Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël presenteert laserverdedigingssysteem - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Israël presenteert laserverdedigingssysteem

  Yochanan Visser - 13 januari 2020

  Israël werkt aan een nieuw wapen dat een revolutie te weeg zal brengen in de afweer tegen allerlei soorten raketten, mortiergranaten, onbemande vliegtuigen en ander vliegend wapentuig in gebruik bij luchtmachten en terreurgroepen.

  Het nieuwe wapen is een (high energy) lasersysteem dat gemonteerd kan worden op voertuigen en dat zelfs kan worden geïntegreerd in onbemande vliegtuigen zoals de Heron, een drone ontwikkeld en geproduceerd door Israel Aerospace Industries.

  Wanneer het systeem op een onbemand vliegtuig wordt gemonteerd bestrijkt het een gebied van vele honderden vierkante kilometers en dat op zich maakt gevaarlijke missies zoals de Israёlische luchtmacht nu uitvoert in Syriё en Irak vrijwel overbodig.

  Strategische verandering

  “Dit is een technologische doorbraak in de ontwikkeling van hoge energie lasers voor de interceptie van langeafstandsbedreigingen,” schreef het Israëlische Ministerie van Defensie in een verklaring. “Het is een strategische verandering in de defensiecapaciteiten in de staat Israël,” schreef het ministerie.

  De ontwikkeling van wapenlasers nam tientallen jaren in beslag en kende vele hobbels die moesten worden genomen. Aanvankelijk werkten Israёlische en Amerikaanse ingenieurs aan de ontwikkeling van chemische lasers maar dat plan werd in de jaren negentig van de vorige eeuw in de kast gezet wegens onoverkomelijke technische problemen.

  In 2009, werd echter een nieuwe techniek ontdekt en later werd de eerste doorbraak gerealiseerd toen ingenieurs van de wapenfabrikanten Elbit en Rafael er vorig jaar samen met het Ministerie van Defensie in slaagden om verschillende laserstralen te bundelen en met een geavanceerd algoritme te veranderen in een sterke straal.

  Aanvulling

  Het nieuwe systeem zal als een aanvulling worden gebruikt op de bestaande raketafweersystemen van de staat Israël. Israël heeft al de beschikking over diverse raketafweersystemen zoals Iron Dome dat succesvol is gebleken in de afweer tegen de korte- en middenlange afstandsraketten die door Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad en Hezbollah worden gebruikt.

  Andere raketschilden die door Israёl worden gebruikt zijn de David’s Sling, de Arrow, de Amerikaanse Patriot en Magic Wand. De ontwikkeling van deze systemen was peperduur en dit was de reden dat Israёl, bijvoorbeeld, de Arrow samen met de Verenigde Staten ontwikkelde en verder doorontwikkelt.

  Dure raketschilden

  Het gebruik van de bestaande anti-raketschilden is al even duur. Een interceptie met een raket van het Iron Dome systeem kost, bijvoorbeeld, op zijn minst 44,000 euro terwijl de Qassamraket die Hamas ontwikkelde en in groten getale op Israёl afvuurde niet meer dan een paar honderd euro kost.

  Experts wezen altijd op de problematische situatie waarin Israёl ook in financieel opzicht zou komen te verkeren wanneer de vijanden van de Joodse staat een meervoudige frontenoorlog zouden beginnen waarin meer dan duizend raketten per dag zouden neerdalen op het land.

  Dit was dan ook de reden dat Israёl opnieuw het laserplan uit de kast haalde en het opnam in het meerjarige defensieplan dat nog altijd op goedkeuring van de Knesset wacht vanwege de voortdurende politieke crisis.

  Brigade Generaal Yaniv Rotem vertelde verslaggevers dat het lasersysteem voorlopig zal worden gebruikt tegen anti-tankraketten, mortieren en onbemande vliegtuigen en pas later tegen raketten, wanneer het systeem verder is ontwikkeld.

  Aan het eind van 2020 zal het systeem, dat nog geen naam kreeg, in het zuiden van Israёl worden gestationeerd waarna de experimentele fase begint. Daarna zal in 2021 de productie op grotere schaal beginnen.

  Kostenbesparend lasersysteem

  Het gebruik van de laser kost slechts een paar dollar per keer terwijl de ontwikkeling van het systeem honderden miljoenen dollars kost. Dit is dan ook de reden dat het Israёlische Ministerie van Defensie samenwerkt met de wapenfabrikanten Rafael en Elbit.

  De introductie van het nieuwe systeem zal dan ook in economisch opzicht een revolutie betekenen volgens Rotem en het in gebruik nemen van het lasersysteem zal geld vrijmaken dat voor andere doeleinden kan worden gebruikt.

  Indien het systeem, zoals het er nu naar uitziet, op grote schaal zal worden geintroduceerd dan zal dat grote gevolgen hebben voor de vijanden van Israёl die bijna geheel vertrouwen op hun rakettenarsenaal. Hezbollah heeft, bijvoorbeeld, 140,000 raketten die op Israёl zijn gericht en weinig andere zware wapens. Hetzelfde geldt voor Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad.

  Over de auteur