Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Toe Bisjwat - Christenen voor Israël
 • De amandelboom in bloei. - Foto: Max Nathans
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Toe Bisjwat

  Joanne Nihom - 10 februari 2020

  Vandaag wordt Toe Bisjwat gevierd, het nieuwjaar van de bomen. Oorspronkelijk was dit feest belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de tempel. Tegenwoordig wordt het gevierd door het planten van stekjes en bomen. Ook in het groene dorp waar ik woon. Grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen. Toe Bisjwat: de nationale boomplantdag van Israël.

  De stekjes komen via het Joods Nationaal Fonds (JNF) dat, sinds haar oprichting in 1901, 240 miljoen bomen heeft geplant. De meeste aanplantingen vinden plaats rond Toe Bisjwat, en altijd in de winter, omdat de zaailingen dan betere kansen hebben om te overleven en uit te groeien tot sterke bomen.

  Het JNF kweekt de zaadjes. Tijdens de beginjaren van de staat Israel kwamen die uit het buitenland, omdat er toen nog niet genoeg bomen in het land waren. Maar gedurende de jaren is de bomenstand enorm toegenomen en is er voldoende zaad van inheemse bomen.

  Bij de afdeling Zaden en Kwekerijen van het JNF in Beth Necheima, in het centrum van het land, verzamelen ze de zaden. Na het wegen, tellen en benoemen, worden die opgeslagen in een geautomatiseerde databank. Het landelijk klimteam, dat bestaat uit boswachters van het JNF, verzamelt de zaden. Het team reist daarvoor het hele land door, van de Golanhoogte in het noorden tot de droge Arava in het zuiden. Jaarlijks verzamelen zij zo’n twee ton zaden, bestemd voor de drie JNF-kwekerijen verspreid over het land.

  De zaden worden vervolgens opgekweekt tot kleine boompjes. Om genetische vermenging te voorkomen, kan dat alleen in het gebied waar de zaden gevonden zijn. Ook is het belangrijk van welke soort bomen de zaadjes afstammen. Hoe rechter en vitaler de boom, hoe beter. Daarnaast is het van belang dat de boomstam onbeschadigd is. De beste zaden komen van nieuwe takken en hoe hoger die takken, hoe beter de kwaliteit van de zaden. De afdeling Zaden en Kwekerijen werkt samen met boswachters uit de Palestijnse gebieden. Zo brengt ook de natuur mensen samen.

  Toe Bisjwat is het Joodse nieuwjaar van de bomen. Letterlijk vertaald betekent het ‘de 15e van de maand sjewat’, waarbij de letters טו het getal 15 vormen. Een andere benaming van het feest is chag la’ielanot oftewel, het feest der bomen. Toe Bisjwat, de dag waarop de amandelboom in Israël weer in bloei
  staat. De meeste regen is gevallen, de bomen beginnen bloesem te dragen en de vruchten gaan rijpen. Toe Bisjwat is geen jom tov, geen officiële feestdag. Er geldt geen werkverbod en er is geen speciale liturgie voor de dienst in de synagoge.

  Over de auteur