Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Experts schetsen huiveringwekkend plaatje 'komende oorlog' - Christenen voor Israël
 • - Foto: Google Maps
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Experts schetsen huiveringwekkend plaatje ‘komende oorlog’

  Yochanan Visser - 6 november 2019

  Israёlische experts met kennis van zaken over de stand van zaken in het escalerende conflict met Iran waarschuwen dat deze oorlog een keerpunt heeft bereikt en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er een grootschalig conflict uitbreekt dat de potentie heeft om het bestaan van de Joodse staat te bedreigen.

  De spanningen tussen beide landen lopen steeds verder op en de demissionaire premier Benjamin Netanyahu waarschuwt nu dagelijks voor het naderende gevaar terwijl hij het publiek in Israёl herhaaldelijk vertelt dat men niet alles weet over wat er aan de hand is. “Onze inschatting is niet een vraag van of maar wanneer” de oorlog zal beginnen zei de voormalige veiligheidsadviseur van de Israёlische regering, Ya’acov Amidror deze week.

  Volgens Amidror bouwt Iran “een ring van vuur” rondom Israёl en creёert nieuwe fronten in Irak en Jemen die zullen worden gebruikt om raketten uit alle richtingen in de richting van Israёl te lanceren.

  “Oren schreef dat er per dag 4,000 raketten op alle delen van Israёl zouden kunnen neerdalen en dat het Israёlische leger over onvoldoende defensiecapaciteiten beschikt om een dergelijk aantal raketten te neutraliseren.”

  Irans levering van ballistische raketten aan de houthi’s in Jemen werd onlangs door Netanyahu onthuld en gezien de reikwijdte van deze nieuwe raketten is het meer dan aannemelijk dat ze zullen worden gebruikt om de Israёlische badplaats en transithaven Eilat onder vuur te nemen. De raketten in Jemen kunnen ook worden gebruikt om de scheepvaartroute naar Eilat in de Rode Zee af te sluiten.

  In Irak vindt iets dergelijks plaats en daar gebruikt Iran het feit dat verschillende delen van het land niet onder controle staan van de centrale regering om raketbases te bouwen voor langeafstandsraketten die met gemak Israёl kunnen bereiken.

  Dan is er Gaza waar de Iraanse proxy Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) steeds meer invloed heeft met een leger van 15,000 strijders en nu beschikt over een groter en geavanceerder rakettenarsenaal dan Hamas, dat ook training en financiёle steun van Iran ontvangt. PIJ voerde afgelopen vrijdagnacht een aanval uit met tien raketten op Israёl uit. Experts hebben deze aanval geduid als een test voor het Iron Dome raketschild.

  Preventieve aanval

  Amidror denkt dat het voor Israёl beter zou zijn om direct het ‘hoofd van de slang’ aan te vallen in het geval dat Iran haar proxies gebruikt om de langverwachte meerfront-rakettenoorlog tegen de Joodse staat te beginnen. Met andere woorden Israёl doet er goed aan om doelen in Iran aan te vallen in reactie op de verwachte aanval.

  Professor Eytan Gilboa het hoofd van het Centrum voor Internationale Communicatie van de Bar Ilan Universiteit in Israёl zegt dat Israёl meer moet doen om alle elementen van Irans plan voor oorlog tegen de Joodse staat te publiceren en preventieve maatregelen moet nemen die de internationale gemeenschap wakker moeten schudden.

  Israёl moet verder Irak, Syriё en Libanon duidelijk maken dat de regimes daar verantwoordelijk zullen worden gehouden voor Iran’s acties vanaf het grondgebied van deze landen en dan voornamelijk de Syrische en de Libanese regering. “Het zal voor Israёl zeer gecompliceerd worden” wanneer de oorlog uitbreekt aldus Gilboa.

  ‘Te weinig defensiecapaciteit’

  Michael Oren de voormalige Israёlische ambassadeur in de Verenigde Staten luidde deze week ook de alarmklok over wat Israёl te wachten staat in verband met Iran. Oren beschreef in een artikel voor The Atlantic wat er zeer waarschijnlijk zal gebeuren in de komende oorlog met Iran en haar bondgenoten en is het eens met Gilboa dat de zaken voor Israёl zeer gecompliceerd zullen worden.

  Oren schreef dat er per dag 4,000 raketten op alle delen van Israёl zouden kunnen neerdalen en dat het Israёlische leger over onvoldoende defensiecapaciteiten beschikt om een dergelijk aantal raketten te neutraliseren. Israёl beschikt weliswaar over een aantal geavanceerde anti-raket systemen zoals Iron Dome, David’s Sling, het Arrow raketschild en Patriotraketten maar dat wil niet zeggen dat de afweer in staat zal zijn om alle belangrijke militaire en civiele doelen te beschermen aldus Oren.

  Iran zou via de raketten van haar proxies de havens van Israёl buiten gebruik kunnen stellen en hetzelfde geldt voor de Ben Gurion luchthaven. Oren, die uitstekend is ingevoerd in Israёls veiligheidssituatie, zegt dat hij verwacht dat honderdduizenden Israёlis zullen moeten worden geёvacueerd uit het noorden van de Joodse staat en dat de activiteiten van verschillende industrieёn tot stilstand zullen komen.

  Ziekenhuizen zullen vanuit hun ondergrondse faciliteiten moeten werken en overbelast raken terwijl hetzelfde geldt voor de Kiryah in centraal Tel Aviv waar het hoofdkwartier van de IDF en het Israёlische Ministerie van Defensie is gevestigd.

  Zelfs wanneer Iran er niet in zal slagen om steden zoals Tel Aviv met “de grond gelijk te maken” zoals Iraanse leiders regelmatig dreigen, dan zal de oorlog grote gevolgen hebben voor het leven in Israёl en de economie van het land. De toeristenindustrie zou een zware klap krijgen net zoals dat gebeurde tijdens de zogenaamde Tweede Intifada die in Israёl ook wel wordt aangeduid als de “Oslo-oorlog”.

  Oren verwacht dat de Israёlische respons op de raketaanvallen en andere terreur opnieuw de internationale opinie tegen het land zal doen keren inclusief VN-resoluties die de handen van het Israëlische leger en luchtmacht kunnen binden. De voormalige Israёlische topdiplomaat en parlementariёr schreef dat het door hem geschetste scenario niet overdreven is en dat de ministers van het Israёlische veiligheidskabinet dit scenario gebruiken voor het uitwerken van plannen die het toenemende gevaar moeten afwenden.

  Noodplan

  De IDF heeft onlangs een noodplan in werking gesteld onder de codenaam ‘Momentum’ dat voorziet in een uitbreiding van de raketdefensiesystemen, het verder verbeteren van de inlichtingendiensten en hun werkzaamheden en uitbreiding van training van soldaten in de ooologsvoering in bewoonde gebieden.

  Oren leek verder te pleiten voor een defensiepact met de Amerikanen en dan vooral op het gebied van luchtdefensie. Het Amerikaanse leger heeft al een eenheid in Israёl die het geavanceerde X-band radarsysteem opereert en houdt geregeld gezamenlijke oefeningen met het Israёlische leger.

  Tijdens één van deze recente oefeningen werd ook het Amerikaanse THAAD rakettenschild ingevlogen. Het blijft echter onzeker of het Amerikaanse leger zich zal mengen in wat door Israёlische experts en politici wordt aangeduid als “de komende oorlog”.

  Thema

  idfiran

  Over de auteur