Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Netanyahu in staat van beschuldiging gesteld - Christenen voor Israël
 • Premier Benjamin Netanyahu. - Foto: Marc Israel Sellem/POOL
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Netanyahu in staat van beschuldiging gesteld

  Yochanan Visser - 25 november 2019

  Afgelopen donderdag besloot de Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit om Premier Benjamin Netanyahu in staat van beschuldiging te stellen in drie criminele onderzoeken die jaren hebben geduurd. De beslissing en de timing ervan – Mandelblit maakte zijn besluit bekend een dag nadat Benny Gantz de leider van de Blauw en Wit partij (Kachol Lavan) zijn mandaat om een regering te vormen teruggaf – zorgde voor opschudding, woede en ongeloof bij Natanyahu’s supporters.

  Het linkse kamp vierde echter feest nu dat er eindelijk een gerede kans bestaat dat Netanyahu zal worden gedwongen om af te treden nadat iedere poging om dat via de stembus te doen faalde. Netanyahu wordt beschuldigd van het accepteren van cadeau’s zoals champagne en sigaren van rijke vrienden ter waarde van honderdduizenden dollars zo lang als hij premier is en bood aan om zijn invloed te gebruiken om een mediatycoon te helpen in ruil voor positieve berichtgeving over hem.

  In een derde zaak wordt Netanyahu door Mandelblit beschuldigd van fraude en het ‘schenden van vertrouwen’ hetgeen een dubieuze vage aanklacht is. De premier wordt in die zaak beschuldigd van het bediscussiёren van een deal tussen hem en de eigenaar van de krant Yediot Acharonot, Arnon Mozes, over het bieden van wederzijdse hulp bij het bevorderen van de interesses van beiden. Mozes zou naar verluidt zijn invloed gaan gebruiken om een einde te maken aan de campagne van Yediot Acharonot tegen Netanyahu.

  Mandelblit verkeerde lange tijd in twijfel om de langstzittende premier in de geschiedenis van de staat Israël in staat van beschuldiging te stellen omdat het bewijsmateriaal tegen Netanyahu niet waterdicht is, maar werd ongetwijfeld ook beïnvloed door de campagne van de Israëlische media die Netanyahu al hadden veroordeeld voordat het juridische proces goed en wel was begonnen. Bovendien had de procureur-generaal te maken met demonstraties voor zijn huis die aan het einde van iedere Sjabbat werden gehouden en die vaak een intimiderend karakter hadden.

  Volgens de Israëlische wet hoeft de premier niet af te treden zolang er geen definitief rechtbankvonnis is, maar in eerdere gevallen traden ministers uit ethische overwegingen af om het politieke proces niet te frustreren. Netanyahu lijkt echter vast van plan om zijn positie van partijleider van Likoed en premier te behouden omdat hij zegt dat er sprake is van een heksenjacht en zelfs een poging om hem via een coup uit zijn kantoor te krijgen.

  De premier blijft beweren dat er “niets is” en “niets zal zijn” wanneer het tot een rechtszaak zal komen, en hield een toespraak tot het Israëlische volk waarin hij liet weten dat hij tot het einde zal blijven doorvechten en liet tevens doorschemeren dat hij en zijn familie persoonlijk lijden onder de gang van zaken.

  De Likoedleider heeft vanaf het moment dat hij premier van Israël werd te maken gehad met een sterke aversie tegen hem, met name bij linkse groepen en media in de Joodse staat. Die aversie was gebaseerd op de beschuldiging dat Netanyahu in zijn rol als oppositieleider een rol zou hebben gespeeld in de moord op oud-premier Yitzchak Rabin. Links in Israël beschuldigde Netanyahu van ophitsing die tot de daadwerkelijke moord op Rabin zou hebben geleid.

  In zijn toespraak tot de Israëlische natie riep Netanyahu op om de rechercheurs die aan het politieonderzoek hadden meegewerkt te onderzoeken. Die zouden ongeoorloofde praktijken hebben gebruikt om getuigen te bewerken zoals slaapdeprivatie. Deze getuigen werden vervolgens gemanipuleerd om tegen de premier te getuigen. De premier zei op vrijdag dat hij de beslissing van de rechters zal accepteren maar riep opnieuw op tot het “onderzoeken van de onderzoekers”.

  In een Facebook post zei Netanyahu dat de Israëlische burgers de premier kiezen, een nieuwe steek onder water richting Mandelblit die nu een werkcommissie in het leven heeft geroepen die moet gaan onderzoeken of Netanyahu in de nieuwe omstandigheden legaal het recht heeft om als kabinetsformateur te fungeren. Dat team bestaat echter ook uit hoge linkse ambtenarenberichtte de nieuwssite The Jewish Press die verder suggereerde dat Netanyahu door deze zet aan het einde van zijn carriére was gekomen.
  Omdat de wet niets zegt over politici die in de hoedanigheid van aangeklaagde de taak krijgen om een regering te vormen, lijkt deze conclusie echter voorbarig.

  Wat duidelijk is geworden uit de handelwijze van Mandelblit is dat hij niet geheel objectief functioneert en advies over de meest serieuze aanklacht van experts op het gebied van de wetgeving, inclusief Amerikaanse, negeerde. Professor Avraham Bell van de Bar Ilan Universiteit is één van de experts die zeggen dat de aanklacht in deze zaak (4000) gebaseerd is op een unieke kijk op wat corruptie inhoudt. Het vragen om positieve berichtgeving wordt overal ter wereld door politici in democratiën gedaan en heeft nog nooit tot een aanklacht geleid en zeker niet tot een aanklacht van corruptie vertelde Bell ondergetekende.

  Wanneer de rechtbank Mandelblit’s positie zou overnemen, dan zou dat kunnen leiden tot het einde van de persvrijheid in Israël, zegt Bell.
  De Bar-Ilanprofessor zei verder dat er geen wet bestaat die Mandelblit het recht geeft om een nieuwe maatregel tegen de premier te nemen in verband met het gecompliceerde proces van het vormen van een nieuwe regering. “Er is geen wet die de procureur-generaal de autoriteit geeft om te oordelen over de fitheid van Netanyahu om als kabinetsformateur op te treden en dus maakt Mandelblit beslissingen gebaseerd op zijn eigen aanklacht en zijn eigen oordeel,” aldus Bell.

  De mazen in de wet zouden volgens de Professor wel degelijk Netanyahu de kop kunnen kosten omdat hij geen wettelijk instrument heeft, zoals beroep, om de volgende beslissing van de procureur-generaal aan te vechten. Het enige orgaan dat Netanyahu zou kunnen gebruiken om iets tegen de te verwachten beslissing van Mandelblit te doen is het Israëlische Hooggerechtshof en de rechters daar zullen de procureur-generaal zeer waarschijnlijk dekken, aldus Bell.

  Het drama rond de premier komt bovenop een ongekende politieke crisis over de vorming van een nieuwe regering. De Knesset heeft sinds donderdag drie weken de tijd om iemand te opdracht te geven om een regering te vormen maar de verwachting is dat geen enkele kandidaat een meerderheidsregering van 61 parlementariërs kan vormen.

  Thema

  netanyahu

  Over de auteur