Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Op weg naar Chanoeka - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Op weg naar Chanoeka

  Julia - 10 december 2019

  Ik sta bij de kassa van de supermarkt als mijn oog op een kartonnen doos met diverse soorten soefganiot valt.. Nu al?! De soefganiot (een soort Berlinerbol) wordt  gegeten tijdens Chanoeka. Het is een gerecht dat wordt gefrituurd in olie, dit om het wonder van het oliekruikje te herdenken. Dit jaar wordt Chanoeka gevierd van 22 tot 30 december maar nu al worden de soefganiot goed verkocht. Ik zie hoe een man tijdens het inpakken van zijn boodschapjes snel een hap neemt van zijn net gekochte soefganiot.

  Zoals er in Nederland wordt toegeleefd naar Kerst, wordt hier toegeleefd naar Chanoeka.

   

  Het lichtfeest

  Chanoeka is het feest van de inwijding van de Tempel. Het wordt gevierd ter herinnering aan de dag dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij de Syriërs hadden verslagen. Dit was in het jaar 165 voor Chr. Voor het opnieuw inwijden van de Tempel was er olie nodig waarmee men de menora kon ontsteken. Er werd echter nog maar één kruikje olie gevonden, precies genoeg om de menora één dag te laten branden. Er gebeurde echter een wonder en de menora brandde acht dagen lang. Het kostte ook precies acht dagen om nieuwe, reine olijfolie te persen. Ook na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 na Chr. bleef men Chanoeka als lichtfeest vieren.

  Nog steeds sta ik verbaasd te kijken naar de doos met soefganiot. Van vorig jaar kan ik mij inderdaad nog herinneren dat er in de week voor Chanoeka overal in de stad volop soefganiot was te verkrijgen, in allerlei varianten en met de lekkerste vullingen. Maar dit is wel heel vroeg! De Joodse vrouw die achter mij in de rij staat moet lachen om mijn verbaasde gezicht. Ja, zegt ze; het Joodse volk kijkt uit naar Chanoeka. We worden aan alle kanten bedreigd en er komt van alles op ons af maar we zijn er nog!. God waakt over ons. Wij moeten onze Joodse identiteit behouden en uitdragen, God doet de rest. Chanoeka is een feest van licht, licht in de duisternis. Dit maakt ons blij en het geeft ons hoop, we leven toe naar Chanoeka!

  De chanoekia

  Tijdens Chanoeka wordt er gebruik gemaakt van een chanoekia, een negenarmige kandelaar. De kaarsen worden aangestoken met een extra kaars, de sjammasj (dienaar). Voor deze negende kaars is er meestal een apart plaatsje in de chanoekia. Uiteindelijk staan er dus acht kaarsjes, en de sjammasj, in de chanoekia. Op de eerste dag wordt er van rechts naar links één kaarsje aangestoken, op de tweede dag twee enzovoorts (het wonder werd steeds groter), totdat alle acht de kaarsjes plus de sjammasj branden. Sjammasj is ook de naam van de ‘zon’ die de wereld dient met licht en warmte.

   ‘Want zie, de duisternis zal de aarde bedekken en donkere wolken de volken, maar over u zal de HEERE opgaan en Zijn heerlijkheid zal over u gezien worden’ (Jesaja 60:2)

  Thema

  Over de auteur