Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Boosheid over Nederlandse actie om sancties Iran te omzeilen - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Boosheid over Nederlandse actie om sancties Iran te omzeilen

  Yochanan Visser - 3 december 2019

  Minder dan een week nadat het Nederlandse parlement besloot om de financiёle hulp aan de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten en tevens duidelijk maakte dat het afdwingen van de omstreden EU-labelpolitiek tegen Israёl discriminerend is, haalde de Nederlandse regering zich de woede van de Israёlische regering op haar hals.

  Het Nederlandse voornemen om de finaciёle hulp aan de PA stop te zetten, werd door Maurice Hirsch van Palestinian Media Watch geprezen als “ een demonstratie van morele helderheid”. Hetzelfde kan niet gezegd worden van het Nederlandse besluit om zich aan te sluiten bij het INSTEX handelmechanisme dat de EU speciaal ontwierp om financiёle transacties met Iran mogelijk te maken zonder dat Europese bedrijven getroffen zouden worden door Amerikaanse sancties.

  Nederland sloot zich aan bij INSTEX samen met Belgiё, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland en de stap werd onmiddelijk geprezen door Frankrijk, Duitsland en Engeland die eerder in INSTEX stapten. INSTEX omzeilt de normale wijze waarop transacties met Iran worden gedaan via dollarbetalingen en stelt Iran in staat om gewoon door te gaan met de export van olie en andere producten.

  “Tot degenen die voor het paaien van Iran zijn, zeg ik dit: De geschiedenis en uw eigen volk zal u hardvochtig beoordelen. Verander van richting nu!!”

  Reactie Netanyahu

  De Nederlandse beslissing kwam ondanks de Iraanse rol in het gewelddadig onderdrukken van protesten tegen het regime van Ayatollah Ali Khamenei in zowel Iran, Irak en Libanon dat al meer dan anderhalve maand het toneel is van onlusten en chaos. De timing van de beslissing kon niet ongelukkiger zijn zei demissionair premier Benyamin Netanyahu die een verklaring afgaf via het Governmental Press Office (GPO) in Jeruzalem.
  “Terwijl de Iraniёrs (het regime van Khamenei) en hun bondgenoten honderden mensen afslachten in het Midden-Oosten – in Tehran, Baghdad en Beiroet – haasten de Europese landen zich om meer concessies te doen aan Teheran,” zei Netanyahu in de GPO-verklaring.

  De premier legde daarna uit wat er precies gebeurt in Iran, Irak en Libanon en zei dat Iran verantwoordelijk is voor de dood van op zijn minst honderden mensen in deze landen.
  “Wat drijft deze mensen om hun levens te riskeren en om op te staan tegen hun onderdrukkers? Wel, het antwoord is simpel. Zij zijn het meer dan zat. Ze zijn de corruptie zat. Ze zijn de falende economiёn zat en ze zijn het zat dat hun rijkdom wordt afgeknepen voor (het financieren) van Irans agressieve oorlogen in de regio”

  “En terwijl de mensen in het Midden-Oosten moedig opstaan tegen Iran en haar trawanten, is hier de absurde realiteit. Terwijl dit allemaal gebeurt zijn  Europese landen aan het werk om VS-sancties tegen Iran te omzeilen. Europese landen haasten zich om dat moordadige regime te ondersteunen,” brieste de Israёlische premier. “Terwijl Iran olieinstallaties in Saoedi-Arabiё bombardeert en zich haast om uranium te verrijken voor nucleaire wapens, haasten Europese landen zich om Iran te bevredigen met nog meer concessies,” schreef Netanyahu.

  De premier zei vervolgens dat deze Europese landen zich zouden moeten schamen en vroeg retorisch of zij niets geleerd hadden van de geschiedenis, een duidelijke verwijzing naar de wijze waarop Europa omging met nazi-Duitsland voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. “Klaarblijkelijk niet, want zij stellen een fanatiek terroristisch regime in staat om nucleaire wapens en ballistische raketten te ontwikkelen en brengen zo een ramp over henzelf en over ons allen”, zei Netanyahu voordat hij de Europeanen opriep om tot het inzicht te komen dat dit een tijd is om te veranderen van richting en om de druk op Iran verder op te voeren.

  “Tot degenen die voor het paaien van Iran zijn, zeg ik dit: De geschiedenis en uw eigen volk zal u hardvochtig beoordelen. Verander van richting nu!!”

  Demonstranten vermoord

  Netanyahu’s woedende reactie op het besluit van Nederland, Belgiё en de Scandinavische landen kwam terwijl media in het Midden-Oosten en de VS nieuwe informatie naar buiten brachten over wat het regime van Khamenei aan het doen is in eigen land, Irak en Libanon. Die informatie uit Iran werd aangeleverd door burgers die getuige waren geweest van de brute onderdrukking van de recente protesten tegen het regime van Khamenei en nu dat het internet gedeeltijk weer functioneert in de Islamitische Republiek, video’s stuurden naar het State Department, het Amerikaanse Ministerie voor Buitenlandse Zaken.

  Die video’s maakten duidelijk dat demonstranten in Iran werden beschoten door leden van de Basjij-militie, net zoals in Irak, waar Qassem Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, opdracht gaf aan bevriende milities om met scherp te schieten op betogers. Volgens Amnesty International werden meer dan 166 Iraniërs op deze wijze vermoord door het regime, maar bronnen in Iran meldden ondergetekende dat het aantal doden veel hoger is omdat vele gewonden niet naar ziekenhuizen werden gebracht uit vrees dat het regime hen daar zou arresteren.

  Degenen die wel in ziekenhuizen stierven of op straat doodbloedden, werden door het regime gebruikt om grote sommen geld los te peuteren van hun families meldde The New York Times.

  Raketdreiging

  Tegelijkertijd blijven regimefunctionarissen in Iran Israёl en de VS bedreigen met raketten. Generaal Allahnoor Noorollahi van de IRG maakte eind vorige week bekend dat Iran in staat is om 20.000 raketten per dag te lanceren in de richting van Israёl en het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten. Noorollahi beweerde dat Iran een groot aantal “raketsteden en ondergrondse raketsilos” heeft en zei dat Iran klaar is voor de grootste oorlog tegen haar grootste vijand, de Verenigde Staten.

  De toenemende Iraanse dreiging leidde op zondag tot een nieuw telefoongesprek tussen President Donald J. Trump en premier Netanyahu, een nieuwe aanwijzing dat Israёl zich zorgen maakt over de situatie in de regio.

  Thema

  EUiran

  Over de auteur