Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Zal Trumps vredesplan geschiedenis maken? - Christenen voor Israël
 • President Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kusher in gesprek met premier Benjamin Netanyahu. - Foto: Ministry of Foreign Affairs Israel
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zal Trumps vredesplan geschiedenis maken?

  Yochanan Visser - 27 januari 2020

  President Donald Trump heft besloten om zijn zogenaamde ‘deal van de eeuw’ het onorthodoxe plan dat eindelijk het eeuwoude conflict tussen de Palestijnse Arabieren en Israël moet gaan oplossen deze week te presenteren.

  De timing van de publicatie, ruim een maand voor de nieuwe verkiezingen voor de Knesset, het Israëlische parlement, doet vermoeden dat Trump zich opnieuw mengt in de verkiezingscampagne in Israël. Vorig jaar werd voor de eerste verkiezing in april de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst nadat Trump de Israëlische soevereiniteit over de hoofdstad van de Joodse staat had erkend.

  Daarna besloot Trump vlak voor de tweede verkiezing in september om de Israëlische soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte te erkennen.

  “Trump wil dat Israël zijn plan binnen zes weken implementeert maar het zou goed kunnen dat we over zes weken terug zijn bij af”

  Beide maatregelen waren bedoeld om de positie van premier Netanyahu en zijn rechtse Likoedpartij te versterken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Trump alleen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou uitnodigen voor de presentatie van het plan in Washington aanstaande dinsdag. Netanyahu begreep echter dat het publiek en de media dit zouden opvatten als een politieke truc die de aandacht moest afleiden van zijn mogelijke strafrechtelijke vervolging wegens fraude, omkoping en het schenden van vertrouwen en stelde daarom voor dat Trump ook Benny Gantz, de leider van de grootste oppositiepartij Kachol Lavan (Blauw/Wit) zou uitnodigen.

  Aanvankelijk leek het erop dat Gantz die uitnodiging niet zou aanvaarden omdat Kachol Lavanleden de uitnodiging zagen als een poging om Gantz met Netanyahu te laten samenwerken vlak voor de verkiezingen. Kachol Lavan’s voornaamste verkiezingsslogan is dat samenwerking met Netanyahu en zijn partij Likoed onmogelijk is vanwege de aanklachten die tegen Netanyahu zijn uitgebracht. Uiteindelijk maakte Gantz bekend dat hij de uitnodiging had aanvaard, maar hij stond op een afzonderlijke ontmoeting met Trump die nu gepland is voor vandaag, maandag.

  Netanyahu zinspeelde op een dramatische wenteling in het Palestijnse Israëlische conflict toen hij vlak voor vertrek naar Washington zei dat hij samen met Trump “geschiedenis ging maken.”

  ‘Deal van de eeuw’

  Christenen voor Israël heeft informatie gekregen over de contouren van het plan van Trump en indien die informatie correct is dan wordt er deze week inderdaad geschiedenis gemaakt met de onthulling van Trumps ‘deal van de eeuw’. Het plan wijkt namelijk af van alle eerdere plannen om vrede te bewerkstelligen in Israël.

  Die eerdere plannen waren gebaseerd op de veronderstelling dat de internationale gemeenschap wist wat goed is voor Israël en haar toekomst met name op veiligheidsgebied. Israël was zelf schuldig aan die houding omdat het geen duidelijke politiek formuleerde ten opzichte van de toekomst van de gebieden die gedeeltelijk al Palestijnse autonomie kenden.

  Trumps aanpak was nu gebaseerd op talloze gesprekken met Israëlische leiders die werden gevraagd naar wat zij dachten over de contouren van een oplossing voor het conflict met de Palestijnse Arabieren. Met andere woorden Israël werd zo gedwongen om kleur te bekennen en een duidelijke opvatting te formuleren over de politiek ten aanzien van de oplossing van het conflict.

  Vermoedelijke hoofdpunten van het plan

  Jeruzalem zal niet opnieuw verdeeld worden en Israël behoudt de controle over de Oude Stad inclusief de Tempelberg. De Palestijnse Autoriteit zal waarschijnlijk de controle krijgen over sommige Arabische wijken in Jeruzalem die nu al achter het zogenaamde veiligheidshek liggen.

  De zogenaamde A en B-gebieden, de gebieden die krachtens de Oslo-akkoorden aan de PA werden toegewezen, zullen de basis vormen voor een gedemilitariseerde Palestijnse staat. De PA zal verder gecompenseerd worden met delen van het zogenaamde C-gebied. In deze A en B gebieden wonen twee miljoen Palestijnse Arabieren die burgers zullen worden van de te vormen Palestijnse staat.

  Gaza zal ook moeten worden gedemilitariseerd iets dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad zullen weigeren.

  Israël zal de controle over de Jordaanvallei behouden en kan het gebied zo spoedig mogelijk annexeren, of eigenlijk de Israëlische soevereiniteit over het gebied uitroepen omdat het oorspronkelijk al was toegewezen aan het te vormen Joods Nationaal Tehuis, het Britse mandaatgebied ‘Palestina’. Eenzelfde maatregel zal Israël kunnen nemen met betrekking tot de zogenaamde ‘nederzettingen’ in Judea en Samaria, de Joodse dorpen en steden in het C-gebied.

  Er bestaat nu in Israël brede consensus over de toekomst van de zogenaamde ‘nederzettingen’ en de Jordaanvallei. Zowel Kachol Lavan als Likoed alsmede de andere rechtse partijen zijn voor het uitroepen van de Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en hebben ook geen probleem met het wijzigen van de status van de Joodse dorpen en steden in Samaria en Judea.

  Netanyahu heeft dus waarschijnlijk gelijk over het maken van geschiedenis deze week.

  Revolutie of derde intifada?

  Sommige Israëlische waarnemers wijzen op de revolutionaire aanpak van het Trump team dat werd aangevoerd door Trump’s schoonzoon Jared Kuschner een Joodse advocaat die een lange reeks van gesprekken voerde niet alleen met Israëlische diplomaten en politici maar ook met de Egyptenaren en de Saoedische leider Prins Mohammed Bin Salman.

  De Palestijnse Arabieren hebben al laten weten dat zij ook geschiedenis zullen schrijven deze week en hebben aangekondigd dat ze het Trump plan in de prullenbak zullen gooien zonder het te lezen. Daarnaast zullen zij op de bekende wijze reageren door ‘dagen van woede’ uit te roepen: meer geweld dus.

  PA leider Mahmoud Abbas houdt momenteel spoedberaad over het Trump plan en heeft eerder al laten weten dat hij het plan ziet als een klap in het gezicht van de Palestijnse Arabieren. Het Israëlische leger is om deze reden bezig om versterkingen aan te voeren naar Judea en Samaria en houdt rekening met de mogelijkheid van een derde Intifada.

  Of het zo ver zal komen hangt af van voornamelijk de reactie van de voornaamste Arabische landen en Egypte en Saoedi-Arabië in het bijzonder. Dat laatste land is momenteel bezig met een soort toenadering tot Israël die tot uiting komt in bezoeken van Saoedische burgers aan Israël, het toestaan van openlijke contacten tussen Israëlis en Saoedis, en het wijzigen van de speciale visumregeling voor Israëlische burgers die op bedevaart naar Mekka en Medina komen.

  Mohammed Bin Salman heeft eerder laten weten dat hij het niet eens is met de Palestijnse opstelling in het conflict met Israël en vindt dat de Palestijnse Arabieren moeten ophouden met hun spel van slachtofferschap en terreur. Wanneer de voornaamste Arabische landen hun gewicht achter het Trumpplan gooien dan zal dat de enige manier zijn om de huidige impasse te doorbreken en voortgang te boeken.

  Trump wil dat Israël zijn plan binnen zes weken implementeert maar het zou goed kunnen dat we over zes weken terug zijn bij af, dat wil zeggen een nieuwe ronde van geweld die zelfs tot oorlog zou kunnen leiden.

  Over de auteur