Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Het 'stinkeltje' - Christenen voor Israël
 • Granaatappelsap proeven in het 'stinkeltje'. - Foto's: Joanne Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het ‘stinkeltje’

  Joanne Nihom - 22 november 2019

  Mijn boodschappen doe ik al jaren in de supermarkt in Yarka, een Druzendorp dichtbij waar ik woon. De supermarkt is groter dan menig vergelijkbare supermarkt in Nederland. De bediening is er vriendelijk. Groenten, fruit, vis, vlees en al wat dies meer zij, is er vers, mooi en redelijk tot zelfs goedkoop geprijsd. Alles onder één dak, makkelijk als je een druk bestaan leidt.

  Maar er is een serieuze kink in de kabel… Afgelopen week maakte ik, onder leiding van gids Yotam, een tour met Nederlandse vrienden door Kfar Yasif, het Arabische buurdorp. Fantastisch, een absolute aanrader. Ik heb de toer al vele malen gelopen (en er ook over geschreven), maar dit keer deden we, voor mij voor het eerst, ook een kleine groentewinkel aan.

  Ontelbare keren ben ik langs dit ‘stinkeltje’ (zoals wij thuis zo’n klein winkeltje noemen, het woord komt uit het Jiddisch en betekent zoiets als werkplaats of winkel van niks. Wordt ook geschreven als: schtinkel of sjtinkel. Opgezocht in Koosjer Nederlands) gereden, het was me nog nooit opgevallen.

  Op een paar vierkante meter vind je er de heerlijkste groeten, fruit en kruiden, waaronder hysop. Achter de toonbank staat een breed lachende vrouw die duidelijk begrijpt hoe belangrijk klandizie is. Ze gaf ons van alles te proeven. Verrukkelijke hele kleine komkommertjes, een soort van pompoenachtig uitziende courgettes en nog meer gezonde lekkernijen.

  “Allemaal hier in de buurt geteeld”, vertelde ze trots in een mengeling van Arabisch en Ivriet. In een hoekje stond een jongeman, vermoedelijk haar zoon, granaatappels uit te persen. We kregen een bekertje met deze helderrode sap.
  “Ook hier uit de omgeving”, vertelde de aardige vrouw. “Wist u dat granaatappels gezond zijn, kalium en vitamine C bevatten. En oh ja, het verlaagt je bloeddruk en zorgt voor een mooie huid.”

  Het was reden om wat flessen in te slaan. Mijn nieuw ontdekte ‘stinkeltje’ voelde als nieuwe familie. Terwijl onze gids vertelde over het leven in Kfar Yasif, stapte de ene na de andere klant binnen. Iedereen werd even aardig verwelkomd en vriendelijk en geduldig geholpen.

  Wel een beetje tegen elkaar aan geplakt, zo klein was het, maar dat gaf een knus gevoel. Ik voelde me reuze schuldig dat ik hier nog nooit iets had gekocht. Ter plekke besloot ik mijn boodschappengedrag te veranderen. Ook al ligt het ‘stinkeltje’ aan een onmogelijke straat met altijd files, toeterende auto’s en is er geen parkeerplaats in de buurt te bekennen: de kleine middenstand verdient mijn absolute steun.

  Over de auteur