Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Vóór de stad ontwaakt - Christenen voor Israël
 • - Foto: Joanne Nihom
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vóór de stad ontwaakt

  Joanne Nihom - 3 januari 2020

  Bent u in Tel Aviv op een Sjabbat, sta dan eens vroeg op. Zo rond zeven uur, maar zeker niet later. Loop, fiets of jog door de stad. Geniet van de rust, van de mensen die hun hond uitlaten, van de vaders die het huis uit zijn gestuurd met huilende baby’s, van de lopers, de fietsers en de joggers. Maar geniet vooral van alles wat u niet ziet als de stad ontwaakt is en volloopt met auto’s en de drukte van de dag.

  Plotseling valt het op. Het groen, de bloemen, de bankjes, sommige gevuld met nog slapende zwervers en de bijzondere hoekjes. Veel historie, schoonheid en hier en daar een verdrietige plek.

  Op 4 november 1995 werd minister president Yitschak Rabin vermoord. Tijdens een vredesdemonstratie die plaatsvond in het midden van de stad, op Kikar Malkhey Yisrael dat na de aanslag vernoemd werd naar Rabin. Zo’n moment waarvan we allemaal nog weten waar we toen waren of wat we toen deden. Ik keek naar een praatprogramma op de televisie en plotseling werd het onderbroken door een extra nieuwsbericht. Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen in de wereld. Een Joodse leider vermoord door een van de bewoners uit zijn eigen land. Zo ’s morgens vroeg voelt het goed om hier heel stil te zijn. Zonder mensen erbij, alleen wat vogels die ook vroeg zijn opgestaan.

  Een andere bijzondere plek die u anders wellicht mist, is het Habima plein, waar zich een aantal culturele organisaties bevinden, zoals het nationaal theater van Israël en een paviljoen met hedendaagse kunst. Het plein heeft in het midden een prachtig aangelegd stuk tuin. Er staan bomen, struiken en bloemen en een gedeelte is een zandbak voor kinderen. Zo ’s morgens vroeg is het er stil. Of toch niet? Eerst dacht ik dat de muziek uit een van de omliggende huizen kwam. Maar toen ik in de tuin ging staan, hoorde ik het rondom. Prachtige klassieke muziek. Ik deed mijn ogen dicht en danste terwijl de dirigent mij de passen van de maat aangaf. Op Gershwin en andere bekende muziek. Toen ik mijn ogen opendeed, was Tel Aviv ontwaakt, een nieuwe dag, want het leven gaat door, steeds weer.

  Over de auteur