Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een historische week voor Israël - Christenen voor Israël
 • President Poetin geeft Sara Netanyahu een bos bloemen. - Foto: Kremlin.ru
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een historische week voor Israël

  Yochanan Visser - 31 januari 2020

  Dit is een week waarbij zelfs voor Israёlische begrippen dingen gebeurden die niemand voor mogelijk hield. Terwijl in Israёl tegenstanders van premier Netanyahu zich opmaakten voor een mediaspektakel rond de immuniteit van de premier die zich geconfronteerd ziet met drie verschillende aanklachten voor fraude, corruptie en het schenden van vertrouwen van het publiek, vond het spektakel elders plaats.

  Ten eerste was er de onthulling van het nieuwe Amerikaanse plan voor het bereiken van een oplossing van het eeuw-oude Palestijns-Israёlische conflict dat nu de bal in de hoek van de Palestijnse Arabieren legt terwijl Israёl in staat wordt gesteld om de 53 jaar oude status quo op te heffen rond de Israёlische aanwezigheid in gebieden die in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werden veroverd.

  Dat zal worden gedaan door de Israёlische soevereiniteit uit te breiden naar delen van Judea en Samaria terwijl de hetzelfde wordt gedaan met de hele Jordaanvallei die het grootste deel van de grens met buurland Jordaniё bevat. De Israёlische regering wilde de komende week al een besluit nemen over de invoering van deze soevereiniteit maar de Amerikanen willen naar verluidt dit uitstellen tot na de Israёlische verkiezingen in maart a.s.

  “Poetin heeft een lange historie van goede relaties met Russische Joden maar nu lijken die ervaringen te worden omgezet in een pro-Israёlhouding.”

  Steun voor Trumps plan

  De Arabische reacties op het plan van President Donald Trump laten verder zien dat er een revolutie plaatsvindt in de wijze waarop men omgaat met het conflict en Israёl. Alle Golf staten reageerden positief op het Trumpplan en ook Egypte en Marokko uiten hun waardering voor het plan terwijl Egypte duidelijk maakte dat men zich ook het lot van de Israёlische bevolking aantrekt die al decennia verlangt naar vrede maar moest zien om te gaan met oorlogen en terreur.

  Deze nieuwe houding van de belangrijkste Arabische landen is het werkelijk historische aspect van Trumps plan en die kwam tot stand doordat Jared Kushner, de Joodse schoonzoon van Trump en de voornaamste auteur van het vredesplan, een grote hoeveelheid energie stak in gesprekken met de leiders van die landen. De Palestijnse leiders moeten nu uiterst voorzichtig zijn om deze Arabische landen niet van zich te vervreemden omdat zij de voornaamste sponsors van de Palestijnse Autoriteit (PA) zijn, samen met Duitsland.

  PA leider Mahmoud Abbas maakt echter de indruk dat hij zich niet realiseert hoezeer deze Arabische landen ‘klaar’ zijn met de Palestijnse houding in het conflict met Israёl en ging door met het vervloeken van Trump en zijn team. Abbas noemde Trump “een hond en zoon van een hond” een zeer ernstige belediging van iemand die moslim is omdat in Islam een hond wordt gezien als een onrein beest. Het ziet er nu al naar uit dat de Palestijnse Arabieren geen geschiedenis zullen gaan maken en hun aloude houding van maximale eisen en het gebruiken van geweld om hun politieke doelen te bereiken zullen opgeven.

  Abbas wil naar New York reizen om de steun van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te verwerven in zijn strijd tegen het Trumpplan, maar zal daar ook niet in slagen vanwege mogelijke veto’s door de VS en het Verenigd Koninkrijk. Boris Johnson, de nieuwe Premier van Engeland, was één van de weinige Europese leiders die positief reageerden op het vredesinitiatief van Trump en het ziet er naar uit dat hij actieve steun zal geven aan de uitvoering van het plan.

  Terwijl heel Israёl nog bezig was met het verwerken van de spectaculaire veranderingen in de benadering van het conflict met de Palestijnse Arabieren en premier Netanyahu nog in de VS was om gesprekken te voeren met Amerikaanse regeringsfunctionarissen vond er een nieuw historisch feit plaats.

  Poetin

  Nadat hij de harten van vrijwel alle Israёlis veroverde door naar Jeruzalem te komen voor het bijwonen van de 75-jarige herdenking van het concentratiekamp Auschwitz en de moeder van een 26-jarige Israёlische vrouw die gevangen wordt gehouden in Rusland beloofde dat “alles in orde” zou komen met haar dochter, kwam President Vladimir Poetin in actie. De Russische President zette na terugkeer naar Rusland mechanismen in werking die voor een snelle vrijlating van de vrouw, Na’ama Issachar, moesten zorgen.

  Op woensdag nam Poetin het besluit om Na’ama vrij te laten en dat zorgde ervoor dat premier Netanyahu zijn reisschema veranderde. Netanyahu besloot naar Moskou te reizen met zijn gevolg en zijn vrouw Sarah om Na’ama op te halen en om Poetin in het Kremlin te ontmoeten waar hij hem informeerde over de inhoud van Trump’s plan.

  De vrijlating kwam nadat er een nationale campagne in Israёl werd gehouden om aandacht te krijgen voor het lot van Na’ama die vorig jaar april op de luchthaven van Moskou werd aangehouden nadat de autoriteiten 9,5 gram marijuana vonden in haar bagage. Zij werd vervolgens tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, een disproportionele straf zelfs voor Russische begrippen.

  Op donderdagochtend arriveerde Netanyahu in Moskou en ging naar het Kremlin terwijl Na’ama werd vrijgelaten. Poetin deed vervolgens iets dat liet zien dat voor hem de hele situatie niet gerelateerd was aan koele berekeningen. Hij kustte Sarah Netanyahu en gaf haar een groot boeket bloemen. De Russische president verklaarde later dat hij zeer bewogen was door de ontmoeting met Na’ama’s moeder Yaffa vorige week in Jeruzalem – iets dat ook zichtbaar was in de beelden die vrijgegeven werden na de ontmoeting – en gaf haar de credits voor de vrijlating.

  Netanyahu noemde Poetin “mijn vriend” en bedankte hem “namens het volk Israёl”. De Israёlische leider besprak Na’ama’s vrijlating regelmatig met Poetin met wie hij inderdaad een vriendschappelijke relatie heeft opgebouwd en dat is uniek in de geschiedenis van de relaties tussen Rusland (en de voormalige Sovjet-Unie) en Israёl. Die relaties werden altijd gekenmerkt door een bijna vijandige houding van de kant van Rusland en een vooringenomen positieve houding ten aanzien van de Palestijnse Arabieren.

  Zoals wij eerder rapporteerden heeft Poetin een lange historie van goede relaties met Russische Joden maar nu lijken die ervaringen te worden omgezet in een pro-Israёlhouding en dat mag gerust historisch worden genoemd.

  Over de auteur