Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Trump presenteert 'historisch' vredesplan - Christenen voor Israël
 • De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens de presentatie van het vredesplan in het Witte Huis. - Foto: Witte Huis
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Trump presenteert ‘historisch’ vredesplan

  Yochanan Visser - 29 januari 2020

  Op dinsdagavond publiceerde de Amerikaanse regering van Donald J. Trump haar lang verwachte plan voor het oplossen van het eeuw-oude Arabisch-Israёlische conflict.

  Voorafgaand aan de publicatie van het plan werd een ceremonie gehouden in het Witte Huis in Washington die werd bijgewoond door Israёlische en Amerikaanse regeringsfunctionarrisen, leiders van Joodse organisaties maar ook door ambassadeurs van Arabische Golfstaten.

  “Netanyahu noemde het plan “historisch” en zoals we zullen zien was dat terecht, maar niet omdat er nu plotseling een reёle kans bestaat dat er snel vrede zal komen.”

  Zowel Trump als de Israёlische premier Benjamin Netanyahu hielden een toespraak waarin zij hun waardering uitspraken voor het team dat het plan samenstelde na een lange reeks gesprekken met Arabische leiders en Israёlische experts en politici.

  Netanyahu noemde het plan “historisch” en zoals we zullen zien was dat terecht, maar niet omdat er nu plotseling een reёle kans bestaat dat er snel vrede zal komen in Israёl.

  Voorwaarden

  In het plan van Trump en zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner krijgen de Palestijnse Arabieren een eigen staat wanneer zij voldoen aan zes voorwaarden waaronder het afzweren van terreur als middel om hun doelen te bereiken en het stopzetten van betalingen aan terroristen in Israёlische gevangenissen.

  Het grondgebied van de mogelijke Palestijnse staat beslaat een oppervlakte dat twee maal zo groot is als het grondgebied dat de Palestijnse Autoriteit momenteel bestuurt. In ruil voor de annexatie van de Jordaanvallei en andere delen van het huidige zogenaamde C-gebied – het gebied in Judea en Samaria onder Israёlisch  militair bestuur – worden delen van de noordelijke Negevwoestijn bij Gaza getrokken.

  In feite krijgen de Palestijnse Arabieren bijna 80 procent van de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’, zoals te zien is op de kaarten die bij het plan werden gepresenteerd (klik op de kaarten voor een vergroting)

  Soevereiniteit Israël

  Trump vertelde de menigte in het Witte Huis dat geen enkele Israёli of Palestijnse Arabier zijn huis zal verliezen onder het plan en gaf in feite groen licht voor het toepassen van Israёlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en alle zogenaamde ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria. Het uitroepen van de Israёlische soevereiniteit over deze gebieden kan zeer snel gebeuren omdat dit slechts de goedkeuring vereist van het huidige demissionaire Kabinet in Israёl.

  De verwachting is dat de Israёlische regering volgende week dit besluit zal nemen en dan zal in Judea, Samaria en de Jordaanvallei voor het eerst het militaire bestuur plaatsmaken voor civiele bestuur net zoals in de rest van Israёl.

  Geїsoleerde Joodse dorpen in Samaria en Judea zullen hun eigen toegangswegen krijgen naar Israёl en worden op die manier bij Israёl getrokken terwijl zij op het grondgebied van de mogelijke Palestijnse staat zijn gelegen.

  Gaza, bouw nederzettingen, Jeruzalem en vluchtelingen

  Gaza kan bij de Palestijnse staat worden getrokken op voorwaarde dat Hamas en de andere terreurbewegingen daar Israёl zullen gaan erkennen en terreur afzweren. In het plan wordt een ondergrondse verbinding gerealiseerd tussen Gaza en het zuiden van Judea die vrij verkeer tussen de delen van de mogelijke Palestijnse staat mogelijk moet gaan maken.

  Israёl verplicht zich om de komende vier jaar geen nieuwe ‘nederzettingen’ te creёren maar kan doorgaan met de bouw van nieuwe wooneenheden in Judea, Samaria en de Jordaanvallei.

  Jeruzalem blijft de onverdeelde hoofdstad van Israёl en het plan garandeert de vrije toegang tot de Moslimheiligdommen op de Tempelberg voor “vreedzame Moslims”.

  Delen van Arabisch Jeruzalem, de wijken die in feite achter het veiligheidshek liggen, zullen de hoofdstad van de mogelijke Palestijnse staat gaan vormen, iets dat onverteerbaar is voor de Palestijnse leiders.

  Het Palestijnse vluchtelingenprobleem zal buiten de staat Israёl moeten worden opgelost, met andere woorden deze vluchtelingen moeten of door de Arabische landen of door de mogelijke Palestijnse staat worden opgenomen als volwaardige burgers.

  Een ander onderdeel van het plan is de mogelijkheid dat de zogenaamde Arabische driehoek in de buurt van de Israёlische stad Afula bij de mogelijke Palestijnse staat zal worden getrokken. Deze Arabische driehoek bevat Israёlische Arabische dorpen zoals Um al-Fahm en Baka al-Gharbiya die uiterst vijandig staan tegenover de staat Israёl. De kans dat deze Israёlische Arabieren daarmee akkoord zullen gaan is echter vrijwel nihil. Zij weten goed dat de kwaliteit van hun leven sterk achteruit zal gaan wanneer zij burgers zouden worden van de mogelijke Palestijnse staat.

  Implementatie

  Israёl en de Palestijnse Arabieren hebben nu vier jaar om het plan te implementeren en pas daarna zal er sprake zijn van het oprichten van de Palestijnse staat. Wanneer de Palestijnse leiders het plan zullen uitvoeren na onderhandelingen en de Palestijnse staat realiteit zou worden dan zullen donorlanden vele miljarden dollars investeren in die staat om zo 1 miljoen banen te creёren.

  Een laatste belangrijk aspect in het Trumpplan is de garantie dat het Israёlische leger de vrijheid behoudt om acties uit te voeren op het grondgebied van de mogelijke Palestijnse staat. Die staat zal gedemilitariseerd worden en zal niet de beschikking krijgen over een eigen luchthaven.

  Palestijnse reactie

  Het Palestijnse leiderschap onder aanvoering van PA leider Mahmoed Abbas en Hamas leider Ishmail Haniyeh reageerden voorspelbaar met grote woede op het Trump plan dat Abbas ‘de klap van de eeuw’ noemde. Abbas liet zich helemaal gaan in zijn reacties op het plan en noemde Trump “een hond en de zoon van een hond” de ergste belediging voor Moslims omdat de hond een onrein beest is in Islam.

  Abbas zei later dat de Palestijnse leiders “1000 keer nee” zeggen tegen het plan. “Onze rechten zijn niet te koop. Het plot van de eeuw zal niet worden aangenomen en zal uiteindelijk in de vuilnisemmer van de wereldgeschiedenis eindigen”, zei Abbas. Hij voerde ook een zeer ongebruikelijk gesprek met Hamas leider Ishmail Haniyeh waarin de twee leiders afspraken om samen te werken in de sabotage van het Trumpplan.

  “Het plan maakt een einde aan de grote leugen dat die steden en dorpen ‘illegaal’ zijn”

  Hamas woonde ook voor het eerst een spoedvergadering in Ramallah bij die door Abbas was georganiseerd en de verwachting is dat er vrijdag grote onlusten zullen uitbreken in de gebieden onder PA- en Hamas bestuur. De PA dreigde ook opnieuw om de veiligheidssamenwerking met de IDF te beёindigen en dit keer zou dat inderdaad kunnen gebeuren wanneer Israёl soevereiniteit uitroept over delen van Judea, Samaria en de Jordaanvallei.

  Historisch

  Het groene licht dat Israёl nu kreeg van de Amerikaanse regering om soevereiniteit uit te roepen over alle Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria alsmede de Jordaanvallei is het aspect dat het Trump plan werkelijk historisch maakt. Het plan maakt een einde aan de grote leugen dat die steden en dorpen ‘illegaal’ zijn zei Premier Netanyahu.

  Israёl heeft nu voor het eerst een mogelijkheid om de onmogelijke status quo te beёindigen die heeft bestaan sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 toen Israёl Judea, Samaria en de Jordaanvallei veroverde. Of het Trump plan uiteindelijk zal worden ingevoerd, hangt in feite af van de opstelling van de belangrijkste Arabische landen.

  Kushner besefte vanaf het begin van zijn werk dat hij de steun van Egypte, Saoedi-Arabiё en de andere Golfstaten nodig had om de muur van verzet in Arabische wereld tegen een vredesregeling met Israël open te breken. In dit verband is het onthullend om nu te zien dat precies deze landen voorzichtig positief reageerden op de publicatie van het plan. De PA en Hamas zijn in grote mate afhankelijk van de financiёle steun van de Golfstaten en kunnen zich niet permiteren om in conflict te komen met hun sponsors in deze Golfstaten.

  Reacties in Israël

  De reacties in Israёl op het Trumpplan waren overwegend zeer positief met alleen negatieve reacties in het extreem rechtse- en linkse kamp. Extreem rechts verwerpt het plan vanwege de mogelijkheid van een Palestijnse staat en extreem links vanwege de reёle mogelijkheid dat de gehate ‘nederzettingen’ nu bij Israёl worden getrokken.

  De publicatie van het Trump planheeft verder al een effect gehad op de verkiezingsonderzoeken. Een grote meerderheid van de Israёlis is voor de uitvoering van het Trumpplan en Likoed, de partij van premier Netanyahu staat nu voor het eerst in lange tijd op winst in de peilingen.

  Over de auteur