Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
100 jaar WIZO - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  100 jaar WIZO

  Joanne Nihom - 3 februari 2020

  Afgelopen maand werd in Tel Aviv feestelijk stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van de Womens International Zionist Organisation (WIZO) tijdens het vierjaarlijkse internationale WIZO-congres. 700 vrouwen uit 40 verschillende landen waren erbij.

  We gaan even terug in de tijd. In 1920, in het toenmalige Palestina, besloten vier Engelse gepassioneerde en vooral vooruitstrevende vrouwen –  Rebecca Sieff, Vera Weizmann, Edith Eder en Romano Goodman – om nieuwe immigranten te scholen in landbouwtechnieken.  Ook begeleidden zij in jeugddorpen voorschoolse opvang en ondersteunden ze in de opvangcentra moeders en kinderen. Het enthousiasme van de vier vrouwen verspreidde zich snel en bouwde zich steeds verder uit en zo werd  de WIZO geboren. Voor de vele nieuwe immigranten was de helpende hand van de organisatie overal aanwezig. In 1948, na de oprichting van de staat Israël, nam de overheid veel taken over.  De WIZO kon zich voortaan richten op nieuwe initiatieven en is dat tot op de dag van vandaag blijven doen.

  De WIZO komt op voor de rechten van de vrouw en zorgt dat minderbedeelden en kwetsbare groepen in Israël goed terecht komen, ongeacht hun afkomst. Tegenwoordig heeft de organisatie honderden instellingen en programma’s, zoals crèches, bijzondere opleidingsscholen, leiderschapsprogramma’s voor vrouwen, leercentra voor alle bewoners van Israël. Veel programma’s worden, behalve door professionals, begeleid door vrijwilligers die hun gemeenschap willen steunen met hun kennis, kunde en netwerk.

  WIZO Nederland werd tijdens de conferentie vertegenwoordigd door 12 vrouwen. Michaja Wiener, voorzitter van WIZO Nederland: “Ik denk dat ik mezelf ‘gek’ kan noemen. Want mensen die denken dat ze gek genoeg zijn om de wereld te veranderen, zijn juist degenen die dat ook echt doen.”

  Voor Judith Cohn was het een extra bijzondere conferentie: “Het voelde als het overnemen van het stokje van mijn, onlangs overleden, super WIZO-moeder, Annelies Cohn. Zij was jarenlang voorzitter en actief voor deze prachtige vrouwenorganisatie. Van generatie op generatie.”

  Rita Bles ging al voor de achtste keer naar de conferentie en vond het geweldig. ”Steeds weer is het een bijzondere ervaring om zoveel vrouwen uit zoveel landen te ontmoeten. Allemaal met een en het zelfde doel: ondersteuning van de Israëlische maatschappij.”

  Tijdens de conferentie ontvingen Joyce Numann, oud voorzitter van WIZO Nederland, de ‘Honorary Live Member World WIZO Award’ en Debby Kater de ‘Rebecca Sieff Award’ voor hun jarenlange inzet voor de WIZO.

  WIZO Nederland werft geld voor de WIZO-projecten in Israël om zo een bijdrage te leveren aan het grote bedrag dat nodig is om alle WIZO-projecten in stand te houden maar tegenwoordig om ook de huidige structurele culturele problemen aan te pakken. WIZO Nederland speelt in Nederland een verbindende rol tussen Joodse vrouwen op het gebied van cultuur, kennis en Israël.

  Bent u geïnteresseerd om met een aantal personen een bezoek te brengen aan WIZO projecten in Israël, neem dan contact op met Michaja Wiener michaja.wiener@wizo.nl. Meer informatie over de WIZO vindt u op www.wizo.nl en www.wizo.org.

  Over de auteur