Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël test ballistische raket als signaal naar Iran - Christenen voor Israël
 • Lancering van een ballistische raket door Israël. - Foto: Military-today.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël test ballistische raket als signaal naar Iran

  Yochanan Visser - 10 december 2019

  Aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering in Jeruzalem afgelopen zondag adresseerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opnieuw de kwestie van de groeiende Iraanse dreiging voor Israël en de regio als  geheel. De premier vertelde over zijn recente gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo die bijna geheel over Iran gingen. Ook sprak Netanyahu over de situatie in Irak, waar de Iraanse proxy al-Hashd al-Shaabi dit weekend 25 ongewapende demonstranten in Bagdad vermoordde na het creëren van een elektriciteitsstoring.
   
  Netanyahu riep opnieuw de Europese landen op om de druk op de Islamitische Republiek te vergroten, en niet te verminderen, zoals zes noord Europese landen, waaronder Nederland, vorige week deden. Blijkbaar besprak de Israëlische premier de situatie in Irak met opzet om aan te tonen dat Israël de activiteiten van Iran in dat land, evenals Libanon, Syrië, Gaza en Jemen ziet als een enorm Iraans complot om een sjiitisch kalifaat te creëren.
   
  Netanyahu dreigde ook opnieuw om een grootschalige militaire operatie in Gaza te beginnen nadat vier raketten die vanuit de enclave werden afgevuurd, duizenden Israëlis voor hun leven deden rennen op Sjabbat, de Joodse rustdag.
   
  Als we naar het grotere geheel kijken, lijkt het erop dat Netanyahu terecht bezorgd is over de toenemende agressieve activiteiten van Iran en over de mogelijkheid dat Iran Israël zou kunnen aanvallen.

  Signalen

  Om met het laatste te beginnen, de Israëlische regering stuurde vorige week signalen naar Iran dat het beter is om “rode lijnen” niet te overschrijden, zoals de nieuwe minister van Defensie Naftali Bennett het uitdrukte. Bennett gaf aan dat hij van plan is de situatie in het conflict met Iran en zijn vele proxies te veranderen. Hoewel hij aangaf dat het tijd zal vergen, waarschuwde Bennett de vijanden van Israël dat zij zich “zullen realiseren dat ze niet meer op Joden kunnen schieten.”
   
  Minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz stuurde een ander bericht naar Iran toen hij zei dat de Israëlische regering alsnog militaire actie zou kunnen ondernemen om het nucleaire wapenprogramma van Iran te stoppen. Katz deed deze uitspraak nadat bekend werd dat Iran spoedig een nieuw type centrifuge zou introduceren om uranium te verrijken.
   
  Een andere Israëlische boodschap werd afgelopen vrijdag naar Iran gestuurd toen de Israëlische luchtmacht een ballistische langeafstandsraket lanceerde die in staat is om een kernkop te vervoeren. In tegenstelling tot het gebruikelijke protocol bij Israëlische rakettesten, was het ministerie van Defensie in Tel Aviv opzettelijk vaag over de testlancering vanaf de IAF-basis Palmachim. “Het defensie-apparaat voerde enkele minuten geleden een lanceertest uit van een raketmotorsysteem vanuit een basis in het midden van het land,” luidde de verklaring van het ministerie dat tevens meldde dat de test van tevoren was gepland en succesvol was geweest.
   
  De IAF gebruikte ook een telemetrie-vliegtuig en ten minste twee Israëlische spionagevliegtuigen die helemaal naar Kreta vlogen om de test met de Jericho-raket te volgen.

  Iran ontving de boodschap, die blijkbaar een gevoelige snaar raakte. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif schreef in een tweet dat de “kernraket gericht was op Iran” en veroordeelde de vier westerse wereldmachten omdat ze niet klaagden “over het enige nucleaire arsenaal in West-Azië (Israёl).”
  Iran reageerde later ook op de opmerkingen van Katz en Bennett en kondigde aan dat iedere “agressieve en dwaze actie” van Israёl zal worden beantwoord met een “vernietigende en spijt veroorzakende tegenaanval.”

  Ontwikkelingen

  Als we nu kijken naar de ontwikkelingen op de grond in landen die door Iran als provincies worden beschouwd, zullen we de zorgen van de Israëlische regering begrijpen. In Irak probeert Iran met alle macht de aanhoudende volksonrust te onderdrukken en een nieuwe pro-Iraanse regering te installeren na het aftreden van premier Adil Abdul Mahdi. Iraakse demonstranten melden nu dat al-Hashd al-Shaabi zijn toevlucht heeft genomen tot een oude tactiek die gebaseerd is op het Engelse gezegde: als je ze niet kunt verslaan, sluit je bij hen aan.
   
  Leden van de overwegend sjiitische organisatie infiltreren de demonstraties en proberen die van binnenuit te saboteren door tweedracht te zaaien of door plotselinge arrestaties. Op zaterdagavond bombardeerde bovendien een niet-geïdentificeerde drone het huis van Muqtada al-Sadr, de winnaar van de laatste Iraakse verkiezingen, die de demonstraties ondersteunt en ook bekend staat om zijn verzet tegen de poging van Iran om Irak in een tweede Libanon te veranderen.
   
  De opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, stuurde begin december zijn vertrouweling Qassem Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade van de Iraanse Republikeinse Garde (IRG), naar Bagdad om te verzekeren dat een pro-Iraanse politicus de opvolger van Mahdi wordt.
   
  Ondertussen voerde Israël in Syrië, naar verluidt, twee nieuwe luchtaanvallen uit op de Qudsbrigade en haar bondgenoten in de buurt van de grensstad al-Bukamal, de plek waar eerdere IAF-aanvallen op Iraanse doelen plaatsvonden. Arabische media meldden dat vijf leden van Iraanse milities werden gedood in de tweede aanval, terwijl de eerste een munitiedepot van de Qudsbrigade vernietigde.
   
  Dan is er Libanon waar Hezbollah bezig is met een troepenopbouw langs de grens met Israël, meldde de IDF vorige week.  
  “We hebben te maken met een zeer serieuze vijand”, zei kolonel Roy Levy van het Noordelijke Commando van de IDF. Levy voegde eraan toe dat “ze (Hezbollah) veel camera’s, veel troepen  en gecamoufleerde wapens langs de grens hebben.”
   
  Jemen, een nieuwe speler in Iran’s proxy-oorlog tegen Israël, dreigt nu ook met oorlog tegen Israël. Generaal Majoor Mohammed al-Atefi, de minister van Defensie van de houthiregering in Jemen, beweerde dit weekend dat Israël betrokken is geweest bij de Jemenitische oorlog sinds de eerste dag van “de invasie” een duidelijke verwijzing naar de Saoedische geleide interventie in de oorlog. Al-Atefi zei dat het “Jemenitische leger nu een databank met marine- en gronddoelen van de zionistische vijand heeft”, en dreigde dat “we niet zullen aarzelen om het (Israёl) te raken wanneer de regering dat beslist.”
   
  Hij voegde eraan toe dat zijn leger ‘alle aspecten van de voorbereidingen heeft voltooid die nodig zijn voor een uitgebreide strategische aanval die de capaciteiten van de vijand verlamt’, een duidelijke verwijzing naar de geanticipeerde multi-front aanval op Israël.
   
  Iran beweert ondertussen dat het erin geslaagd is om een begroting samen te stellen die de effecten van de Israëlisch-Amerikaanse campagne van maximale druk zal ontdoen en die beoogt de ontberingen van de Iraanse bevolking te verlichten. President Hassan Rouhani erkende dat Iran met ‘veel problemen’ wordt geconfronteerd, maar dat zijn regering dankzij Allah de ‘juiste weg’ heeft ingeslagen. Of het voldoende zal zijn om de huidige volksopstand in Iran te onderdrukken, valt nog te bezien.
   
  Israëlische Iran-waarnemer Ya’acov Yashar, de zoon van Iraanse immigranten, rapporteerde ondergetekende dat de protesten onverminderd doorgaan ondanks meer dan 1.000 doden en meer dan 7.000 gewonde demonstranten. Een video die afgelopen zaterdag op Facebook werd gepost toonde grote studentenprotesten in Teheran, terwijl een andere liet zien hoe de Basij-militie van de IRGC alle deelnemers in een andere demonstratie in de stad Mahshar neerschoot.
   
  De Nationale Verzetsraad van Iran bevestigde later de studentenprotesten in Teheran, waar demonstranten beloofden het pad van hun gemartelde broeders voort te zetten.

  Thema

  iran

  Over de auteur