Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Raketregen op Israël na eliminatie terreurleider - Christenen voor Israël
 • Het huis waar Abu al-Atta werd gedood. Een geavanceerde raket trof precies de kamer waar de terreurleider en zijn vrouw zich bevonden en richtte zo min mogelijk schade aan voor de omgeving. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Raketregen op Israël na eliminatie terreurleider

  Yochanan Visser - 12 november 2019

  Palestinian Islamic Jihad (PIJ) beloofde een oorlog tegen Israёl te beginnen, een paar uur nadat de Israёlische luchtmacht (IAF) de leider van de terreurbeweging en zijn vrouw in hun slaap elimineerde. Baha Abu al-Ata, die al jaren op Israёls lijst van te elimineren terroristen stond, werd door een uitermate geavanceerde raket getroffen op het moment dat hij van plan was om een grote aanslag te plegen, volgens premier Netanyahu en Goria Eiland, het voormalige hoofd van Israёls Nationale Veiligheidsraad.

  Eiland vertelde Christenen voor Israёl in een telefonisch interview dat Israёls inlichtingendiensten nauwkeurige informatie hadden dat al-Ata een grote actie tegen Israёl aan het voorbereiden was. De beslissing om al-Ata te elimineren werd meer dan een week geleden door het Israёlische veiligheidskabinet genomen en er werd gewacht met de uitvoering van de actie totdat er zekerheid was dat de PIJ-leider alleen was en er geen risico was op burgerslachtoffers in Gaza.

  “Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in de komende dagen.”

  Op het moment van het schrijven van dit rapport werden er al 150 raketten vanuit Gaza in de richting van steden en dorpen in centraal- en zuidelijk Israёl gelanceerd. 60 daarvan werden onderschept door het Iron Dome anti-raketten schild. Tot nu toe werden er slechts enkele Israёlische burgers licht gewond ondanks het feit dat sommige huizen en een fabriek in de Israёlische stad Sderot werden verwoest door de inkomende raketten.

  De IAF onthield zich in de eerste uren van de raketaanvallen van vergeldingsacties in Gaza, maar kwam daarna in actie en bombardeerde slechts PIJ-doelen in kustenclave. Het leger gaf later een verklaring uit waarin stond dat ondergrondse wapensilo’s en PIJ-trainingskampen waren verwoest.

  ‘Groter gevaar dan Hamas’

  Eiland maakte duidelijk dat PIJ een groter gevaar voor Israёl is dan Hamas omdat het geen verantwoording draagt voor de bevolking van Gaza en puur als een terreurorganisatie opereert in Gaza. Al-Ata opereerde slechts op orders van Iran, zei Eiland die verder opmerkte dat de IAF waarschijnlijk ook verantwoordelijk was voor een aanval op een andere PIJ-leider in Damascus, Syriё. Deze leider in Syriё werd op hetzelfde moment dat de IAF Abu al-Ata elimineerde in een huis in Damascus getroffen door twee raketten, maar bleef ongedeerd terwijl zijn zoon werd gedood volgens PIJ.

  Eiland zei dat vanuit Israёlisch oogpunt de vijandelijkheden onmiddelijk beёindigd konden worden en dat Israёl via Egypte in contact was met Hamas om verdere escalatie te voorkomen. PIJ zal echter naar alle waarschijnlijkheid geen orders van Hamas accepteren, zei Eiland, omdat de organisatie al geruime tijd probeert de controle over Gaza over te nemen. PIJ heeft tegenwoordig een groter arsenaal raketten dan Hamas. Naar schatting heeft de terreurorganisatie 20,000 raketten.

  Thuisfront-orders

  Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in de komende dagen volgens de Israёlische veiligheidsexpert die de kans groot achtte dat het conflict richting oorlog zal escaleren. De ernst van de situatie werd onderstreept door enkele verregaande orders van het Thuisfront van de IDF. Scholen in zuidelijk en centraal Israёl werden gesloten en ook winkels die geen eerste levensbehoeften verkopen kregen het advies om de zaak te sluiten tot nader order. De IDF verbood ook bijeenkomsten van meer dan 300 mensen om het risico van burgerslachtoffers te beperken.

  Media in Israёl publiceerden op dinsdagmiddag een video waarop een raketinslag op een weg was te zien. De raket sloeg een seconde nadat twee auto’s een kruispunt passeerden in, en veroorzaakte een gat in de weg.

  Politiek

  De IDF onthulde dat het Abu al-Ata verschillende keren waarschuwingen had gestuurd dat hij zijn activiteiten moest stoppen en anders geёlimineerd zou worden. De PIJ-leider sloeg de waarschuwingen echter in de wind. De eliminatie van Abu al-Ata betekent niet dat Israёl zal terugkeren naar de politiek van de zogenaamde targeted killings het één voor één uitschakelen van de leiders van PIJ en Hamas, aldus de IDF.

  Voormalig Hamasleider Ishmail Haniyeh veroordeelde de Israёlische “agressie” en zei dat het een “poging was om Palestijnse eenheid te voorkomen”. Haniyeh zei verder dat de Israёlische eliminatie politiek geen gevolgen zal hebben voor het “verzetsfront” en dat men gewoon door zal gaan met het gevecht tegen de Joodse staat.

  De Israёlische Arabische politieke partijen zeiden in een verklaring dat de eliminatie van Abu al-Ata een politieke stunt was van Netanyahu, iets dat tot woede leidde bij de voorzitter van de Knesset Yuli Edelstein (Likoed). Edelstein zei dat de verklaring laat zien hoe onverantwoordelijk het is om te praten over de vorming van een minderheidskabinet met steun van buitenaf door de gemeenschappelijke Arabische lijst.

  Eiland ontkende ook dat de eliminatie van Abu al-Ata iets te maken had met de huidige politieke crisis in Israёl die waarschijnlijk zal uitmonden in een derde verkiezing in één jaar tijd.

  Over de auteur