Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Kerst in Israël - Christenen voor Israël
 • kerst in jeruzalem
  Kerstdecoraties bij winkeltjes in de christelijke wijk van de Oude Stad in Jeruzalem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kerst in Israël

  Yochanan Visser - 24 december 2019

  Christenen in Israёl maken zich op voor het vieren van het kerstfeest dat door de verschillende christelijke groeperingen van 25 december tot 19 januari wordt gevierd. Katholieke en protestantse groepen vieren het kerstfeest op 25 december terwijl sommige groeperingen op 26 december de zogenaamde tweede kerstdag vieren.

  De katholieke kerk en protestantse groepen in Israёl volgen de Gregoriaanse kalender die in 1582 door Paus Gregorius werd ingesteld en tot op de dag van vandaag wordt gebruikt in de rest van de wereld. De Armeense- en Grieks Orothodoxe kerk in Israёl volgen echter de Juliaanse kalender die door Julius Ceasar werd ingesteld terwijl de Armeense kerk in de rest van de wereld de Gregoriaanse kalender gebruiken waarbij het kerstfeest de viering van het Joodse feest Chanoeka overlapt.

  “Men wilde voorkomen dat op 25 december iedereen naar de Geboortekerk in Bethlehem zou gaan”

  Een van de redenen dat de Armeense- en Grieks Orthodoxe kerk in Israёl de Juliaanse kalender gebruiken, is dat gedurende de Ottomaanse bezetting van het land Israёl de kerken wilden voorkomen dat Chanoeka en Kerst elkaar zouden overlappen. Volgens de Juliaanse kalender valt 25 december op 6 januari dit jaar terwijl de Armeense kerk in Israёl 6 januari op de Juliaanse kalender ziet als de dag waarop Jezus werd geboren en dat is volgens de Gregoriaanse kalender 19 januari.

  Een andere reden dat de diverse christelijke groeperingen in Israёl tijdens de Ottomaanse bezetting van het land begonnen om verschillende data  te hanteren voor het vieren van het kerstfeest was dat men wilde voorkomen dat op 25 december iedereen naar de Geboortekerk in Bethlehem zou gaan. Dat was een recept voor geweld, omdat de verschillende christelijke kerken in Israёl op gespannen voet leven met elkaar. De gespannnen verhoudingen tussen de christelijke groeperingen in Israёl duren voort tot op heden zoals een aantal jaar geleden duidelijk werd in Jeruzalem toen er geweld uitbrak over een voorgenomen renovatie van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem.

  Menora

  Er is echter ook goed nieuws over de co-existentie tussen Joden, christenen en moslims en stand van zaken in de christelijke gemeenschap in het moderne Israёl. Christenen voor Israёl in Nederland droeg haar steentje bij aan die co-existentie door de grootste achtarmige Menora ter wereld, de kandelaar die wordt gebruikt tijdens de acht dagen van het Chanoekafeest, te schenken aan de stad Sderot in het zuiden van Israёl. Sderot is de stad die het meest te lijden heeft van de terreurgroeperingen in Gaza die bijna dagelijks terreuraanslagen uitvoeren in het zuiden van Israёl.

  De actie van Christenen voor Israёl werd zeer op prijs gesteld door de inwoners van Sderot en haalde de nieuwsshows van de grote tv-kanalen in Israёl.

  In het noorden van Israёl rond het meer van Galilea (Kinnereth) is de kerstsfeer letterlijk zichtbaar in de supermarkt van Salah Sabach nabij Magdala het nieuwe pelgrimsoord even ten zuiden van Tiberias. Magdala is de plaats waar Maria Magdalena woonde en waar nu een splinternieuw hotel is geopend voor voornamelijk christelijke toeristen die de heilige plaatsen zoals Kapernaum (Kfar Nachum) willen bezoeken.

  Tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van het hotel werden ruines van een synagoge en een zogenaamd mikwe, een Joods ritueel bad, gevonden die nu geconserveerd zijn en open voor het publiek.

  Supermarkt

  Salah Dabach en zijn zonen zijn moslims en hebben een grote keten van supermarkten opgebouwd in Israёl. Wie de supermarkt naast Magdala bezoekt zal verbaasd zijn over de aandacht die de moslims geven aan het kersfeest. Bij de ingang van de supermarkt staat een grote kerstboom en in het eerste pad in de supermarkt worden allerlei versieringen en lekkernijen die met kerst te maken hebben aangeboden.

  Dabach doet het zelfde met de Joodse feesten en heeft zelfs een aparte koosjere slagerij geopend voor zijn Joodse klanten waar een zogenaamde maskiach (toezichthouder op de Joodse spijswetten) toeziet op naleving van de Joodse spijswetten.

  De Arabische eigenaar van een tankstation en een bekend restaurant tegenover de supermarkt van Dabach heeft in zijn kantoor achter het tankstation een enorme foto van Ariel Sharon opgehangen. De man vertelde dat hij enorme bewondering koesterde voor de voormalige premier van Israёl die na jaren in een coma te hebben gelegen op 11 januari 2014 overleed.

  Christenen in Israël

  De situatie in het noorden van Israёl op het gebied van co-existentie tussen Joden, christenen en moslims staat in schril contrast tot wat er gebeurt in de omgeving van Bethlehem waar de christelijke gemeenschap langzaam verdwijnt door intimidatie door moslims die wordt aangemoedigd door de Palestijnse Autoriteit. De christenen in Bethlehem vormen nu een marginale minderheid die regelmatig te maken heeft met intimidatie door moslims.

  Dat op zich staat weer in schril contrast met wat er met de christelijke gemeenschap in de rest van Israёl gebeurt. Die gemeenschap is de enige in het Midden-Oosten die groeit en telt nu 177,000 zielen. In 2018 groeide de christelijke gemeenschap in Israёl met 1,5 procent maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek in Israёl bekend deze week. Meer dan zeventig procent van deze christenen leeft in het noorden van Israёl, waar de steden Nazareth, Haifa en Shfaram de grootste gemeenschappen herbergen.

  De groei van de christelijke gemeenschap in Israёl kwam tot stand ondanks een veel lager geboortecijfer onder christelijke vrouwen in het land. Dat cijfer staat op 2,06 kinderen per vrouw, terwijl Joodse vrouwen gemiddeld 3,17 kinderen baren.

  Over de auteur