Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De wijze woorden van rabbi Eger - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De wijze woorden van rabbi Eger

  Petra van der Zande - 23 maart 2020

  “…en er zullen hongersnoden zijn en besmettelijke ziekten en aardbevingen in verscheidene plaatsen.

  Maar al die dingen zijn nog maar een begin van de weeën.” Mattheus 24:7,8 HSV

   

  Oorlogen en natuurrampen veroorzaken vaak cholera-epidemieën door besmet water en voedsel, grote bevolkingsconcentraties en slechte sanitaire omstandigheden. Zonder behandeling sterven velen aan uitdroging vanwege heftig braken en diarree. De eerste van zes cholera pandemieën begon in India in 1817 waarna het zich snel door Azië en Europa verspreidde. Tijdens de tweede pandemie, rond 1830, begon de medische wetenschap in te zien dat de joodse reinheidswetten belangrijk waren in de bestrijding van besmettelijke ziekten.

  In het boek Leviticus wordt onder meer gesproken over: het opruimen van afval, handenwassen voor het eten, baden na het aanraken van een lijk of een zieke en, indien er sprake is van een besmettelijke ziekte, het in acht nemen van een zekere periode van afzondering en reiniging (de voorloper van quarantaine).

  De vraag aan rabbi Eger

  Begin 1830 was rabbi Akiva Eger opperrabbijn in Posen (nu Poznan, Polen) persoonlijk betrokken bij de verzorging van cholerapatiënten in zijn district. Hij adviseerde dat mensen zich nauwlettend hielden aan de sociale afstand protocollen. Gemeenschapsleden moesten zo min mogelijk contact met elkaar hebben. Een jongere collega vroeg hem: “Moet ik tijdens deze epidemie nu wel of geen minjan houden in de lokale sjoel?”

  De adviezen die hij geeft

  Rabbi Eger schreef terug: “Ik ben van mening dat het niet past om in een kleine ruimte bij elkaar te komen, maar het is mogelijk in kleine groepjes van niet meer dan 15 mensen te bidden. Vanaf zonsopgang krijgt iedere groep een tijd toegewezen. Doe hetzelfde voor het avondgebed. Zoek bepaalde psalmen uit, waarna gebeden wordt voor de koning (Frederick III) – moge God hem beschermen en zijn kinderen en edelen en allen die in zijn land wonen….”

  “Let op dat niet meer dan 15 mensen de synagoge binnendringen. Vraag desnoods een politiewacht om dit in de gaten te houden. Zodra er 15 mannen zijn mag niemand meer in de synagoge komen totdat die groep klaar is. Stuur dit verzoek aan de magistraat en laat hem weten dat ik jou deze instructies heb gegeven. Als gemeenteleden weigeren te gehoorzamen, neem dan contact op met de lokale autoriteiten. Het zal zeker lukken als je mijn naam noemt en dat ik je heb gezegd geen grote bijeenkomsten te houden in de synagoge…”

  Wees rein. Verwijder vuil en afval uit het huis. Trek regelmatig schone kleren aan.

  “Ik raad ook aan van iedereen, ongeacht rang of stand, zelfs namens de ongeboren kinderen in hun moeders schoot, zes muntstukken te vragen en dit fonds te gebruiken voor de slachtoffers….”

  “Let erop niet af te koelen. Adviseer flanel te dragen, geen bedorven voedsel te eten en consumptie van vis en fruit te verminderen. Drink minder alcohol en stop met eten als je verzadigd bent. Het is beter om de hele dag door kleine porties te eten en vooral niet te overeten.”

  “Wees rein. Verwijder vuil en afval uit het huis. Trek regelmatig schone kleren aan. Wees niet bezorgd. Neem afstand van welke vorm van droefheid dan ook. Wandel ’s nachts niet door de stad. ’s Middags, als de zon schijnt, is het goed om door het veld te lopen en de frisse lucht in te ademen. Zet ’s morgens de ramen open zodat frisse lucht de kamers binnenkomt. Ga niet met een lege maag de deur uit. Eet een paar mosterdzaadjes en neem wat berkenbast. Gebruik water om iedere morgen je gezicht en handen te wassen. Schrob de vloeren van de kamers verschillende keren met sterke azijn, en het is nog beter als je het vermengd met rozenwater.”

  Wees rein. Verwijder vuil en afval uit het huis. Trek regelmatig schone kleren aan. Wees niet bezorgd.

  Rabbi Eger’s wijze woorden kunnen we ook vandaag nog ter harte nemen!

  Thema

  Over de auteur