Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Als 'huwelijksmakelaar' op weg - Christenen voor Israël
 • Rabbijn Jacobs en zijn vrouw (midden) met Koen (links) en Alina (rechts). - Foto: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • kom in actie

  Als ‘huwelijksmakelaar’ op weg

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 4 november 2019
  Deze week is opperrabbijn Binyomin Jacobs op reis door Oekraïne met onze alijaveldwerker Koen Carlier. Van zijn belevenissen houdt hij een dagboek bij dat u hier kunt lezen. Dit is deel 1.

  We zijn nog niet opgestegen en ik waan me al met Koen en Alina in het busje waarin we de komende dagen door Oekraïne zullen crossen. Nou ja ‘crossen’? Het merendeel van de tijd rijdt Koen met de snelheid van een invalide slak. Kuilen, kuilen, kuilen.

  Huwelijksmakelaar

  Wellicht vraagt u zich af waarom ik weer afreis naar Oekraïne. Heeft de opperrabbijn niets beters te doen, hoor ik u zich afvragen? En zijn echtgenote neemt hij ook nog mee! Het kan kennelijk niet op! Toch ga ik, en ik meen dat dat meer dan zinvol is.

  “Kunt u zich voorstellen dat die jonge rabbijnen in Oekraïne de hulp van Koen en zijn ploeg niet vertrouwen?”

  U kent wellicht de musical Anatevka (Fiddler on the Roof). Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de koppelaarster die de jongens en meisjes aan elkaar praat, meestal via de ouders, en zo de basis legt voor een nieuw Joods gezin. Nu, mijn rol in Oekraïne is die van huwelijksmakelaar, koppelaar.

  U lacht? Ten onrechte, want in feite is deze bijbaan verre van leuk. Het is het gevolg van eeuwenlange vervolging. Mocht u het nog niet begrijpen: Christenen voor Israël wil helpen om Joden naar Israël te brengen, maar wil ook de zeer armen tot fysieke steun zijn. Maar hoe weten ze waar de Joden zich bevinden en wie er wel of niet Joods is?

  Een uiteengescheurde Joodse gemeenschap

  Verspreid over Oekraïne zijn er honderden rabbijnen die, na de val van het communisme, teruggekeerd zijn, vaak naar de plaatsen waar hun grootouders ooit gewoond hebben. Oekraïne was de bakermat van het traditionele Jodendom. Het Chassidisme, opgericht door de Baal Shem Tov, is daar ontstaan.

  Maar zeventig jaar communisme heeft gigantische spirituele schade aangericht. En ook de fysieke vervolging was van alledag. En daar zitten dan, tussen de ruïnes van dat hele rijke geestelijke leven en tussen honderden massagraven, jonge rabbijnen. Ze worden geconfronteerd met een gemeenschap die uit elkaar is gerukt, onbeschrijfelijke armoede en zelfs fysiek gevaar, vanwege het sterk aanwezige antisemitisme.

  En dan komt er hulp. Koen en zijn team komen helpen. Maar willen die rabbijnen geholpen worden? Een twijfelend ‘ja’ en tegelijkertijd een keihard en resoluut ‘nee’. ‘Christenen willen bekeren. Kijk de geschiedenis maar in. De Kruistochten, met de moord op duizenden en duizenden Joden die ze op hun heilige weg naar Jeruzalem tegenkwamen. De Inquisitie met de beruchte brandstapels waarop zovele van onze voorouders belandden omdat ze weigerden zich te bekeren …’

  ‘Huwelijk’

  Kunt u zich voorstellen dat die jonge rabbijnen in Oekraïne de hulp van Koen en zijn ploeg niet vertrouwen? En daar komen mijn echtgenote en ik aanzetten met zowaar die Christenen. Wij mogen het contact leggen, het ‘huwelijk’ sluiten, tussen Koen en de rabbijnen.

  Prachtige ‘huwelijken’ zijn zo ontstaan en we gaan weer nieuwe koppeltjes maken. Ieder dag een andere plaats, een andere rabbijn en nieuwe straatarme Joden, onder wie overlevenden van de Shoah, die door Koen en de zijnen via de rabbijn hulp krijgen.

  De purser roept net uit dat we om tien over een zullen landen. Koen en Alina zullen ons opwachten. We gaan naar Tjerkacci, drieënhalf uur reizen van Kiev. Nog nooit van gehoord. Geen idee wie daar de rabbijn is. Maar wij zijn innig dankbaar een schakel te mogen zijn, een stempel dat verklaart dat die Christenen voor Israël koosjer zijn.

  Over de auteur