Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Europarlementariër: 'Europa moet niet 'hogere autoriteit' spelen in Israël' - Christenen voor Israël
 • Europarlementariër Karoline Edtstadler leidt de werkgroep Antisemitisme van het Europees Parlement. - | Foto:CC 2.0/ Flickr.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Europarlementariër: ‘Europa moet niet ‘hogere autoriteit’ spelen in Israël’

  7 november 2019

  Karoline Edtstadler, voorzitter van de werkgroep Antisemitisme van het Europees Parlement, zegt dat Brussel de Israëli’s niet zou moeten vertellen hoe het conflict met de Palestijnen op te lossen.

  Volgens het nieuwe hoofd van de werkgroep Antisemitisme in het Europese Parlement moet Europa veel meer doen om haar Joodse gemeenschappen te beschermen, waaronder het plaatsen van politie bij elk Joods instituut.

  “Voor elke synagoge, bij elke Joodse school – overal waar Joods leven zich afspeelt – moet er op z’n minst besef van politie zijn. Afhankelijk van de risico-inschatting moet er eveneens politieaanwezigheid zijn zodat die kan optreden als een aanslag zich voordoet,” zei Karoline Edtstadler. “Jammer genoeg is hier dringend behoefte aan. We kunnen erover discussiëren of politieaanwezigheid voor synagogen goed of slecht is, maar het is duidelijk noodzakelijk,” voegde ze eraan toe.

  Edtstadler, voormalig plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk, kwam afgelopen zomer in het Europees Parlement. In een interview met The Times of Israel zei ze ook dat Brussel Israël als de enige democratie in het Midden-Oosten zou moeten steunen. Europa zou zich niet een rol van ‘morele autoriteit’ moeten aanmeten die visies en standpunten aan Jeruzalem kan opdringen; vooral niet met betrekking tot het conflict met de Palestijnen.

  “Er zijn drie soorten antisemitisme: de ouderwetse soort, een nieuwe geïmporteerde, en antizionisme. Het heeft lang geduurd voordat mensen durfden te spreken over het geïmporteerde antisemitisme, maar het is een feit,” zei Edtstadler, waarbij ze zinspeelde op Jodenhaat onder migrantengemeenschappen. “Antizionisme heeft Israël als doelwit en is de meest moeilijke omdat je veel kennis nodig hebt om erachter te komen. We kunnen nooit ophouden met het bestrijden van antisemitisme. Het zal altijd blijven bestaan,” voegde ze eraan toe.

  Antisemitische aanslag

  “De aanslag van 9 oktober 2019 op een synagoge in Halle (Duitsland) was alarmerend,” gaf Edtstadler aan. “Het dient als een aanmaning voor de lidstaten van de Europese Unie om metterdaad veiligheidsmaatregels te nemen, en niet alleen in resoluties ertoe te besluiten.” De aanslag vond plaats op Jom Kippoer – de meest heilige dag op de Joodse kalender – en werd uitgevoerd door een Duitse neonazi. De zwaarbewapende schutter probeerde zonder succes de synagoge binnen te komen. Uit frustratie hierover schoot hij in de straat twee niet Joodse omstanders dood.

  “In Oostenrijk bestaat er een goede samenwerking tussen de politie en de Joodse gemeenschap. Bij alle belangwekkende Joodse instituten zoals synagogen en scholen, bevindt zich politie. En wanneer er een risico-inschatting bestaat … Ik was eerlijk gezegd geschokt te horen dat dit in Duitsland niet het geval was,” zei ze.
  Edtstadler zei verder nog dat ze erg bezorgd was over een “gebrek aan bewustheid van antisemitisme” in Europa. Zo formuleerde ze het. Ze verklaarde plechtig dat ze dit onderwerp zou aansnijden in de parlementaire werkgroep waar ze sinds juni leiding aan geeft.

  “Er is een veiligheidsprobleem, en een van de dingen die onze werkgroep wil doen is een grote conferentie organiseren om alle lidstaten ertoe aan te zetten zorg te gaan dragen voor de beveiliging van de Joodse gemeenschappen,” zei ze.

  Scholing

  “Ook moeten we scholing promoten. We willen niet onze jonge mensen beschuldigen of hun het gevoel geven dat ze iets verkeerds deden of schuldig zijn. Maar zij moeten de geschiedenis kennen.”
  Edtstadler komt uit Salzburg, en ze zei dat ze graag zou zien dat alle Oostenrijkse scholen de plek van het Mauthausen concentratiekamp bezoeken. ”Wat mij betreft zouden alle leerlingen Mauthausen gezien moeten hebben, op z’n minst één keer tijdens hun schooltijd. Het is niet de oplossing voor elk probleem, maar het is een eerste stap,” zei ze.

  Israël

  Vorige week kwam Edtstadler aan in Israël. Ze stond aan het hoofd van een delegatie van Europese wetgevers die door de non-profit organisatie Elnet hier gebracht was. Elnet probeert betere banden aan te moedigen tussen Israël en Europa. Het was de tweede keer dat zij het land bezocht. “We zouden Israël beter moeten kennen,“ zei ze. “Ik ben het ermee eens dat de onderlinge betrekkingen moeten verbeteren. Zowel Israël als de EU moeten zich naar elkaar toe bewegen. Het is werkelijk belangrijk hier te zijn, en de situatie ‘aan de grond’ te zien en verslag daarvan uit te brengen.”

  Toen haar gevraagd werd hoe ze het Israëlisch-Palestijnse conflict beoordeelde, zei Edtstadler dat de tweestatenoplossing “goed klinkt, en mogelijk een oplossing zou kunnen zijn.” (Brussel hamert erop dat deze oplossing de enige realistische en werkbare manier is om vrede te bewerkstelligen.) “Maar aan de andere kant,” benadrukte ze, “zijn het alleen de Israëli’s en de Palestijnen die tenslotte moeten besluiten of dit mogelijk is of niet.”

  “Het is niet aan de Europeanen te beslissen hoe Israëli’s en Palestijnen vrede maken,” zei ze.
  “Ik woon hier niet, het is niet aan mij te beoordelen wat het beste is voor de mensen hier,” zei Edtstadler. “De Israëli’s en de Palestijnen beseffen het beste wat goed voor hen is; beter dan dat wij het ooit zouden kunnen weten. Als je hier niet woont, kun je niet ten volle bevatten wat het wezen van het conflict inhoudt, laat staan dat je dan een uiteindelijke oplossing kunt presenteren.”

  Ze vervolgde: “Algemeen gesproken zou ik graag de EU willen aanbevelen niet te proberen de ‘hogere autoriteit’ te spelen die in staat is alle problemen hier op te lossen. Deze problemen moeten hier ter plekke opgelost worden.”

  Over de auteur