Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Zal de Mossad Irans hoofdstrateeg liquideren? - Christenen voor Israël
 • Generaal Qassem Soleimani van de Al Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. - Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zal de Mossad Irans hoofdstrateeg liquideren?

  Yochanan Visser - 17 december 2019

  Afgelopen zaterdagavond onthulde de Israëlische televisiezender Kanaal 12 dat de Israёlische inlichtingendienst Mossad informatie had verstrekt aan de Deense regering over de terroristische activiteiten van 20 niet nader genoemde personen. Hierdoor was de Deense politie in staat om de terroristen te arresteren die “gedreven werden door militante islamististische motieven,” volgens de Deense autoriteiten.

  Het nieuws liet opnieuw zien dat de lange arm van de Mossad alle delen van de wereld bereikt en dat de Israёlische inlichtingendienst op een ongekend niveau functioneert. Een documentaire die door de Israёlische televisiezender KAN 11 werd uitgezonden op zondagavond ging geheel over de activiteiten van de Mossad en onthulde dat in 1979 de Iraanse regering vóór de Islamitische revolutie de Mossad vroeg om Ayatollah Ruhollah Khomeini te liquideren.

  Mossadexperts die in het programma aan het woord kwamen, zeiden dat het hoofd van de Mossad uiteindelijk besloot om Khomeini niet te elimineren omdat Israёl “niet de politieagent van de wereld was.” Gevraagd wat hij daar vandaag de dag van denkt, antwoordde één van hen dat hij nu grote spijt voelt over het aflasten van de liquidatie en dat hij zich zeer grote, grote zorgen maakt over wat er nu met Iran en Israёl gebeurt.

  “Soleimani leidt Iran’s buitenlandse politiek in het Midden-Oosten.”

  Soleimani

  De man die achter de export van de door Khomeini begonnen Islamitische Revolutie zit is Qassem Soleimani de commandant van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. Soleimani was vanaf het begin betrokken bij de revolutie in Iran en werkte zich langzaam omhoog in de IRG totdat hij de vertrouweling werd van Ayatollah Ali Khamenei, de huidige opperste leider in Iran.

  Khamenei noemde Soleimani in 2018 “een levende martelaar” en prees hem voor zijn werk dat een omwenteling in het Midden-Oosten heeft bewerkstelligd. De Quds-commandant overzag persoonlijk iedere grote slag in zowel Irak als Syriё en Irak en heeft sinds een jaar of twee zijn focus verlegd naar de voorbereidingen op een toekomstige oorlog tegen Israёl.

  Alhoewel de huidige Mossad chef Yossi Cohen heeft ontkend dat Soleimani op de liquidatielijst van de Israёlische inlichtingendienst staat, is iedere ingewijde ervan overtuigd dat de Mossad in het geheim werkt aan een plan om de Quds-commandant uit de weg te ruimen. De man is na Khamenei de meest invloedrijke leider in Iran en heeft een multi-nationaal leger opgebouwd dat bestaat uit honderdduizenden tot de tanden toe gewapende strijders en dat een enorm rakettenarsenaal tot zijn beschikking heeft.

  Politieke invloed

  Soleimani is verantwoordelijk voor de ongekende troepenopbouw in Syriё waar hij zorgde voor de oprichting van de Golan Bevrijdingsbrigade, een verzameling sjiitische milities die Soleimani overbracht van Irak en Afghanistan. De Quds-commandant wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de opkomst van Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza en zorgde ook voor verzoening met de soenitische terreurorganisatie Hamas die nu 30 miljoen dollar per maand van Iran ontvangt voor de opbouw van zijn militaire apparaat. De uitputtingsoorlog die Hamas en PIJ tegen Israёl voeren wordt toegeschreven aan het strategische plan van Soleimani die wil dat de beide terreurorganisaties Israёl voortdurend onder druk zetten via terreuraanslagen en raketbeschietingen.

  “Soleimani leidt Iran’s buitenlandse politiek in het Midden-Oosten” zegt Doron Itzchakov van het Begin Sadat Center for Strategic Studies die duidelijk maakte dat de Quds-commandant meer is dan een militaire leider en grote politieke invloed heeft in en buiten Iran. Het beste voorbeeld daarvan, is nu Irak waar Soleimani verantwoordelijk is voor het brute geweld dat de door hem opgerichte organisatie van overwegend sjiitische milities, al-Hashd al-Shaabi, gebruikt om een tien weken oude volksopstand tegen de pro-Iraanse regering in Irak de kop in te drukken.

  Soleimani reisde een paar dagen na het begin van de opstand naar Baghdad om de Irakese regering van Premier Mahdi te adviseren over taktieken tegen de ongewapende betogers. Die taktieken zijn in feite een kopie van wat de IRG-militie Basij doet met de huidige opstand in Iran die deze week al aan 300 Iraniёrs het leven kostte. Twee Irakese veiligheidsfunctionarissen bevestigden het afgelopen weekend dat al-Hashd al-Shaabi de sluipschutters stuurde die nu verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 500 Irakis en meer dan 17,000 Irakese gewonden.

  Soleimani reisde onlangs weer naar Baghdad nadat de pro-Iraanse premier Mahdi min of meer gedwongen werd om af te treden. Zijn doel was om een andere pro-Iraanse politicus naar voren te schuiven die Mahdi moet gaan vervangen.

  Raketarsenaal

  De Quds-commandant zit ook achter de verdere militaire opbouw van de 140,000 man sterke al-Hashd al-Shaabi milities en zorgde ervoor dat die milities in het bezit kwamen van middellangeafstandsraketten die Israёl kunnen bereiken. Deze raketten worden in noord-oost Irak gestationeerd en noopten de Israёlische luchtmacht (IAF) tot het nemen van tegenmaatregelen. De IAF heeft naar verluidt al verschillende aanvallen uitgevoerd op raketsilo’s van de Qudsbrigade en al-Hashd al-Shaabi in Irak en in oostelijk Syriё dat tegenwoordig ook door de Iraanse axis wordt gebruikt om zich in te graven. FOX News rapporteerde vorige week dat de Qudsbrigade nu een lange en zeer brede tunnel heeft gegraven in de buurt van al-Bukamal op de Syrisch-Irakese grens die zal worden gebruikt als raketsilo.

  Soleimani controleert ook de vrij nieuwe anti-Israёlische activiteiten van de Ansar Allah (houthi) militie in Jemen. De Amerikaanse marine onderschepte vorige week een Iraans schip dat raketten en raketonderdelen vervoerde naar Ansar Allah dat eveneens vorige week via Generaal Mohammed al-Atefi Israёl direct bedreigde.

  Premier Netanyahu heeft Soleimani herhaaldelijk gedreigd om voorzichtig te zijn met woorden en daden en heeft volgens de Koeweitse media groen licht gekregen van de Amerikaanse regering om de Quds-commandant uit de weg te ruimen. Zijn liquidatie zal Irans plan voor Israёl niet veranderen maar het land beroven van een briljante strateeg die een steeds groter gevaar voor Israёl aan het worden is.

  Thema

  iranmossad

  Over de auteur