Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Afscheid van Elena - Christenen voor Israël
 • Nataliya en Kolya met Elena (in de rolstoel) en een van de andere emigranten die op 28 januari naar Israël vertrokken. - Foto's: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • kom in actie

  Afscheid van Elena

  Koen Carlier - 14 februari 2020

  Dinsdagochtend vroeg op 28 januari werd ik opgebeld door Nataliya uit Kiev: “Koen het is gelukt! Elena is vertrokken, samen met een grote groep emigranten!” Ik was ook ergens onderweg, stopte en praatte verder. Welke Elena dan? Als ik de lijst bekijk van wie de laatste tijd zijn vertrokken zie ik wel meer dan twintig Elena’s vermeld staan!

  “Maar Koen toch!”, reageerde Nataliya. “Elena die gekluisterd was aan haar rolstoel, die op vier hoog woonde zonder lift!”
  “Ah die Elena bedoel je, maar die is toch al eind november vertrokken!?”
  Nataliya werd een beetje kwaad. “Maar Koen toch! Dan heb je niet goed geluisterd en gelezen. We hebben toen een internationaal paspoort voor haar geregeld, voor haar interview bij de Israëlische ambassade om haar uitreisvisum te verkrijgen.”
  Ik had dit helemaal door elkaar gehaald en inderdaad maar half geluisterd …

  Gelukkig ken ik Nataliya al vele jaren, soms kan ze kwaad zijn over de telefoon maar het duurt nooit lang. Ze vertelde verder dat Elena heel dankbaar was voor alle hulp die ze van het begin tot het einde van ons had gekregen. Zonder die hulp was het haar nooit gelukt. Nataliya is een pittige tante, maar bij het afscheid van Elena, toen ze Nataliya omhelsde, was het ook een moeilijk emotioneel moment voor haar.

  “Zelden kiezen ouderen ervoor om naar Israël te gaan en velen van hen blijven in de diaspora. Maar nu lijkt daar toch verandering in te komen”

  Nu ik Elena’s verhaal zo eens terug lees, nu ze een paar maanden later voorgoed is vertrokken, besef ik me pas hoe we voor Elena een dienstverlening op maat hebben verzorgd, haar hebben geholpen van het begin tot het einde, waarbij onze chauffeurs en helper Kolya en Ruslan betrokken waren. Wat bijzonder dat we dit zo mogen doen!

  De negen busjes die we inmiddels gebruiken om in Oekraïne Joden te helpen met de diverse ritten die nodig zijn voor de voorbereidingen om naar Israël terug te keren. Ook het rondbrengen van de voedselpakketten gebeurt met deze busjes.

  Ouderen

  De laatste weken hebben verschillende medewerkers in kleine groepjes Joodse families opgezocht, zowel jong als oud, maar wat ons toch opviel, was dat vooral de ouderen ons vertelden: we weten niet wat ons overkomt, maar er is iets dat ons voortdurend aan Israël doet denken en we vragen ons af of het nu voor ons ook de tijd is om te emigreren …

  Dan antwoorden we bijna altijd hetzelfde: het zal niet gemakkelijk zijn, maar nadien zul je wel beseffen dat het een goede keuze was. Hoe weten we dat? Nou, heel eenvoudig. Dat is namelijk wat we horen van ouderen die al eerder naar Israël vertrokken dankzij onze hulp en er nu al jaren wonen!

  We weten dat jongeren vlug een keuze kunnen maken. Bij veertig plussers duurt het vaak iets langer, maar ouderen hebben vaak veel tijd nodig. Maar zelden kiezen zij ervoor om naar Israël te gaan en velen van hen blijven in de diaspora. Maar nu lijkt daar toch verandering in te komen, zoals ook te zien is aan de 65-jarige Elena, die eind januari is vertrokken, ondanks alle hindernissen die haar in Oekraïne vasthielden.

  Een groep Joodse emigranten in de ‘schuilplaats’ in Kiev, waar zij kunnen verblijven voordat we hen naar het vliegveld van Kiev brengen voor vertrek naar Israël.

  Op maandag 17 februari vertrekt er weer een nieuwe groep. Onze medewerkers Sergey en ik zullen dan een familie uit Ternopol in West-Oekraine eerst naar onze schuilplaats brengen nabij Kiev voor overnachting en dan van daaruit voor de vlucht naar het vliegveld.

  Psalm 137 spreekt over: hoe kunnen we nu in een vreemd land zingen over Jeruzalem? Wie weet zullen veel ouderen nog dit jaar Jeruzalem aanschouwen en daar een loflief voor de Here aanheffen. Helpt u hen mee?

  Steun Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we één Jood helpen om alle voorbereidingen te treffen om naar Israël te emigreren. Maar elk bedrag is welkom.

  Een aantal van de andere emigranten die op 28 januari naar Israël vertrokken.

  Over de auteur