Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Turkije en Hamas spannen samen tegen Israël - Christenen voor Israël
 • Recep Tayyip Erdogan - Foto:Kayhan Özer - Anadolu Ajansı
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Turkije en Hamas spannen samen tegen Israël

  Yochanan Visser - 18 december 2019

  Turkije is momenteel bezig met het vormen van een nieuwe coalitie die Israёl verder onder druk moet zetten en een tegenwicht moet vormen tegen de Iraanse as die het zelfde beoogt. Hamas heeft een permanent hoofdkwartier in Turkije en Hamas’ leiders kunnen zich vrijelijk bewegen in het land dank zij de volledige medewerking van dictator Recep Tayyip Erdogan die Hamas actief helpt in de strijd tegen Israёl.

  Suheib Yousef de tweede zoon van Hamas’ spirituele leider Hassan Yousef die overliep naar het pro-Israёlische kamp deed eerder dit jaar een boekje open over de corrupte praktijken van Hamas leiders in Turkije.

  “Toen ik in Turkije woonde, was ik geschokt door het gedrag van de Hamasleden. Ze aten in de beste restaurants, ik zag ze eten op plaatsen waar een maaltijd 180 euro kostte. Ze hadden de gewoonte om elkaar uit te nodigen voor deze maaltijden,” vertelde Suheib de Israёlische journalist Ohad Hemo na zijn vlucht naar een Aziatisch land. Suheib Yousef noemde Hamas verder “een racistische terreurorganisatie die gevaarlijk is voor het Palestijnse volk.”

  President Erdogan heeft duidelijk andere denkbeelden over de terreurorganisatie en helpt Hamas met het plannen en uitvoeren van terreuraanslagen tegen Israёlische doelen meldde de Engelse krant Telegraphdinsdag. Eén van de terreuroperaties die Hamas met hulp van Turkije voorbereidde was een poging om Nir Barkat, de voormalige burgemeester van Jeruzalem en nu een prominent Likoedparlementariёr, te liquideren.

  Uitbreiden invloedsfeer

  De Engelse krant zegt dat Ishmail Haniyeh, een prominente Hamasleider, ongehinderd Turkije binnenkwam vorige week ondanks een Amerikaans opsporingsverzoek en een beloning van 5 miljoen dollar voor informatie over zijn verblijfsplaats. In 2015 ging Turkije akkoord met een Amerikaanse bemiddelingspoging waarbij de regering Erdogan zich verplichtte om de hulp aan Hamas stop te zetten maar in plaats daarvan verhoogde Erdogan zijn support voor de terreurorganisatie.

  Erdogan had deze week een ontmoeting met de Hamasleider, die momenteel een lange reis maakt naar landen die de organisatie niet hebben verbannen en anti-Israёl zijn. Eén van de leiders die Haniyeh al heeft ontmoet is Sheik Tamim bin Hamad Al-Thani de emir van Qatar die iedere maand 30 miljoen dollar in contant geld naar Gaza brengt om de bevolking daar te helpen en zo Hamas in staat stelt om fondsen die het anders aan het welzijn van de bevolking zou besteden over te hevelen naar het militaire apparaat van de organisatie. Qatar ziet Hamas, net als Erdogan, als een staat en een bondgenoot in de pogingen om de invloed van de Moslimbroederschap in het Midden-Oosten te herstellen.

  Turkije is al jaren bezig met het uitbreiden van zijn invloedsfeer en gedraagt zich steeds openlijker als een vijand van Israёl. Het NAVO-lid heeft illegale invasies uitgevoerd in Syriё en greep militair in in Irak waar Turkije opereert in de Koerdische autonome regio. Turkije bouwde ook bases in Somaliё en Qatar en sloot vorige week een akkoord met Libiё over maritieme zones in de Middellandse Zee dat de zee in feite in tweeёn deelt.

  Het nieuw gesloten akkoord werd scherp veroordeeld door sommige Europese landen waaronder Nederland en zorgde onmiddelijk voor verhoogde spanningen met Griekenland, Cyprus, Egypte en Israёl dat een gaspijpleiding naar Europa wilde aanleggen in de Middellandse Zee.

  Vijandige signalen

  Deze week stationeerde Turkije verder onbemande gevechtsvliegtuigen in noord-Cyprus dat illegaal bezet wordt gehouden door Turkije. De maatregel heeft te maken met een conflict over de gasboringen in de wateren rond Cyprus waar Israёl en Cyprus samenwerken bij de exploitatie van nieuwe gasvelden.

  Tegelijkertijd bood Erdogan aan om Turkse troepen in Libiё te stationeren waar ze de officiёle regering zouden moeten helpen in de strijd tegen door Rusland gesteunde milities.

  De Turkse marine joeg verder een Israёlisch schip dat onderzoek deed naar nieuwe gasvelden uit de wateren rond Cyprus waar het actief was met toestemming van de regering in Nicosia.

  Turkije werkt verder samen met Maleisiё om de soenitisch-islamistische coalitie tegen Israёl uit te breiden en Haniyeh zou naar verluidt een conferentie van anti-Israёlische landen willen houden tijdens zijn bezoek aan het land waar hij een ontmoeting zal hebben met president Mahathir Mohamad, een antisemiet.

  Pakistan is een ander land dat Haniyeh en andere Hamasleiders, zoals aartsterrorist Saleh al-Arouri, zullen gaan bezoeken. Het Islamitische land wordt door Hamas gezien als een potentiёle nieuwe bondgenoot in de strijd tegen Israёl.

  Erdogan hield tijdens een conferentie van Islamitische landen in Istanboel gesprekken met de leiders van deze landen en verklaarde daarna dat hij de Palestijnse broeders nooit in de steek zou laten.

  Tijdens dezelfde conferentie van de Organisatie van Islamitische Coöperatie haalde Erdogan fel uit naar Israёl dat hij beschuldigde van “het medogenloos vermoorden van onschuldige meisjes, vaders, moeders, ouderen en jonge mensen in de straten van Palestina.” Tegelijkertijd veroordeelde de Turkse dictator Arabische landen en het Westen van het aanmoedigen van deze brutaliteiten van Israёl en riep zijn moslimbroeders en -zusters op om “zich te verenigen om het Westen en samenzweringen tegen islamitische landen te confronteren.”

  Over de auteur