Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Zal Trump Irans nucleaire programma aanvallen? - Christenen voor Israël
 • President Donald Trump geeft een verklaring over zijn strategie voor de Iraanse dreiging. - Foto: Witte Huis
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zal Trump Irans nucleaire programma aanvallen?

  Yochanan Visser - 9 januari 2020

  De spanningen in het Midden-Oosten liepen op woensdagochtend vroeg verder op toen Iran reageerde op de liquidatie van Qassem Soleimani, commandant van de Qudsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG). De Islamitische Republiek vuurde 22 raketten af op twee Amerikaanse bases in Irak en beweerde daarna dat 80 Amerikaanse soldaten waren gedood in de aanval.

  Uiteindelijk bleek dat alleen de door de staat gecontroleerde Iraanse media berichtten over de 80 dode Amerikaanse soldaten. President Donald Trump schreef op Twitter dat “alles in orde was” en dat er een “inschatting plaatsvond over slachtoffers en schade”. Van de 22 raketten die Iran lanceerde vielen er 15 binnen het terrein van de Ain al-Assad basis in het westen van de Anbar Provincie en twee in de stad Hit nabij Ain al-Assad. De andere vijf raketten bereikten een luchtmachtbasis nabij de Koerdische hoofdstad Erbil en veroorzaakten schade aan het Amerikaanse hoofdkwartier op de basis.

  De aanval op het Amerikaanse leger in Irak is in feite een voortzetting van de politiek van Soleimani die erop uit was om de Amerikanen uit Irak te verdrijven. Het parlement in Irak stemde op maandag voor een resolutie die de regering in Baghdad opriep om de Amerikanen uit Irak te deporteren. De resolutie werd met een meerderheid van 170 stemmen voor en nul stemmen tegen aangenomen maar verloor duidelijk in kracht omdat niet-sjiitische parlementsleden niet deelnamen aan de stemming, waarschijnlijk omdat zij hun banden met de Amerikanen niet wilden beschadigen en omdat zij tegen de Iraanse aanwezigheid in Irak zijn.

  “Wanneer Iran nu zijn belofte waarmaakt dat men verdere actie zal ondernemen tegen de VS, zou Trump kunnen grijpen naar de ultieme afschrikkingstactiek: het in één klap vernietigen van het Iraanse nucleaire programma.”

  Dreigementen

  President Hassan Rouhani van Iran liet weten dat de aanval op het Amerikaanse leger slechts het begin was van Iraans antwoord op de liquidatie van Soleimani. “Jullie snijden de hand van Soleimani van zijn lichaam en wij zullen jullie voeten afsnijden van de regio,” zei Rouhani tijdens een kabinetvergadering in Teheran. Iran dreigde vervolgens ook om de Israёlische havenstad Haifa aan te vallen en de Golfstaat Dubai wanneer Trump opdracht zou geven tot een vergeldingsaanval op doelen in Iran.

  Deze bedreiging leidde onmiddelijk tot een reactie van de Israёlische premier Benjamin Netanyahu die op woensdagmorgen zei dat iedere Iraanse aanval op Israёl zal worden beantwoord met een “vernietigende klap”.
  “Qassem Soleimani was verantwoordelijk voor de dood van ontelbare onschuldige mensen en destabileerde veel landen. Decennialang zaaide hij vrees, angst en misère en plande veel ergere dingen”, zei Netanyahu.

  Libanese media berichtten op woensdag dat Hezbollah nu bezig is om versterkingen over te brengen naar de grens met Israёl.

  Dilemma

  Trump ziet zich nu geconfronteerd met een dilemma, aan de ene kant kan hij de de directe aanval op Amerikaanse militairen in de huidige situatie niet onbeantwoord laten. Aan de andere kant riskeert hij een regionale oorlog met Iran die kan uitgroeien tot een mondiaal conflict wanneer hij doelen in Iran zal aanvallen. De President maakte op dinsdag duidelijk dat de VS 52 doelen in Iran hadden geselecteerd die zouden worden aangevallen wanneer de Iraniёrs het zouden wagen om een vergeldingsaanval uit te voeren.

  De President maakte duidelijk dat hij bewust voor het getal 52 had gekozen omdat Iran in 1979 52 Amerikaanse diplomaten gijzelde in de ambassade van de VS in Teheran. Op dinsdagochtend gingen de VS een stap verder met deze psychologische oorlogsvoering toen 52 Amerikaanse F-35 stealth gevechtsvliegtuigen tegelijk opstegen van de luchtmachtbasis Hill in Utah. Het werd snel duidelijk dat de manoeuvre een signaal was voor Iran dat eerder bekendmaakte dat het meer dan twintig Amerikaanse doelen in het Midden-Oosten had geselecteerd en ook dreigde om het Witte Huis aan te vallen.

  Het Amerikaanse leger is momenteel opnieuw bezig met een troepenopbouw in de Golfstaten, maar niet op een schaal die suggereert dat de VS een landoorlog tegen Iran zouden willen beginnen. In dit opzicht is het belangrijk te vermelden dat Trump wel opdracht gaf om extra B-52 bommenwerpers te stationeren in de Indische Oceaan. Dat zou een indicatie kunnen zijn dat de Amerikaanse regering in reactie op verder Iraanse aanvallen actie tegen Irans nucleaire programma zou kunnen ondernemen.

  Nucleair programma

  Iran heeft in reactie op de liquidatie van Soleimani besloten om iedere beperking op het verrijken van uranium te schrappen en dat zou de uitbraaktijd naar een nucleair wapen aanzienlijk kunnen bekorten zegt de voormalige adjunct directeur van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) Olli Heinonen.
  Trump maakte deze week op Twitter opnieuw duidelijk dat hij niet zal toestaan dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens. “IRAN ZAL NOOIT EEN KERNWAPEN HEBBEN” schreef Trump in grote letters op zijn Twitteraccount. Dit gebeurde gelijktijdig met het stationeren van de B-52 bommenwerpers nabij het Midden-Oosten.

  De Verenigde Staten is één van de weinige landen die de beschikking hebben over zogenaamde ‘Bunker Busters’, zware bommen die ondergrondse bunkers kunnen verwoesten. Het gewicht van deze bommen vereist het gebruik van de zware B-52-bommenwerpers en niet de veel lichtere toestellen als de F-35 stealth bommenwerper of andere types zoals de F-15.

  Afschrikkingskracht

  Met de ongebruikelijke stap om een Iraanse generaal te liquideren beoogden de VS om hun afschrikkingskracht tegenover Iran te herstellen nadat Soleimani herhaaldelijk de Amerikanen provoceerde. Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, lijkt echter niet geїntimideerd door de Amerikanen en gaf persoonlijk opdracht om de VS vanaf het grondgebied van Iran aan te vallen iets dat sinds 1979 niet meer is gebeurd.

  Wanneer Iran nu zijn belofte waarmaakt dat men verdere actie zal ondernemen tegen de VS, zou Trump kunnen grijpen naar de ultieme afschrikkingstactiek: het in één klap vernietigen van het Iraanse nucleaire programma. In tegenstelling tot Israёl, dat weliswaar over raketten beschikt die ondergrondse bunkers kunnen penetreren, heeft de VS alle benodigde wapens om in één vernietigende klap de uitgebreide en goed beschermde nucleaire faciliteiten van Iran te verwoesten.

  Thema

  iranTrump

  Over de auteur