Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Grote spanning na liquidatie Iraanse topcommandant - Christenen voor Israël
 • Generaal Qassem Soleimani van de Al Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. - Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Grote spanning na liquidatie Iraanse topcommandant

  Yochanan Visser - 6 januari 2020

  Op 17 december publiceerde Christenen voor Israёl een artkel onder de kop “ Zal de Mossad Iran’s hoofdstrateeg liquideren?”. Het artikel ging in zijn geheel over de sluwe commandant van de Qudsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), Qassem Soleimani de man die verantwoordelijk was voor de export van de Islamitische Revolutie naar andere landen in het Midden-Oosten.

  Afgelopen vrijdag werd Soleimani samen met Abu Mahdi al-Muhandis de commandant van de Irakese Kata’ib Hezbollahmilitie en de plaatsvervangend commandant van de al-Hashd al-Sha’abi organisatie samen met andere Irakese- en Qudsfunctionarissen gedood toen een Amerikaans onbemand vliegtuig vier raketten afvuurde op de twee auto’s die de Iraanse gasten van de luchthaven van Baghdad ophaalden.

  “Iran heeft al laten weten dat het al meer dan twintig Amerikaanse doelen heeft geselecteerd en dreigde ook met een aanval op Tel Aviv in Israёl.”

  Uit opmerkingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en van de Israёlische premier Benjamin Netanyahu viel af te lezen dat Israёl op zijn minst iets te maken had met de liquidatie van Soleimani en al-Muhandis. Pompeo sprak vorige week drie keer via de telefoon met Netanyahu die tijdens een toespraak tot het Israёlische volk op woensdag vorige week een hint gaf dat er iets groots stond te gebeuren.

  Netanyahu reisde onlangs ook onverwacht naar Lissabon in Portugal om met Pompeo over Iran te praten. Pompeo liet verder na de liquidatie van Soleimani weten dat ‘partners’ in het Midden-Oosten goed werk hadden verricht in de aanloop naar de aanval en contrasteerde dat met de houding van niet nader genoemde Europese landen die hij bekritiseerde voor het gebrek aan medewerking.

  Het zou kunnen zijn dat de Mossad inlichtingen had over de bewegingen van Soleimani die volgens de Israëlische televisiezender KAN 11 een bezoek had gebracht aan zowel Syriё als Libanon voordat hij doorvloog naar Irak. Afgelopen zomer berichtten Arabische media dat een plot om een grote bom tot ontploffing te brengen bij een kerkhof waar Soleimani het graf van zijn vader zou bezoeken was opgerold door de autoriteiten in Iran en dat de Mossad de bom had geplant.

  Pompeo liet verder ook weten dat Soleimani bezig was met de voorbereidingen op een grote aanval maar hij zei niet op wie.

  Spanning

  De liquidatie van Soleimani, die moet worden gezien als de op één na machtigste man in Iran, zorgde voor grote spanning in Israёl en andere delen van het Midden-Oosten. Het Israёlische veiligheidskabinet kwam op zondag in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken terwijl het Israёlische leger (IDF) in staat van verhoogde paraatheid werd gebracht nadat de leiders van Iran aangaven dat er een “snelle en heftige reactie” zou komen op de liquidatie van Soleimani.

  Netanyahu droeg zijn ministers verder op om te zwijgen over de eliminatie van de commandant van de Qudsbrigade om zo de spanningen niet verder te doen oplopen. De Amerikaanse President Donald J. Trump week oorspronkelijk af van zijn gewoonte om op Twitter commentaar te geven op de liquidatie van Soleimani maar vuurde wel een tweet af met daarin een foto van de Amerikaanse vlag.

  Trump zou naar verluidt vorige week maandag het besluit hebben genomen om Soleimani te liquideren nadat Kata’ib Hezbollah een aanval uitvoerde op Amerikanen nabij de stad Kirkuk in Irak, waarbij een Amerikaanse ingenieur werd gedood en vier Amerikaanse militairen werden gewond. Daarna sloeg het Amerikaanse leger hard terug en doodde vijfentwintig leden van Kata’ib Hezbollah bij vijf raketaanvallen op verschillende bases in zowel Irak als Syriё.

  Die aanval leidde op zijn beurt tot een reactie van al-Hashd al-Sha’abi (de koepelorganisatie van sjiitische milities in Irak) die volgens ingewijden acteerde op aanwijzing van Soleimani en de Amerikaanse ambassade in Baghdad bestormde. Tijdens die bestorming werd de Amerikaanse ambassadeur in Irak geёvacueerd terwijl uitzinnige leden van al-Hashd al-Sha’abi vernielingen aanrichtten op het enorme ambassadecomplex.

  Soleimani zal zich niet hebben gerealiseerd dat dit de druppel was die voor Trump de emmer deed overlopen vanwege traumatische Amerikaanse ervaringen met eerdere bestormingen van ambassades in het Midden-Oosten (Teheran 1979 en Benghazi Libiё in 2012). Trump liet eerder openlijke reacties op Iraanse provocaties, zoals het neerschieten van een peperdure Amerikaanse drone boven de Perzische Golf, achterwege maar zag zich gedwongen te reageren nadat Kata’ib Hezbollah tegen alle waarschuwingen in Amerikanen aanviel in Irak.

  Alert op wraakacties

  De verwachting is nu dat Iran op de bekende wijze zal reageren op de liquidatie van Soleimani dat wil zeggen door middel van zijn ‘partners’, de vele terreurgroepen die de commandant van de Qudsbrigade of heeft opgericht, of voor de kar van Islamitische Revolutie heeft gespannen, zoals Hezbollah in Libanon.

  Deze partners zijn o.a. Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad, al-Hashd al-Sha’abi met zijn 140,000 strijders en de Ansar Allah of Houthi-militie in Jemen. Hezbollahleider Hassan Nasrallah riep op zondag andere Sjiitische milities al op om te beginnen met aanvallen op Amerikaanse doelen.

  Buiten het Midden-Oosten heeft Iran verder zogenaamde slapende cellen die terreuraanslagen op Amerikaanse en Israёlische doelen zouden kunnen plegen. Om deze reden zijn de Israёlische ambassades wereldwijd onder verhoogde bewaking geplaatst terwijl de VS zijn burgers in Irak opdracht heeft gegeven om het land met spoed te verlaten.

  Het Amerikaanse leger is ook bezig met het invliegen van versterkingen (naar de Golfstaten) en heeft samen met zijn bondgenoten de controles in de Straat van Hormuz verscherpt. Iran zou kunnen reageren met het afsluiten van deze belangrijke waterweg waar een aanzienlijk deel van de olie in het Midden-Oosten wordt getransporteerd naar andere delen van de wereld.

  Iran heeft al laten weten dat het al meer dan twintig Amerikaanse doelen heeft geselecteerd en dreigde ook met een aanval op Tel Aviv in Israёl. In reactie op deze bedreigingen liet Trump weten dat de VS 52 doelen in Iran heeft geselecteerd. Trump koos waarschijnlijk voor het nummer 52 vanwege hetzelfde aantal Amerikanen die in 1979 door het regime van Ayatollah Khomeini werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran.

  De spanning in het Midden-Oosten wordt door sommige waarnemers vergeleken met de situatie van voor de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Iran en de VS lieten eerder weten niet geїnteresseerd te zijn in een oorlog, maar na de liquidatie van Soleimani, die al is vervangen door Esmail Ghani, de plaatsvervangend commandant van de Qudsbrigade, kan iedere verdere provocatie door Iran en zijn partners gemakkelijk tot een veel groter conflict leiden

  Over de auteur