Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Irans Poerimverhaal - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Irans Poerimverhaal

  Yochanan Visser - 27 februari 2020

  Terwijl Iran via haar handlanger Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) Israёl opnieuw onder druk zette door middel van een tweedaagse rakettenoorlog vanuit Gaza vonden er in Iran een aantal gebeurtenissen plaats die doen denken aan de Poerimgeschiedenis in het boek Esther.

  PIJ bestookte Israёl opnieuw met tientallen raketten die het leven in het zuiden van het land ontregelden en de roep om een grote militaire actie tegen de terreurgroepen in Gaza versterkten. De jongste escalatie begon nadat het Israёische leger (IDF) een tweetal PIJ-terroristen doodschoot die probeerden een bom te planten nabij het grenshek met Gaza. Daarna stuurde het leger een gepantserde bulldozer naar het niemandsland tussen Zuid-Israёl en Gaza om de lichamen van de gedode terroristen op te halen en dat leidde tot nieuwe gewelddadigheden langs de grens.

  Uiteindelijk slaagde de bulldozer erin om één van de lichamen te bergen. De actie was onderdeel van de nieuwe politiek van Minister van Defensie Naftali Bennett die besloten heeft om de lichamen van gedode terroristen niet aan hun families terug te geven totdat Hamas de lichamen van twee gedode IDF-militairen vrijgeeft die sinds 2014 in Gaza worden vastgehouden.

  “Tot overmaat van ramp loog het regime echter ook tegen het Iraanse volk over een massale Coronavirus-uitbraak vóór en tijdens de verkiezingsdag.”

  PIJ reageerde op de IDF actie met het lanceren van meer dan vijftig raketten die of werden onderschept door het Iron Dome anti-raketschild of ontploften in velden rond dorpen en steden in het zuiden van Israёl. Slechts twee van de in totaal vijftig raketten die PIJ de afgelopen twee dagen op het zuiden van Israёl afvuurde richtten schade aan in woonwijken. PIJ neemt haar orders van de commandant van de Qudsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran en probeert constant om iedere periode van betrekkelijke rust in het zuiden van Israёl te saboteren.

  Poerimverhaal

  In Iran vonden intussen dingen plaats die doen denken aan een herhaling van het Poeriemverhaal in het Bijbelboek Esther. Niet Israël wordt bedreigd met vernietiging zoals het regime in Iran bijna wekelijks aankondigt, maar het regime van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei. Net zoals het Joodse volk in het oude Perzië ongedeerd ontsnapte, terwijl de Perzische leider Haman die hun vernietiging beraamde in het Poerimverhaal werd opgehangen in het boek Esther, bedreigen ontwikkelingen in Iran nu het regime van Khamenei.

  De Amerikaanse regering van president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo probeert nu om het islamistische regime te wurgen door het zogenaamde Joint Comprehensive Plan of Action (de nucleaire overeenkomst van 2015) in zijn geheel te schrappen. De Verenigde Staten proberen de Verenigde Naties ervan te overtuigen dat het opnieuw zware sancties op Iran moet leggen vanwege de vele schendingen van de JCPOA door de Islamitische Republiek.

  Tegelijkertijd maakte de Financial Action Task Force (FATF), die in 1989 door de G7 werd opgericht om het witwassen van geld door schurkenstaten te voorkomen, en later ook een mandaat kreeg om de financiering van terreur door die staten te onderzoeken, bekend dat het voornemens was om Iran opnieuw op de zwarte lijst van terreursponsors te plaatsen. FATF vertelde Iran dat wanneer het land vóór aanstaande vrijdag geen maatregelen zou nemen tegen de financiering van terrorisme dat het zou worden teruggeplaatst op de zwarte lijst van de organisatie.

  Dit is een grote klap voor het regime omdat het betekent dat Iran opnieuw geen toegang zal hebben tot het internationale banksysteem en dat de aanhoudende handel met Rusland en China zal worden ondermijnd. Een dergelijk sanctieregime kan op de lange termijn het regime van Khamenei ten val brengen.

  De FATF-actie was grotendeels het werk van een Israëlische delegatie in de organisatie onder leiding van Dr. Shlomit Wagman-Ratner, een hooggeplaatste functionaris bij het Israëlische ministerie van Justitie, die de operationele werkgroep van de organisatie leidde. Wagman-Ratner loofde de FATF-beslissing en bedankte advocaat Elad Vader voor zijn “belangrijke bijdrage aan de uitstekende professionele activiteit van Israël in de organisatie”, die, zei ze, “internationaal hoog aangeschreven wordt”.

  Verkiezingen

  Dan waren er de Iraanse parlementsverkiezingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden. De verkiezing had het regime van Khamenei moeten versterken, omdat bijna alleen havikken zich kandidaat mochten stellen voor de verkiezing van de nieuwe Majlis, het Iraanse parlement. Het Iraanse volk is het beleid van het regime echter blijkbaar zat. Gehavend door het meedogenloze optreden tegen nieuwe protesten die eind vorig jaar begonnen en waarbij meer dan 1.500 Iraniërs door het regime werden gedood, besloot het volk de verkiezingen te boycotten.

  Nadat het meer dan één dag de publicatie van de gegevens over de opkomst van de kiezers uitstelde, werd het regime gedwongen toe te geven dat slechts 42,57 procent van de Iraanse kiezers had deelgenomen aan de verkiezing voor de 290-zetels tellende Majlis. Dit was een laagterecord sinds de Islamitische Revolutie begon in 1979. De opkomst bij de laatste drie parlementsverkiezingen in Iran lag altijd boven de 60 procent en 73 procent stemde bij de laatste presidentsverkiezingen in 2017 toen de zogenaamde gematigde president Hassan Rouhani de havik Ebrahim Raisi versloeg.

  In Teheran nam slechts 25,4 procent van de kiezers de moeite om naar de stembureaus te gaan en maakten Khamenei’s voorspelling dat de verkiezingen “massale deelname” zouden zien tot een wrange grap. De Iraanse leider was ervan overtuigd dat het volk het Westen via een grote opkomst zou laten zien dat het achter zijn regime staat. Khamenei vond later een originele reden voor de lage opkomst en beweerde dat “negatieve propaganda” door “de vijanden van Iran” over het Coronavirus de schuld was van de lage opkomst.

  Uitbraak Coronavirus

  Tot overmaat van ramp loog het regime echter ook tegen het Iraanse volk over een massale Coronavirus-uitbraak vóór en tijdens de verkiezingsdag. Dit werd blijkbaar gedaan om de opkomst van de kiezers niet te beїnvoeden. De door de staat gecontroleerde media kregen opdracht niet te rapporteren over de Corona-uitbraak die volgens een Iraanse parlementariёr al de dood van 50 Iraniërs heeft veroorzaakt. Het dodental van het virus in Iran is nu de op een na hoogste ter wereld en het regime liegt zeer waarschijnlijk ook over het aantal mensen dat door de ziekte is geïnfecteerd.

  Iran blijft beweren dat slechts 47 mensen zijn geïnfecteerd, maar dat zou, rekening houdend met het officiële aantal doden van 12, betekenen dat het percentage Iraniërs dat aan het virus stierf veel hoger zou zijn dan in de rest van de wereld, waar het nu staat op ongeveer drie procent.

  Eén van de door Corona geïnfecteerde Iraniërs is Mojtaba Rahmanzadeh, de burgemeester van een district in Teheran, die naar verluidt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ontmoette voordat hij ziek werd. Blok ontmoette ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif na de ontmoeting met Rahmanzadeh.

  De Corona-uitbraak in Iran begon in de sjiitische heilige stad Qom, waar Iraniërs de opdracht kregen om het heiligdom van de achtste Shia-imam niet te kussen, maar de autoriteiten plaatsten de stad niet onder quarantaine. In plaats daarvan beval het regime “de sluiting van alle scholen, universiteiten, onderwijsinstellingen, kinderdagverblijven en seminaries” in Qom volgensIranwire.

  Ayatollah Jafar Sobhani, een invloedrijke geestelijke, denkt nu dat de Corona-uitbraak een Goddelijk doel heeft. “Er is absoluut een doel van God dat we niet kunnen weten,” zei Sobhani.

  Wat zeker is, is dat de combinatie van de verschillende ontberingen in Iran en het falen van het regime van Khamenei om oplossingen voor die ontberingen te vinden de druppel kan zijn die de emmer voor het Iraanse volk doet overlopen. De demonstranten zijn al terug in de straten van Iraanse steden en zelfs vrouwelijke studenten van de Universiteit van Teheran leiden nu de protesten.

  Over de auteur