Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Woede in Israël over ICC-onderzoek - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Woede in Israël over ICC-onderzoek

  Yochanan Visser - 23 december 2019

  De aanklaagster van het International Criminal Court maakte afgelopen vrijdag bekend dat zij van plan is om een officieel onderzoek te starten naar vermeende oorlogsmisdaden door het Israëlische leger en de Palestijnse Arabieren in Gaza, de zogenaamde Westelijke Jordaanoever, Judea en Samaria en oost-Jeruzalem.

  Het onderzoek omvat de periode vanaf de zomer van 2014 toen de Derde Gazaoorlog plaatsvond tot op heden, dus inclusief de periode dat de zogenaamde ‘Grote Mars van de Terugkeer’ de wekelijkse orgie van geweld die Hamas vanaf maart 2018 langs de Israëlische grens met Gaza organiseerde.
  De beslissing van ICC aanklaagster Fatou Bensouda leidde, voorspelbaar, tot woede in Israël en tot grote vreugde bij de Palestijnse Arabieren.

  “Wie beschuldigen ze hier? Iran? Turkije? Syrië? Nee, Israël de enige democratie in het Midden-Oosten.”

  Bensouda zal zich op de Israëlische “disproportionele” response (op Palestijnse terreur) en ” het opzettelijk doden” van Palestijnse Arabieren richten. De ICC-aanklaagster zal zich echter ook op de Joodse bouwactiviteiten in oostelijk Jeruzalem en Judea en Samaria richten en op de zogenaamde ‘nederzettingen’. Het is onduidelijk wat deze activiteiten te maken hebben met ‘oorlogsmisdaden’.
  Aan Palestijnse zijde zal Bensouda de raketaanvallen (op Israëlische dorpen en steden), marteling, opzettelijk doden en het gebruik van menselijke schilden onderzoeken.

  Internatnionale arena

  Israël is officieel geen lid van het ICC, een VN organisatie die slechts 123 staten als lid heeft inclusief de Palestijnse Autoriteit (PA) die niet de status van staat heeft. De Joodse staat ondertekende wel het Statuut van Rome waarop de ICC is gebaseerd maar ratificeerde daarna niet het verdrag dat de ICC jurisdictie geeft over staten. Het zelfde is het geval met de Verenigde Staten dat in 2017 in aanvaring kwam met Bensouda over haar voornemen om een zelfde onderzoek te starten naar vermeende Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan.

  Bensouda realiseert zich waarschijnlijk dat er een probleem is met de status van de PA dat als niet-lid van het ICC het verzoek om vervolging wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, tegen Israël indiende in mei 2018. Dit is de reden dat voorafgaand aan het onderzoek Bensouda een speciaal tribunaal van de ICC vroeg om een uitspraak te doen over de status van de PA, die de ICC aanklaagster persoonlijk ziet als een volwaardige staat. Bensouda vroeg het tribunaal ook zich uit te spreken over de omvang van de gebieden van de zogenaamde Palestijnse staat.

  De PA ondertekende het Rome Statuut in 2015 nadat de Verenigde Naties (VN) de Palestijnse Autoriteit de status gaf van ‘niet-lid waarnemer staat’ gaf en daardoor het recht kreeg om verdragen te tekenen die ook door VN-lidstaten worden ondertekend. De Palestijnse actie tegen Israël was onderdeel van de in 2008 gewijzigde politiek tegen Israël door de PA toen besloten werd via de zogenaamde “geavanceerde kracht van (politieke en juridische) dreiging” Israël te bevechten in de internationale arena.

  Vooringenomen

  De VN bleek een ideale ‘arena’ om deze gewijzigde politiek (officieel stopte de PA om terreur tegen Israël te gebruiken) uit te voeren.De landenorganisatie die werd opgericht om vrede in de wereld te bevorderen werd door de grote anti-Israëlcoalitie in de VN omgevormd tot een wapen tegen Israël en schroomde niet om internationale codes en zelfs wetgeving te vervormen om jaarlijks een lange reeks volstrekt eenzijdige anti-Israëlresoluties aan te nemen.

  Bensouda gaf tijdens de persconferentie op vrijdag al aan dat zij haar bevindingen zal toetsen aan deze VN-resoluties, een duidelijke aanwijzing welke kant het onderzoek zal opgaan.

  ‘Antisemitisch’

  Premier Benjamin Netanyahu van Israël reageerde direct na Bensouda’s bekendmaking met woede op de beslissing en noemde die op zondag antisemitisch. Aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering op zondag zei de Premier dat Bensouda’s beslissing om drie redenen “absurd” was.

  De eerste absurditeit was het feit dat de ICC geen jurisdictie heeft over Israël omdat het land geen lid is van de organisatie die werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog om precies die misdaden te voorkomen die de nazi’s tegen het Joodse volk gebruikten, zei Netanyahu.

  “De tweede absurditeit is dat Bensouda’s beslissing de historische waarheid tegenspreekt”, zei de premier. “De beslissing gaat in tegen het recht van Joden om zich te vestigen in hun historisch thuisland,” vervolgde Netanyahu. Netanyahu baseerde zich klaarblijkelijk op het feit dat sinds de Volkenbond de zogenaamde San Removerklaring ratificeerde honderd jaar geleden er geen nieuwe bindende internationale wetgeving is aangenomen over het conflict tussen de Palestijnse Arabieren en het Joodse volk in Israël.

  De San Removerklaring omvatte de gehele Balfourverklaring die het Joodse recht op vestiging in het hele Britse Mandaatgebied voor wat toen Palestina werd genoemd bevestigde. Dat gebied omvatte het geheel van Israël, behalve de Golan Hoogvlakte maar inclusief Jeruzalem, Judea en Samaria; en het gehele grondgebied van wat nu Jordanië wordt genoemd.

  De derde absurditeit van Bensouda’s actie was dat die ingaat tegen wat Netanyahu “de hedendaagse waarheid” noemde. “Wie brengen ze hier (voor het ICC)? Wie beschuldigen ze hier? Iran? Turkije? Syrië? Nee, Israël de enige democratie in het Midden-Oosten. Dit is verschrikkelijk hypocriet” zei de Israëlische leider. “We zullen doorgaan om deze absurditeiten te bevechten. We zullen doorgaan om deze absurditeiten te breken. We zullen knokken voor onze rechten en voor onze historische waarheid met alle middelen die tot onze beschikking staan”, verklaarde Netanyahu.

  Israël zal in haar gevecht voor het ICC hulp krijgen van de Verenigde Staten die bij monde van de Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al liet weten dat de VS een krachtige opponent is van Bensouda’s beslissing en noemde die “een niet gerechtvaardigd onderzoek dat Israël ten onrechte belaagt.”

  Breaking the silence

  Hananya Naftali een voormalige IDF soldaat nam ondertussen op eigen houtje actie tegen de ICC en postte een YouTube video waarin hij “de stilte verbrak” over “wat hij als IDF soldaat deed tegen de Palestijnen”.

  Naftali vertelde dat het eerste wat hij van het leger kreeg was niet een wapen maar een boekje met de ethische code van de IDF. U kunt zijn hele betoog bekijken in de video bovenaan dit bericht (Engelstalig) en Naftali eventueel meehelpen om een Nederlandse ondertiteling te maken via deze link.

  Thema

  ICCVN

  Over de auteur