Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Amerika ziet 'nederzettingen' niet langer als illegaal - Christenen voor Israël
 • Utizicht over het hedendaagse Silo, in Samaria, dat dat in de wereldopinie 'illegaal' is. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Amerika ziet ‘nederzettingen’ niet langer als illegaal

  Yochanan Visser - 19 november 2019

  De Verenigde Staten nam op maandag opnieuw een historische beslissing betreffende Israël en maakten via Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bekenddat de zogenaamde ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria (veelal aangeduid als Westelijke Jordaanoever) niet inherent illegaal zijn onder internationale wetgeving.

  De verklaring van Pompeo over de juridische status van de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria kwam een week nadat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat labels van producten uit de zogenaamde ‘nederzettingen’ of ‘kolonies’ zoals het Hof de Joodse gemeenschappen daar noemde, moeten vermelden waar ze precies zijn geproduceerd. Die beslissing was direct gebaseerd op dezelfde interpretatie van de internationale wetgeving die beweert dat Israel de vierde Geneefse Conventie van 1947 heeft geschonden door Joden toe te staan om zich te vestigen in Judea en Samaria. Deze Joden kwamen vrijwillig naar Judea en Samaria en werden niet door de Israëlische regering gedwongen.

  “Ruzies over wie er gelijk heeft en wie het fout ziet in de discussie over de internationale wetgeving zullen geen vrede brengen.”

  De conventie spreekt echter over de “gedwongen transfer” van de burgerbevolking naar gebieden die ‘bezet’ worden gehouden. De term ‘bezetting’ is echter ook incorrect in het geval van Judea en Samaria omdat de gebieden waren voorbestemd voor het Joods Nationaal Tehuis dat de Volkenbond (de voorganger van de VN) besloot op te richten voor het Joodse volk aan het begin van de vorige eeuw. Dat besluit kreeg later de status van internationale wet tijdens de San Remo conferentiein 1920 waar de gehele Balfourverklaring werd opgenomen in een resolutie over de creatie van het Joods Nationaal Tehuis.

  De Britse regering gaf later een groot deel van het grondgebied van het Joodse Nationaal Tehuis weg om een nieuwe Arabische staat met de naam Trans-Jordanië te creëren. Die staat, die later de naam Jordanië kreeg, hield na 1948 Judea, Samaria en een deel van Jeruzalem illegaal bezet. Deze feiten maken in feite de Israëlische claim op de gebieden veel sterker dan die van de Palestijnse Arabieren.

  Terug naar oude standpunten

  “Het de oprichting van civiele nederzettingen niet consistent met de internationale wetgeving noemen, heeft de zaak van de vrede nooit vooruit geholpen,” zei Pompeo in Washington DC. “De harde waarheid is dat er nooit een juridische oplossing voor het conflict zal zijn. Ruzies over wie er gelijk heeft en wie het fout ziet in de discussie over de internationale wetgeving zullen geen vrede brengen,” aldus Pompeo.

  Een nadere beschouwing van Pompeo’s verklaring maakte duidelijk dat de regering Trump in feite de kwestie van de juridische status van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria niet relevant vindt voor de oplossing van het nu honderd jaar oude conflict tussen de Palestijnse Arabieren en Israël. De ultieme status van deze gemeenschappen zal gezamenlijk door Israël en de Palestijnse Arabieren moeten worden vastgesteld, volgens de regering Trump.

  In feite gaan de Verenigde Staten daarmee terug naar de positie van de regering Reagan die dezelfde opinie had over de status van de Joodse gemeenschappen in het hartland van Israël, en verwerpt de positie van de regering Obama die oordeelde dat ze een obstakel voor vrede waren en niet legitiem.

  reacties

  Saeb Erekat, de voorzitter van de PLO en hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit, reageerde woedend op het Amerikaanse besluit en kondigde aan dat “de poorten van de hel” nu geopend zouden worden. Linkse Israëlische politici verwierpen het Amerikaanse besluit ook en beweerden dat de vrede daardoor bijna onmogelijk zou worden.
  Het grootste deel van de Israëlische politici reageerde echter positief of met vreugde op het besluit terwijl sommige rechtse politici zeiden dat dit besluit de weg vrijmaakt voor het invoeren van Israëlische soevereiniteit in de zogenaamde C-gebieden in Judea en Samaria. De C-gebieden werden onder de Oslo-akkoorden onder Israëlisch bestuur geplaatst.

  Goed voor vredesonderhandelingen

  Het argument dat het Amerikaanse besluit vrede verder belemmert, werd onmiddellijk tegengesproken door premier Netanyahu die zei dat de ontkenning van Joodse geschiedenis en de waarheid over de legale status van de ‘nederzettingen’ juist de vrede belemmert.

  Professor Eugene Kontorovich een expert op het gebied van de internationale wetgeving en het Palestijns Israëlische conflict zegt dat de VS het bij het juiste eind heeft als het de positie inneemt dat Israël geen bezettende macht is in Judea en Samaria en dat het de deur naar een Tweestatenoplossing niet sluit.

  “Het betekent dat de onderhandelingen over zo’n oplossing niet langer beginnen op de aanname dat Israël geen claim heeft op het land, of het stal van de ‘Palestijnen’. Die valse theorie diende alleen om de Palestijnse posities te verharden en maakte succesvolle onderhandelingen onmogelijk,” zei Kontorovich.

  Over de auteur