Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Ondernemers in Israël: van stroopwafels naar shabbat - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ondernemers in Israël: van stroopwafels naar shabbat

  Koen Carlier - 18 januari 2020

  Deze week is een groep ondernemers uit Nederland (amai, ook één Vlaamse ondernemer!) in Israël.

  Een toeristische reis? Nee.

  Een zakenreis? Ook niet!

  Een drukke reis? Dat zeker! Lees hieronder deel 2 van het reisverslag, of klik hier voor deel 1.

  Er werden verschillende projecten bezocht, maar er werd ook veel geluisterd naar de noden en problemen waarmee Israël te kampen heeft!

  Een paar voorbeelden.

  In de stad Sderot, vlakbij de Gazastrook, wonen nu zo’n 30.000 mensen. Ook daar komen veel jonge gezinnen uit Israël en de diaspora zich vestigen en er wordt volop bijgebouwd! Echter, vanwege de vele sirenes en raketten die vanuit de Gazastrook op Sderot worden afgeschoten hebben veel kinderen een trauma opgelopen…

  In de naschoolse opvang zijn speciale programma’s om die kinderen hun vertrouwen terug te geven. Het plan is om vier veilige ruimtes te renoveren, zodat in totaal 980 kinderen die naschoolse programma’s kunnen volgen!

  Cherrytomaatjes

  Het was ook bijzonder om te horen hoe ze bij een onderzoekscentrum in de Negev-woestijn proberen met allerlei nieuwe technieken de boeren te adviseren. Bijvoorbeeld over het werken met ‘biobijen’, uitgevonden in een kibboets in het noorden van Israël waar ook veel emigranten worden opgevangen.

  Trouwens, de alom bekende cherrytomaatjes zijn uitgevonden en gekweekt in de Negev-woestijn door een jonge emigrant die op 17 jarige leeftijd in Israël terecht kwam!

  Huiswerk

  Bijzonder was het ook om in kibboets Revivim kennis te maken met een grote groep emigranten uit Oekraïne en Rusland, vooral gezinnen. Ze volgen vijf dagen per week vijf uur per dag Hebreeuwse les, en wij mochten even meemaken hoe dat ging!

  En wat bleek? Die families zijn pas sinds eind november in Israël en spreken al een aardig woordje Hebreeuws. Eén van de emigranten zei: ‘Onze kinderen gaan naar school en wij ook en elke middag maken we braaf ons huiswerk!’.

  De wijngaarden van God

  Op vrijdagmiddag, met de naderende shabbat voor ons, wilden we ruim de tijd nemen om kennis te maken met het werk van Eden in kibboets Karmiya (‘de wijngaarden van God’), in de buurt van Ashkelon. Daar worden 60 meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar opgevangen die vanwege een vrijwel onmogelijke thuissituatie daar terecht zijn gekomen. Er zijn meisjes met een Arabische of Joodse afkomst, en zelfs Bedoeïenen!

  Bakkerswagen

  Vijf jaar geleden heeft het businessplatform Bouwen met Israël een mobiele verkoopwagen gegeven aan de meisjes van Eden, vanwaaruit allerlei lekkernijen worden verkocht! Het doel is om die jongeren ‘een hengel’ te geven om hun zelfvertrouwen te herwinnen en te leren hoe ze kunnen omgaan met anderen door praktisch bezig te zijn. De bakkerswagen was zó’n groot succes dat het businessplatform onlangs besloot om nóg een mobiel verkooppunt te doneren. Hier worden warme dranken en een Israëlische variant op de Hollandse stroopwafels vers gebakken én door de meisjes van Eden verkocht!

  De delegatie van het businessplatform mocht als eerste proeven: héérlijk en zelf als Vlaming merkte ik op dat sommige Nederlanders wel drie Israëlische stroopwafels aten! De lunch was bijna overbodig!

  Bent of kent u een ondernemer met hart voor Israël?
  Businessplatform ‘Bouwen met Israël’ organiseert elk jaar inspirerende events en biedt tools om als ondernemer nog nauwer betrokken te raken bij Israël. Interesse? Kijk op cvi.nl/ondernemers.

  Mede dankzij de inzet van Ruud van Ginkel is deze tweede mobiele bakkerswagen op vrijdagmiddag 17 januari officieel overhandigd aan de meisjes van Eden. Ze glunderden en waren supertrots.

  Shabbat

  Na een aantal drukke dagen genoten we van een heerlijke shabbatsmaaltijd bij Hineni, waar de Nederlandse directeur Benjamin Philip ons uitleg over de shabbat gaf.

  En de ondernemers? Eenmaal thuis kunnen ze weer hard aan het werk om weer verder bij te dragen aan de opbouw van het beloofde land!

  Thema

  ondernemers

  Over de auteur