was duidelijk dat de op ramen gebaseerde creatie zorgvuldig gepland was en met liefde gemaakt. De bouw en het designteam hadden een week nodig om alles in elkaar te zetten. De ramen bevatten architectonische elementen, ieder met een uniek verhaal. Sommige kozijnen roken nog naar 100- jaar oud ceder of sparrenhout. Dat vind je tegenwoordig niet meer.

  Er was een Armeens openslaand raam en een Ottomaanse decoratie naast een christelijke creatie. Een prachtig raamwerk in de vorm van een Davidsster was bevestigd op een Arabisch gewelf. En een raam van het Waldorf Astoria hotel hing naast een ‘parel’ van een marktstal.

  ‘Raamverhalen’, dat deel uitmaakte van het Mekudeshet festival en een soort gedenkteken was van Amir’s levenswerk, gaf het publiek allerlei intrigerende uitzichtpunten. De mix van kozijnen en aan elkaar gesmeed glas vormden een huis met meer open ramen dan ondoordringbare muren.

  Het kunstwerk was tot 22 september te bezichtigen. Vanuit Jeruzalem reisde het vervolgens naar New York en Engeland waar het opnieuw mag pronken op een internationale tentoonstelling.

  “Een oor dat hoort en een oog dat ziet, ook die beide heeft de HEERE gemaakt.” Spreuken 20:12

  Over de auteur