Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Laatste woord over EU-wetgeving etikettering nog niet gesproken - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Laatste woord over EU-wetgeving etikettering nog niet gesproken

  Yochanan Visser - 18 november 2019

  Het Europese Hof voor Justitie oordeelde deze week dat producten afkomstig uit de zogenaamde ‘nederzettingen’ de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria voortaan verplicht een etiket moeten hebben waarop staat dat ze afkomstig zijn uit de ‘nederzettingen’ of ‘kolonies’.

  De uitspraak kwam nadat wijnmakerij Psagot, even ten noorden van Jeruzalem in Samaria, beroep had aangetekend tegen een dergelijke eerdere uitspraak van een Franse rechtbank. De uitspraak luidde dat de Europese Unie vermelding van land van herkomst op ieder product vereist en de EU beschouwt Judea en Samaria niet als deel van Israёl. In het geval van Samaria en Judea moeten producten niet alleen het land van herkomst op het label hebben staan maar ook de plaats waar het product werd vervaardigd, volgens het Hof.

  Discriminatie

  Directeur Brooke Goldstein van Lawfare Project, die Psagot vertegenwoordigde tijdens de zitting van het hof zei dat de uitspraak “religieuze discriminisatie codicifeert en beschamend is voor de EU”. Hij haalde de Oslo-akkoorden aan en zei dat onder die akkoorden Joden het recht hebben om zich in Judea en Samaria te vestigen en dat de uitspraak daardoor een hoog kwezelarijgehalte had.

  De Amerikaanse juridische expert Eugene Kontorovich wees op het eenzijdig toepassen van een discriminerende maatregel tegen Israёl en wees op het feit dat de EU nooit heeft geёist dat Marokko dat illegaal een deel van de Saharawoestijn bezet houdt ook producten uit dat gebied labelt of uit andere soortgelijke gebieden. Hij had Turkije en China ook kunnen geven als voorbeelden van de eenzijdige anti-Israёl politiek van de EU omdat Turkije noord Cyprus en delen van Syriё illegaal bezet houdt en China Tibet.

  BDS aangemoedigd

  Het Simon Wiesenthal Centrum in Californiё riep het Amerikaanse Congres op om de maatregel in strijd met de wetgeving over zogenaamde BDS (Boycot, De-investering en Sancties) activiteiten te verklaren, iets dat waarschijnlijk ook zou kunnen gebeuren. Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department noemde de uitspraak “suggestief of een vooringenomen anti-Israёl houding” en dat de beslissing “BDS-activiteiten aanmoedigt en faciliteert.”

  “Amerika staat naast Israёl als er pogingen worden ondernomen om het land te isoleren, economisch onder druk te zetten of te delegitimeren” zei de woordvoerder.

  Ya’acov Katz de hoofdredacteur van The Jerusalem Post veroordeelde de uitspraak ook in scherpe bewoordingen en zei dat Europa opnieuw aantoont dat het systematisch “aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat” en dat op een moment dat “duizenden Israёlis gedwongen in de schuilkelders zitten”.

  Bijval van de PLO

  Sa’eb Erekat de voorzitter van de PLO en de werkloze ‘hoofdonderhandelaar’ in het vredesproces met Israёl vond echter dat de uitspraak niet ver genoeg ging.
  Erekat riep de EU op om producten uit de zogenaamde ‘nederzettingen’ te boycotten omdat ze geproduceerd zijn met “gestolen grondstoffen op gestolen land”.
  “Wij geloven dat producten uit de nederzettingen niet slechts gelabeld moeten worden maar verbannen,” schreef Erekat in een opinieartikel voor de linkse Israёlische krant Haaretz.

  De PLO-chef beweerde verder dat Israёl “ongestraft wegkomt met misdaden” zoals het “doden van dozijnen mensen in de belegerde Gazastrook”, een verwijzing naar de 35 Palestijnse doden, 21 van hen terroristen van Islamitische Jihad, die omkwamen tijdens Israёlische militaire acties in de tweedaagse rakettenoorlog deze week.

  Leden van pro-Israёlische organisaties schreven ondergetekende deze week dat Europese bedrijven die zich gedwongen voelen om de rechtbankuitspraak uit te voeren, op het label moeten zetten “geproduceerd door Joden in Judea of Samaria”. De suggestie kwam ongetwijfeld voort uit historisch besef omdat in Nazi-Duitsland het bord “koop niet bij Joden” moest worden getoond in de etalage van Joodse winkels.

  Strijd gaat verder

  Psagot neemt zich ondertussen voor om de strijd tegen de dubbele standaard voort te zetten. De wijnzaak exporteert 20 procent van haar wijnen naar de EU en beschouwt de strijd tegen dit soort maatregelen als een belangrijke missie voor Israёlis en Joden.

  Yisrael Katz, de nieuwe Israёlische minister van Buitenlandse Zaken (IMFA) gaf aan, dat hij hard zal werken met zijn Europese collega’s om het labelen van producten uit Samaria en Judea weer ongedaan te maken. Vertegenwoordigers van IMFA zullen een PR-campagne beginnen om het Europese publiek bewust te maken van het discriminerende karakter van de labelpolitiek. Wanneer dat niet zal gebeuren dan vreest IMFA dat de volgende stap inderdaad het verbannen van de producten uit Judea en Samaria zal worden.

  Over de auteur