Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Sneeuw in Jeruzalem? - Christenen voor Israël
 • Diepe plassen in avocadoplantages in Noord-Israël na forse regenbuien. - Foto: Paul Toff
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Sneeuw in Jeruzalem?

  Joanne Nihom - 16 december 2019

  Het is winter in Israël. Dat betekent storm, regen, onweer, kou, maar ook warmte en veel zon. Het is de tijd van het jaar waarin je niet goed weet wat je aan moet doen. Waar de toerist in een korte broek loopt en de Israëli met een winterjas aan en een ijsmuts op.

  In het weekend zijn de terrassen vol, want dat loopt door, hoe koud het ook is, dan maar met dikke jassen aan en weer diezelfde ijsmuts op. Het weer is een geliefd onderwerp bij iedere Israëli. Vooral vanwege de regen. Het is goed voor het land, onmisbaar, en van jong tot oud wil men weten hoe veel of hoe weinig het geregend heeft. Zodra het iets kouder wordt, begint het nieuws op de televisie en radio de berg Hermon te vermelden. Over het laagje sneeuw en als het nog iets kouder wordt, het dikkere pak. Het hele land trekt er op uit. De Hermon is dan even het Volendam van Israël.

  “blijkt het een vlieg te zijn met een witte trouwjurk aan.”

  In het noorden waar ik woon is de afgelopen dagen heel veel regen gevallen. Zo’n 150 mm in een etmaal en dat is echt ‘heul veul’. Maar het nieuws op de televisie had ander breaking news. Dit vraagt eerst een kleine inleiding.

  Sneeuw in Israël valt in het uiterste noorden, maar ook, niet jaarlijks, in Jeruzalem. Als het valt, of eigenlijk als het nog niet is gevallen, kan de hele wereld in vuur en vlam staan, maar de nieuwsredacteuren hebben daar dan geen tijd voor. Op iedere hoek van de Heilige stad staat een verslaggever. Het gaat er om wie het eerste vlokje ziet vallen. Dat kan tot hilarische momenten leiden. Soms denkt eentje dat hij iets wits ziet, de televisiecamera zoomt dan live in, en dan blijkt het een vlieg te zijn met een witte trouwjurk aan.

  Voor de andere verslaggevers is dat een hiep hiep hoera moment, want dat betekent dat zij nog kans maken op het eerste vlokje. Dit jaar is het nog allesbehalve wit in Jeruzalem. Toch is het spannend: zal de stad dit jaar weer eens veranderen in een wit sprookje? Een Israëlisch nieuwsprogramma voerde afgelopen weekend de spanning op. Live op de televisie zei de ene verslaggever tegen de ander: “Weet je nog, vandaag precies zes jaar geleden, was er zware sneeuw in Jeruzalem.”

  Hoe simpel kan het nieuws zijn.

  Over de auteur