Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Interview met de 'Leeuw van Jeruzalem' - Christenen voor Israël
 • Burgemeester Moshe Lion van Jeruzalem op de Mahane Yehudamarkt in de stad. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Interview met de ‘Leeuw van Jeruzalem’

  26 november 2019

  Het eerste dat mij opviel in het kantoor van burgemeester Moshe Lion van Jeruzalem was een ingelijste foto van voormalig premier Menachem Begin. Begin doet een snaar trillen bij burgemeester Lion, en wel om twee redenen. Ten eerste was Begins reputatie als onkreukbaar politicus gebaseerd op het feit dat hij het welzijn van de mensen altijd stelde boven dat van hemzelf. Ten tweede was het Begin die in de jaren zeventig van de vorige eeuw Israëls Sefardische bevolkingsgroep ‘bevrijdde’ door hun een gelijke status te verlenen als die van de dominante Ashkenazische elite.

  Moshe Lion werd in 2018 verkozen tot burgemeester van Jeruzalem als eerste burgemeester van Sefardische afkomst. Lion is een gediplomeerd accountant met 25 jaar ervaring bij een van Israëls grootste accountantskantoren. Hij diende als algemeen directeur van het bureau van de premier, en als voorzitter van Israëls Spoorwegenautoriteit. Ook was hij voorzitter van de Jeruzalem Ontwikkeling Autoriteit en economisch adviseur van de premier.

  Burgemeester Lion sprak uitgebreid met Aish.com over zijn eerste jaar in dienst, en ook over de onwaarschijnlijke weg die hij aflegde om op deze plek te komen.

  Uw voorouders zijn afkomstig uit Griekenland, de oudste Joodse gemeenschap in Europa. Hoe kwamen ze in Israël terecht?
  “Mijn grootvader maakte, samen met mijn vader – toen nog een kind – in 1935 alija uit Thessaloniki (Salonika), de op een na grootste stad in Griekenland. Ze lieten een succesvol bedrijf en een welvarend leven achter om hiernaartoe te komen. Het eerste dat ze deden toen ze de boot (in Haifa) uitstapten, was reizen naar Jeruzalem en de Westelijke Muur bezoeken.”

  Aan het begin van de 20ste eeuw bestond de meerderheid van de inwoners van Salonika uit Joden. Waarom ging uw grootvader weg?
  “Hij hield van het Land van Israël. Hij zei dat het meest waardevolle wat hij aan zijn kinderen en kleinkinderen kon geven, was een leven verbonden met Jeruzalem. Ook voelde hij aan dat Europa geen goede plek was om te blijven. Op het laatst werden zijn hele familie – ouders broers en zussen – en 96% van de Joden van Thessaloniki vermoord in de Holocaust.”

  Vertel ons iets over uw IDF diensttijd bij het rabbinale koor. Dat is een unieke achtergrond voor een burgemeester van Jeruzalem!
  “Mijn zangstem heb ik van mijn grootvader, die chazan was. Als kind ging ik altijd met hem mee naar sjoel en maakte me de melodieën eigen. Tot vandaag doe ik op Sjabbat bijna elke week dienst als chazan. Hetzij in mijn eigen sjoel (Yisa Bracha in de Jabotinski-straat) of in een van de vele Jeruzalemse synagogen die ik bezoek.”

  Met 900.000 inwoners is Jeruzalem Israëls grootste stad. Het is demografisch gezien ook de meest complexe stad, bestaande uit drie verschillende, ongeveer even grote sectoren: orthodox, seculier een Arabisch. Dit maakt u burgemeester van de grootste Arabische en ultraorthodoxe bevolkingsgroepen in het land.
  “Jeruzalem is een microkosmos van de staat Israël, met alle soorten bevolkingsgroepen. Als puntje bij paaltje komt, moet iedereen voelen dat de stad er juist is voor hem. Met Rosj Hasjana zeggen Joden uit allerlei stromingen van Jodendom ‘tasjlich’ (= symbolisch wegwerpen van zonden in stromend water) bij de Gihonbron. Die ligt in het huidige Silwan waar Arabieren tussen de Joden in lopen. In Jeruzalem leeft iedereen samen met de ander, en allen voelen dat het hun stad is.”

  Als door uzelf zo aangeduide ‘burgemeester van iedereen’, bent u iemand die de Thora naleeft. Is het belangrijk dat de burgemeester van Jeruzalem de waarden van de Thora vertegenwoordigt?
  “Aan de ene kant moet elke inwoner leven op de manier zoals hij wil. Aan de andere kant moet degene die op de burgemeestersstoel van Jeruzalem zit, de stad bewaren als ‘de heilige stad’. Jeruzalem houdt de Sjabbat meer in ere dan andere grote steden in Israël. Ik zal geen toename van openbare ontwijding van de Sjabbat in de stad toestaan, niet bij bedrijfs- of openbaar vervoer. Toch is er de status quo. Als iemand op Sjabbat naar een café wil: er zijn plaatsen waar men naar toe kan gaan.”

  Jeruzalem is een van ’s werelds snelst groeiende toeristische bestemmingen. In 2017 steeg het buitenlands toerisme in Jeruzalem met 32% en in 2018 met 38%. Hoe verhoudt zich deze toename tot zoiets als de Eiffeltoren in Parijs die jaarlijks 7 miljoen toeristen trekt?
  “Een paar jaar geleden kwamen er 2 miljoen toeristen naar Jeruzalem; nu komen we in de buurt van 5 miljoen. We bouwen duizenden nieuwe hotelkamers in Jeruzalem en ik ben ervan overtuigd dat we jaarlijks de 10 miljoen toeristen kunnen halen.”

  Als het over hightech gaat, staat Tel Aviv wereldwijd bekend als het centrum van innovatie. Hoe ziet u Jeruzalem met draadloos internet dat 10 keer sneller gaat dan dat in Tel Aviv?
  “Het feit dat Jeruzalem toonaangevende ziekenhuizen heeft en de Hebreeuwse Universiteit, betekent dat we meer en meer hightech bedrijven aantrekken. Bij de entree van de stad bouwen we 24 torens elk met tussen de 24 en 40 verdiepingen. Het gaat om anderhalf miljoen vierkante meter ruimte. Hightech is een hoeksteen van Jeruzalems toekomst. Bij alle hoogbouw zijn we ook bezig bestaande oude gebouwen -woonblokken – af te breken en daarvoor in de plaats nieuwe, grotere gebouwen neer te zetten. Alleen omvangrijke woonoplossingen zullen de jonge generatie hier in de stad houden.”


  Impressie van het nieuw geplande businessdistrict in Jeruzalem

  U hield de portefeuille Bevordering van de volksgezondheid – afvalverwerking -voor uzelf. Waarom is dit belangrijk?
  “De Talmoed leert dat God tien maten schoonheid aan de wereld gaf, en negen delen daarvan gingen naar Jeruzalem. Het opgeruimde en schone uiterlijk van de stad is mijn verantwoordelijkheid. Ik heb als prioriteit gesteld: de stad schoon te houden, stoepen te repareren en de vuilophaaldienst te verbeteren.”

  Wat is uw reactie op degenen die voorstellen Jeruzalem te verdelen?
  “Vergeet dat maar! Jeruzalem zal nooit, maar dan ook nooit, verdeeld worden. Allereerst gaf God ons voor altijd en eeuwig een verenigd Jeruzalem. Ten tweede is het praktisch gesproken onmogelijk om Jeruzalem te verdelen. Ten slotte is het zo dat de Arabische inwoners van Jeruzalem absoluut niet willen leven onder de Palestijnse Autoriteit; zij willen deel van Israël blijven.”

  Het gemeentehuis van Jeruzalem staat op de grens van vóór 1967 die de stad verdeelde. Hoe spreekt u de Arabische bevolking van oost Jeruzalem aan?
  “Tot mijn groot ongenoegen en verdriet valt 92% van het onderwijssysteem onder de Palestijnse Autoriteit, met een vakkenaanbod dat anti-Israël ophitsing bevat. Wij willen deze diensten overhevelen naar het Israëlische onderwijssysteem door nieuwe scholen te bouwen onder onze bescherming. Onze scholen staan op een veel hoger ‘academisch’ niveau. Dat spreekt ouders aan die hun kinderen voorbereid willen hebben op hoger onderwijs. Dit jaar openden we drie nieuwe scholen, en voor volgend jaar plannen we de opening van vijf andere nieuwe scholen. Mijn doel is dat binnen vijf jaar 50% van alle Arabische leerlingen binnen het Israëlische onderwijssysteem les krijgt.”

  Hoe is de huidige veiligheidssituatie in Jeruzalem? Is het veilig?
  “Onze veiligheidsmensen zijn heel goed bezig en we hebben nu een periode van relatieve kalmte. Dat beïnvloedt niet alleen sterk het toerisme, maar komt ook de algemene atmosfeer ten goede. En ik geloof dat hoe meer we de levensstandaard in de Arabische gebieden verbeteren, des te rustiger het zal zijn.”

  Amerika verplaatste zijn ambassade naar Jeruzalem, en anderen denken er eveneens over dat te doen. Wat betekent dit voor Jeruzalem?
  “De beslissing van president Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen, was een wijs besluit dat Jeruzalem meer macht verleende. Ik heb een ontmoeting gehad met ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en er werd gesproken over een ‘Ambassade-rij’ bij de entree van de stad. Ondertussen doen we ons best om te voorzien in de geschikte kantoorruimtes voor de ambassades.”

  Al meer dan 3000 jaar is Jeruzalem de geestelijke hoofdstad van de wereld en de hoofdstad van het Joodse volk geweest. Hoe heeft uw eerste jaar als burgemeester u persoonlijk beïnvloed?
  “Jeruzalem is werkelijk het centrum van de wereld. Elke dag wanneer ik op het Safraplein loop en de knop van de lift indruk om naar mijn kantoor te gaan van waaruit ik uitkijk over de muren van de Oude Stad, ben ik verheugd hier te zijn. Eeuwenlang hebben mijn voorouders ervan gedroomd de muren van Jeruzalem op te bouwen. Toen ik mijn inauguratiespeech voor burgemeester hield, zei ik tegen mijn vader: “Denk je eens in dat grootvader – naar wie ik vernoemd ben – mij kon zien als burgemeester van Jeruzalem. …

  Vandaag komen we weer bij het begin terug.”

  Over de auteur