Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een bijzondere daad uit dankbaarheid - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een bijzondere daad uit dankbaarheid

  28 december 2019

  Een groep Joden kwam bij elkaar om het huis van een moslim op te knappen dat door een aardbeving zwaar beschadigd was. Waarom? De vader van de man redde tijdens de Holocaust twintig Joodse familie van de dood.

  Het huis van de 83-jarige Muhamet Bicaku werd tijdens een aardbeving op 26 november 2019 vernield. Er vielen 55 doden bij deze ramp in Albanië. Tijdens de Holocaust verborgen Bicaku’s vader, Mefail, en Bicaku’s oudere broer Njazi, ongeveer 20 Joodse families voor de Italiaanse en Duitse bezettende macht in Qarrishte, een stad ongeveer 80 km verwijderd van de hoofdstad Tirana.

  De in Polen gevestigde organisatie ‘Vanuit de Diepten’ die tot doel heeft de daden van redders van Joden te eren, had tienduizend dollar ingezameld om het huis te herstellen. Dit schreef de stichter van de groep, Jonny Daniels, afgelopen woensdag in een verklaring nadat hij Albanië bezocht had als onderdeel van een humanitaire missie na de aardbeving. De totale kosten bedragen 45.000 dollar, en de fondsenwerving gaat nog door, zei hij.

  Muhamet Bicaku was vijf jaar toen zijn vader begon met het onderbrengen van Joodse vluchtelingen. Nu woont Bicaku onder benarde omstandigheden in bij een van zijn kinderen in Durres, zo’n ruim 50 km ten westen van Tirana vandaan. In 2007 ontving Bicaku uit handen van de Anti-Defamation League (Bond tegen Laster) op naam van zijn familie de ‘Moed om Zorg te dragen Prijs’ (Courage to Care Award).

  Zijn vader en broer werden in 1996 erkend door Israël als Rechtvaardigen onder de Volken. Dat is de naam die Israël geeft aan niet-Joden die hun leven in de waagschaal stelden om tijdens de Holocaust Joden te redden. “Zij gaven onze volksgenoten het meest basale aan menselijke behoeften: onderdak tijdens hun zware tijden, en redden zo hun levens,” schreef Daniels. “Het zou voor ons vanzelfsprekend moeten zijn dat wij vandaag bij elkaar komen en hun deze gunst terug bewijzen.”

  Over de auteur