Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Geheime' rivier bij Dode Zee 'ontdekt' - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  ‘Geheime’ rivier bij Dode Zee ‘ontdekt’

  Yochanan Visser - 23 januari 2020

  Het Israёlische TV station KAN 11 zond afgelopen maandag een sensationeel rapport uit over een ‘geheime rivier’ nabij de Dode Zee. De rivier doet in de verte denken aan de Amerikaanse Grand Canyon en andere woestijnrivieren in de Verenigde Staten.

  De ‘Arava Rivier’ zoals hij nu in Israёl wordt genoemd, krijgt haar water eigenlijk van de Dode Zee, maar op een indirecte manier, De ‘bron’ is een enorme fabriek die mineralen uit het water haalt en vervolgens het residu terugpompt in het ravijn waar de rivier stroomt. Het bestaan van de rivier was alleen bekend bij het bedrijf Israel Chemicals LTD, in kringen van het Israёlische leger, de Hebreeuwse universiteit en een Israёlische fotograaf.

  Geheimzinnig

  Nu zult u wellicht denken hoe kan dat in een tijdperk waar we satellieten hebben en luchtverkeer. Sommigen dachten aanvankelijk zelfs dat het ‘fake news’ was. De eerste reden is dat Israel Chemicals LTD, die eigenaar is van de Dode Zee Werken, het gebied van de Arava Rivier beschouwt als een gesloten militaire zone waar het kan doen wat het wil. De geografische positie van het gebied, in een uithoek van Israёl, maakt dit ook gemakkelijk omdat het gebied zeer onherbergzaam is.

  Een andere waarschijnlijke reden is dat de Israёlische autoriteiten bewust het bestaan van de rivier verborgen hebben gehouden om te voorkomen dat Israёlis naar het stroomgebied van de rivier zouden gaan om met eigen ogen dit natuurwonder te aanschouwen. Dit kwam ook tot uiting na de publicatie van het KAN 11 verslag toen het Ministerie van Defensie Israeli’s waarschuwde niet naar het gebied te gaan.

  Gevaarlijk

  Israёlis zijn dol op natuurwonderen en rampen en aarzelen, bijvoorbeeld, niet om in de auto te stappen om overstromingen en andere natuurverschijnselen die gevaar met zich meebrengen te aanschouwen.Jaarlijks moeten de Israёlische hulpdiensten tientallen keren in actie komen om gestrande of verdwaalde Israёlis te redden in de woestijn en andere natuurgebieden. Tijdens de hevige regenval van meer dan een week terug kwamen bijvoorbeeld een aantal Israёlis om het leven omdat men naar zogenaamde ‘nahalim’ ging, kolkende rivieren die door de regen zijn gevormd in doorgaans droge rivierbeddingen en die alles meesleuren.

  Het gebied rondom de Arava Rivier is uitermate gevaarlijk en kan eigenlijk alleen vanuit de lucht veilig worden bekeken. Het gevaar schuilt in het feit dat in het gebied mijnen liggen uit de tijd van de Onafhankelijksoorlog in 1948 en in het feit dat er plotseling sinkholes in de bodem rond de rivier kunnen ontstaan. Dit fenomeen bestaat al jaren en wordt veroorzaakt door het immer dalende peil van de Dode Zee.

  Dalend waterpeil Dode Zee

  Over de laatste honderd jaar is het waterpeil van de Dode Zee met meer dan 25 meter gedaald en de zee bestaat nu in feite uit twee delen die door een kanaal met elkaar verbonden zijn. De daling van het peil wordt voor een zeer groot deel veroorzaakt door de mineraalwinning door de firma Israel Chemicals LTD, waarbij het enorme verdampingsbaden gebruikt. Een andere reden is de natuurlijke verdamping en het feit dat er door de rivier de Jordaan veel minder water in de Dode Zee stroomt dan vroeger gebruikelijk was.

  Die situatie is gerelateerd aan het Meer van Galilea dat lange tijd ook haar peil zag dalen door een combinatie van droogte en het pompen van water dat voorheen voor een groot gedeelte in de drinkwatervoorziening van Israёl voorzag. In de nabije toekomst hoopt Israёl dit probleem op te lossen door niet meer gebruik te maken van het water in het Meer van Galilea (Kinneret in het Hebreeuws). Dat zal gebeuren wanneer een nieuwe ontziltingsfabriek in Noord-Israёl zal worden geopend die zeewater ontzilt tot drinkwater. Israёls drinkwater komt nu al voor het overgrote deel van dergelijke ontziltingsfabrieken langs de Middellandse Zee.

  Regenval

  De overvloedige regenval van de laatste maand heeft het waterpeil van Kinneret al met meer dan 1,3 meter doen stijgen en de verwachting is dat voor het eind van de winter het maximale peil zal zijn bereikt en dat de sluizen nabij Kibboets Degania zullen worden geopend om overstromingen in Tiberias te voorkomen. Het waterpeil van de Dode Zee is echter nauwelijks positief beїnvloed door de hevige regenval. In januari zakte het peil opnieuw met twee centimeter. Wanneer de sluizen bij Degania zullen worden geopend zal dat slechts kortstondig een effect op de Dode Zee hebben. Zoals gezegd zou Israel Chemicals LTD eigenlijk moeten stoppen met de mineraal winning iets waar niemand in Israёl aan denkt behalve de Israёlis die in het gebied rond de Dode Zee wonen.

  Israel Chemicals LTD

  Israel Chemicals LTD speelt ook een kwalijke rol bij de Arava Rivier die langs één van de fabrieken van de firma stroomt. Het bedrijf beschouwt de rivier klaarblijkelijk als haar eigendom en heeft zeker één poging ondernomen om de loop van de rivier te veranderen door een steile rotswand te verpulveren en het puin in het ravijn te storten waarin de rivier stroomt.

  Israel Chemicals LTD loog ook tegen de autoriteiten om vergunningen voor graafwerkzaamheden te krijgen. Men zweeg over de rivier en beweerde dat men in een gebied wilde graven waar slechts modder en woestijn was.

  Ook Jordaniё heeft schade aan het milieu langs de rivierbedding veroorzaakt en liet aannemers zelfs werken in een gebied dat aan Israёl toebehoort, meldde KAN 11. Voormalig TV presentator en huidig lid van de Knesset Miki Chaimovitz heeft nu Minister van Economische Zaken Moshe Kahlon nu gevraagd om de vergunningen van Israel Chemicals LTD in te trekken. Het intrekken van vergunningen voor de Dode Zee Werken zal echter niet de schade ongedaan maken die al is aangericht aan de rivier en aan de Dode Zee.

  Redding Dode Zee

  De Dode Zee kan slechts gered worden wanneer de Jordaan weer de oude hoeveelheden water naar de zee brengt of wanneer Israёl, Jordaniё en de Palestijnse Autoriteit (PA) eindelijk het zogenaamde ‘Red Dead’ plan gaan uitvoeren. Dat plan voorziet in de aanleg van een kanaal dat de Rode Zee met de Dode Zee zou moeten verbinden. Ondanks het feit dat het plan al in een vergevorderd stadium verkeert, is het echter maar zeer de vraag of het uiteindelijk uitgevoerd zal worden vanwege de verslechtering in de relaties tussen Israёl, Jordaniё en de PA.

  Over de auteur