Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Defensieminister Bennetts nieuwe aanpak - Christenen voor Israël
 • Defensieminister Naftali Bennett. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Defensieminister Bennetts nieuwe aanpak

  Yochanan Visser - 10 februari 2020

  Sinds hij eind 2019 de Israëlische minister van Defensie werd, heeft Naftali Bennett een nieuwe doctrine tegen de Palestijnse Arabieren en hun bondgenoten geïntroduceerd die vergelijkbaar is met de campagne van ‘maximale druk’ die de Amerikaanse regering van president Donald J. Trump tegen Iran gebruikt.

  Eind december 2019 startte Bennett zijn campagne tegen het leiderschap van de Palestijnse Arabieren door de overdracht van  173 miljoen euro aan belastingen en invoerrechten die Israël jaarlijks namens de Palestijnse Autoriteit (PA) incasseert, te bevriezen. Deze hoeveelheid geld is ongeveer gelijk aan de fondsen die de PA apart zet voor haar ‘betaling-voor-moord-beleid’, de maandelijkse uitkeringen die de PA betaalt aan Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen en hun families.

  In 2019 betaalde de PA bijvoorbeeld 137,5 miljoen euro aan deze terroristen en degenen die na een gevangenisstraf werden vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Palestijnse terroristen die zijn veroordeeld tot levenslang in de gevangenis nadat ze Israëli’s hebben vermoord, krijgen de hoogste salarissen. De meesten ontvangen tot 3200 euro per maand, wat een enorme hoeveelheid geld is voor Palestijnse Arabieren die leven onder PA-bestuur of dat van Hamas in Gaza .

  “In plaats van opnieuw een korte oorlog in Gaza werkt Bennett aan een uitgebreide militaire operatie die de machtsverhoudingen rond Gaza zou moeten veranderen.”

  Illegale bouw

  Meer dan een week later besloot Bennett op te treden tegen de ongebreidelde illegale Palestijnse bouw in het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria, het grondgebied op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever dat werd toegewezen aan Israël onder de Oslo-akkoorden. Bennett benoemde Kobi Eliraz, die adviseur was bij drie andere Israëlische ministers van Defensie als hoofd van een werkgroep die concrete actie zou moeten ondernemen tegen de illegale bouw in het C-gebied, die voor een groot deel door de Europese Unie wordt gefinancierd.

  Nadat hij had uitgelegd dat de staat Israël een fout maakte door geen beslissende actie te ondernemen tegen die illegale bouwactiviteiten, zei Bennett: “we veranderen van richting en gaan een strijd aan die Israël moet winnen … Het defensie-apparaat zal vechten voor dit grondgebied, en het is essentieel voor iemand (Eliraz) om deze campagne te leiden. ”

  Gaza

  In reactie op de voortdurende Palestijnse terreur uit Gaza, waar Hamas en de door Iran ondersteunde en getrainde terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) ballonnen met explosieven, mortiergranaten en raketten lanceerden in de richting van het zuiden van Israël, nam Bennett aanvullende stappen om de druk op Hamas en PIJ te verhogen. Zo stopte de Israëlische minister de export van materialen voor tweeërlei gebruik naar Gaza. Het betreft materialen die kunnen worden gebruikt voor civiele doeleinden, maar ook voor de ontwikkeling van Hamas’ raketproductie in de enclave en voor de bouw van extra terreurtunnels.

  Bennett beëindigde ook het al lang bestaande Israëlische beleid van het retourneren van de lichamen van terroristen die werden gedood na terreuraanslagen op Israëlis en verkortte later de visserijzone tegenover Gaza nadat Hamas wapens en materialen probeerde te smokkelen voor de productie van nieuwe raketten via de Middellandse Zee.

  De voormalige hightech ondernemer nam ook aanvullende economische maatregelen tegen de PA nadat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas de import van Israëlische kalveren naar de gebieden onder zijn controle verbood. Bennett stopte eerst de import van Palestijnse landbouwproducten naar Israël en breidde zondag het verbod uit tot export naar Jordanië dat via de Allenby grensovergang agrarische producten uit de PA importeert.

  ‘Hoofd van de octopus’

  Tijdens een verkiezingsrally in een synagoge in de voorstad Givat Shmuel van Tel Aviv maakte Bennett een link tussen de voortdurende schaduwoorlog tegen Iran in Syrië met de voortdurende Palestijnse terreuroorlog tegen Israël. Hij zei dat Iran verantwoordelijk was voor 70 procent van de veiligheidsproblemen van Israël omdat de Islamitische Republiek Hamas, PIJ en Hezbollah-terroristen financiert en traint terwijl men hen van wapens voorziet.

  “We verliezen onze zonen in de operatie (tegen Hamas) van 2014 (de Derde Gaza-oorlog), in de Tweede Libanon Oorlog en in indirecte gevechten met Iran. En wie is er al die tijd immuun? Het hoofd van de octopus,” vertelde Bennet de menigte in Givat Shmuel.

  “Bennett onthulde dat Israël ondanks honderden luchtaanvallen door de Israëlische luchtmacht (IAF) slechts één op vijf Iraanse wapenleveringen aan Hezbollah had weten te voorkomen. “

  De Israëlische minister kondigde ook een verandering aan in het Israëlische beleid versus de Iraanse inspanningen om Hezbollah te voorzien van geavanceerde wapens en onthulde dat Israël ondanks honderden luchtaanvallen door de Israëlische luchtmacht (IAF) slechts één op vijf Iraanse wapenleveringen aan Hezbollah had weten te voorkomen. Dat zou nu gaan veranderen, zei Bennett en beloofde dat de IAF voortaan elke overdracht van wapens aan Hezbollah door de Qudsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) zou aanvallen.

  Syrië is een ‘vernietigingszone’ die ‘Iran’s Vietnam’ zou worden, zei Bennett, terwijl hij suggereerde dat de IAF verantwoordelijk was voor de laatste aanval op Iraanse troepen in het gebied rond Damascus die naar verluidt 23 Iraniërs en leden van sjiitische milities in Syrië doodde vorige week. Hij onthulde ook dat Israël en de VS hebben besloten de invloedssfeer van Iran in twee grote zones te verdelen: één is Syrië, waar het Israëlische leger verantwoordelijk is voor het terugdringen van de aanwezigheid en invloed van Iran. Het Amerikaanse leger zal tegen Iran in Irak optreden, dat effectief is veranderd in een nieuwe Iraanse vazalstaat.

  Bennett keerde vervolgens terug naar de situatie in het zuiden van Israël en zei dat hij niet geïnteresseerd was in een nieuwe twee- of driedaagse minioorlog tegen de Palestijnse terreurgroepen daar. In plaats daarvan werkt hij aan een uitgebreide militaire operatie die de machtsverhoudingen rond Gaza zou moeten veranderen.

  Momenteel richt de Israëlische luchtmacht zich op de groeiende raketproductiecapaciteiten van Hamas in reactie op aanvallen met ballonnen of lanceringen van raket- en mortiergranaten vanuit Gaza, volgens Bennett, die ook verantwoordelijk was voor de hervatting van liquidaties van de leiders van  Palestijnse terreurgroepen in Gaza. “Niemand in het Hamas-leiderschap zal immuun blijven”, waarschuwde Bennett.

  In november, kort nadat hij aantrad, beval Bennett samen met premier Benyamin Netanyahu de liquidatie van PIJ-commandant Baha Abu al-Atta in Gaza. Door de liquidatie te bevelen, onmiddellijk nadat hij aantrad als minister van Defensie, liet Bennett zien dat hij een andere kijk heeft op de voortdurende oorlog tegen Israëls vijanden en beseft dat zijn voorgangers zoals Israël Beiteinuleider Avigdor Liberman de afschrikking van Israël ondermijnden door beloften om terreurcommandanten liquideren niet na te komen. Liberman maakte zijn belofte om Hamas-leider Ishmail Haniyeh te liquideren binnen 48 uur na zijn aantreden in 2016 niet waar.

  Blijkbaar heeft PA-leider Abbas nu ook opgemerkt dat iemand de machtsverhouding in de Palestijnse relatie met Israël aan het veranderen is. Voor het eerst sinds hij werd gekozen als PA-president voor een periode van vier jaar, zestien jaar geleden, vreest Abbas, die momenteel in Jordanië is voor een reis naar de VS, waar hij een “diplomatieke Intifada” wil lanceren tegen het nieuwe Amerikaanse plan om het Palestijnse Israëlische conflict oplossen, dat Israël hem zal verbieden terug te keren naar Ramallah.

  Wanneer hij Bennett’s laatste acties beschouwt, zou hij weleens gelijk kunnen hebben.

  Over de auteur