Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Chanoekadagboek (2) - Christenen voor Israël
 • Rabbijn Jacobs (links) en burgemeester Franc Weerwind van Almere (midden) tijdens de Chanoekaviering in Almere. - Foto: CF Stiefel
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Chanoekadagboek (2)

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 24 december 2019

  Heb ik gisteren een grap gemaakt over te lange toespraken, vandaag, evenals in Zutphen, moest ik bijna mijn toespraak inkorten, omdat het begon te regenen. Het wordt me dus kennelijk niet gegund om een iets langere toespraak te houden, dacht ik. Rabbijn Stiefel en burgervader Franc Weerwind van Almere spraken droog, geen druppel te bekennen. Maar zodra ik het podium betrad verschenen de eerste druppels.

  Terwijl mijn bodyguard plotseling met een paraplu naast mij stond, leek de meute steeds kleiner te worden en stond ik na enige minuten tot nog slechts enkelen mijn boodschap te verkondigen. Lastig spreken tegen bijna niemand. Maar ik geef niet snel op. Desnoods ben ik de enige die naar mijzelf luistert, dacht ik.

  Ook de Maccabeeërs, die moedige strijders van weleer en aan wie wij Chanoeka te danken hebben, waren met weinigen, maar streden door! En uiteindelijk waren ze in staat de grote Griekse legerschare te verslaan. En zo ook wilde ik niet opgeven. Na enige minuten drong het echter tot me door dat de meute wel degelijk nog steeds naar mij luisterde, alleen waren ze achter mij gaan staan, onder het afdak van het stadhuis. En dus kon ik rustig verder met mijn verhaal, alleen even de andere kant opkijken.

  Overigens hoeft u zich geen zorgen te maken over het fenomeen bodyguard. Hij is gewoon een fan van mij. Hij loopt, zodra hij mij ziet, achter mij aan. Stuurt me wekelijks brieven, af en toe een taart of bloemen, en schijnt dat erg fijn te vinden. Hij meent over mij te moeten waken.

  De burgemeester benadrukte dat Almere een smeltkroes is van 164 etnische groeperingen en geloven. De Chanoeka-boodschap van tolerantie en wederzijds respect is juist ook voor Almere essentieel. De Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, met wie ik gisteren in Den Haag het podium mocht delen, had een theologische achtergrond, zoals hij mij toevertrouwde. Maar ook burgemeester Weerwind sprak als een geestelijke. Interessant te zien hoe politici, die meestal niet beticht kunnen worden van te veel affiniteit met religie, in de schijn van de Chanoekalichtjes kennelijk vergeestelijken …

  » Lees verder op Jonet.nl

  Vervolg Chanoekadagboek

  Vanwege de kerstvakantie kunnen wij het Chanoekadagboek van rabbijn Jacobs niet vervolgen op christenenvoorisrael.nl. Als u het dagboek wilt blijven volgen, bezoek dan dagelijks Jonet.nl, de onafhankelijke website voor Joods nieuws en achtergronden.

  Bezoek Jonet.nl

  Over de auteur