Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Tombe van Mordechai en Esther bedreigd - Christenen voor Israël
 • Rellen bij de graftombe van Mordechai en Esther . - Foto: ARAM
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tombe van Mordechai en Esther bedreigd

  28 februari 2020

  “De Jood Mordechai immers kwam op de tweede plaats, na koning Ahasveros. Hij stond in hoog aanzien bij de Joden en de menigte van zijn broeders was hem goed gezind, want hij zocht het beste voor zijn volk en sprak tot welzijn van heel zijn nageslacht.” Esther 10:3

  De Iraanse tak van de organisatie ‘Verbond voor rechten van alle minderheden’ (ARAM) die actief is op het gebied van gelijke rechten in het land, berichtte op 16 februari 2020 dat de Iraanse regering dreigt om de graftombe van Mordechai en Esther in de stad Hamadan te vernietigen.

  De Iraanse autoriteiten bedreigen het historische graf van Esther en Mordechai in Hamadan te vernietigen en de plek te bestemmen voor een consulaatsgebouw van Palestina. In een wreed ironisch gebaar heeft de Iraanse regering zich voorgenomen de begraafplaats van deze Bijbelse Joodse helden te veranderen in een complex met een Palestijns consulaatsgebouw.

  Volgens verslaggevers probeerde een groep van Basij (een paramilitaire vrijwilligerstak van de Iraanse Revolutionaire Garde) op zondag de historische plaats plat te walsen als een wraakactie voor de ‘Deal van de eeuw’ van Trump. Omdat Basij onderdeel is van de IRGC, wordt de groep aangemerkt als een terroristische organisatie door de regeringen van de Verenigde Staten, Bahrein en Saudi Arabië.

  Het verhaal van de Joodse overwinning zoals dit beschreven staat in het Boek Esther, is de basis van het Poerimfeest. De plek is het oude Perzië, vandaag bekend als Iran, de aartsvijand van het moderne Israël. Verscholen in de stad Hamadan, in een uithoek van Iran staat een 500 jaar oud gebouw dat bestempeld is als de begraafplaats van de helden Mordechai en Esther. Men neemt aan dat een eerder bouwsel op die plek in de 14de eeuw verwoest werd door Mongoolse binnendringers.

  De Iraanse stad Hamadan ligt ongeveer 320 km ten westen van Teheran, en men claimt dat deze stad de Bijbelse stad Shushan is, de hoofdstad van het oude Perzië waar de Poerimgeschiedenis zich afspeelde. “In die dagen, toen koning Ahasveros op zijn koninklijke troon zat in de burcht Susan…” (Esther 1:2)

  De meeste mensen zouden veronderstellen dat een plek waar Joodse helden worden herdacht in Iran ergens verscholen zou liggen of in gevaar zou zijn, maar tot aan de recente rellen was de plaats gerespecteerd en voor Joden vrij toegankelijk. De plek als geheel oogt fier en ziet er netjes uit. Iedereen kent het en Perzische Joden komen jaarlijks in groten getale naar de graftombe om er het Boek Esther te lezen.

  De tombe van Mordechai en Esther in Hamadan.

  De graftombe draagt het getuigenis van de gecompliceerde status van Joden in Iran. Ondanks het feit dat Israël de aartsvijand is van het huidige regime, was dat niet altijd het geval. In 1970 woonden er meer dan 100.000 Joden in het land. Als gevolg van een massale exodus na de Iraanse revolutie van 1979 en de stichting van de Islamitische Republiek, bleven minder dan 30.000 Joden in Iran, tot op vandaag. Toch vertegenwoordigt de gemeenschap in Iran de grootste Joodse bevolkingsgroep in het hele Midden-Oosten buiten Israël.

  In 2008 zette de Iraanse regering de graftombe op de lijst van Nationaal Erfgoed. Dit hield in dat het onder bescherming van de overheid viel. Drie jaar later kwamen anti-Israël betogers naar de graftombe en dreigden het kapot te slaan en af te breken. Het gebouw werd van de erfgoedlijst gehaald. Het officiële nieuwsagentschap legde uit waarom: Poerim was een feest waarbij de Joden vierden dat ze zoveel Iraniërs hadden gedood.

  Het verslag is gebaseerd op een bekendmaking door een christelijke Iraanse nieuwszender die op 7 februari claimde dat “de Raad voor Onderzoek van Studentmobilisatie van Hamadan universiteiten in een verklaring tegen de VS, Israël en de Arabische landen in de regio zei de graftombe te zullen veranderen in een Palestijns consulaatsgebouw indien er enige actie wordt ondernomen.”

  Ali Malamir, uitvoerend directeur van de afdeling Cultureel Erfgoed en Toerisme van het Madan District, zei echter het volgende: “Dit is nationaal bezit en heeft niets te maken met de vestiging van een Palestijns consulaat.” Het is dus op dit moment onduidelijk of het plan blijft bij aankondiging, of dat het plan wordt uitgevoerd.

  De islam is een religieuze vervangingsleer: van alle godsdienstige karakters die in de Thora en het Nieuwe Testament genoemd zijn, wordt geclaimd dat zij moslimprofeten zijn. Op deze wijze heeft de islam veel christelijke en Joodse ‘heilige plaatsen’ verklaard tot uitsluitend moslimheiligdommen. Een 1500 jaar oude synagoge gebouwd bij de graftombe van Ezechiël in Al Kifl, Irak, werd onlangs vernield en vervangen door een moskee.

  Thema

  iranpoerim

  Over de auteur