Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Bewogen reis in woelige tijden - Christenen voor Israël
 • Deelnemers aan de bemoedigingsreis en plaatselijke vrijwilligers bij de ingepakte voedselpakketten in Oekraïne. - Foto's: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bewogen reis in woelige tijden

  Koen Carlier - 6 maart 2020

  Van 22 tot 29 februari hadden we hier met acht Nederlanders en vijf Duitsers een bemoedigingsweek. Doel van deze bemoedigingreizen zijn niet alleen om tot troost te zijn van ouderen die we in afgelegen plaatsen bezoeken, maar ook om meer te leren over de Holocaust hier, en ook om een paar uur per dag hard te werken, want er moesten meer dan 20.000 kg voedingsproducten ingepakt en verdeeld worden.

  Iedereen was voor de eerste keer in Oekraïne en wist eigenlijk niet goed wat ze van deze reis moesten verwachten. Op een bepaald ogenblik stonden we bij het enorme grote ravijn genaamd Baby Yar, niet ver van het centrum van Kiev vandaan, waar de nazi’s in 1941 meer dan 100.000 Joden doodschoten. Kort daarna bevonden we ons in het hoofdkantoor van het Joods Agentschap om meer te leren over de terugkeer van Joden uit Oekraïne naar Israël. Daar vertelde een Joods echtpaar ons hoe ze met hun twee kinderen gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Donetsk in Oost-Oekraine en dat ze binnenkort voorgoed vertrekken en dankbaar zijn voor de hulp van Christenen voor Israel bij hun terugkeer!

  “Hebben wij nu hén bemoedigd of hebben die Joodse ouderen óns net bemoedigd?”

  Elke maand vertrekken gemiddeld zeshonderd Joden uit Oekraïne naar Israel. Dit gebeurt vanaf vijf luchthavens in het land. Wij hebben negen busjes beschikbaar om deze Joden te helpen met het vervoer naar de luchthaven en voordien voor ritten naar het Israëlisch consulaat en andere instanties waar deze Joden uit- en inreisvisa moeten verkrijgen die nodig zijn om deze reis te kunnen maken.

  De negen busjes die we inmiddels gebruiken om in Oekraïne Joden te helpen met de diverse ritten die nodig zijn voor de voorbereidingen om naar Israël terug te keren. Ook het rondbrengen van de voedselpakketten gebeurt met deze busjes.

  Ook kregen de deelnemers aan de reis een korte rondleiding in een Joods weeshuis. Er werd gezongen voor de kinderen en er werden cadeautjes uitgedeeld. We mochten er ook met z’n allen blijven voor het avondeten. Dit vonden de deelnemers bijzonder. Malka, de verantwoordelijke bij het weeshuis, vind het altijd leuk als er Nederlanders op bezoek komen.

  Bij het inpakken van de voedselpakketten is altijd iedereen redelijk stil en hoor je weinig opmerkingen, iedereen weet dat er in één dag 20.000 kg aan voedingsprodukten ingepakt moeten worden om dan later die week uit te delen, dus iedereen werkt hard door. Maar vele handen maken licht werk! Wel zijn er klachten als je niet op tijd koffiepauze houd!

  Later in de week hebben we een vrachtwagen met 10.000 kg aan voedselpakketten volgeladen voor de Joodse gemeenschappen in Kremenchug, Tjerkacci en voor Kiev. De temperaturen waren boven nul maar door een scherpe Noorderwind voelde het ijskoud aan. Op weg naar de Moldavische grens kwamen we even terecht in een kleine sneeuwstorm!

  Ook op het programma stonden bezoekjes in kleine groepjes bij de mensen thuis in hun kleine Sovjet-flatjes. Nadien hoor je wel van de deelnemers: hebben wij nu hen bemoedigd of hebben die Joodse ouderen óns net bemoedigd? Hun glimlach, hun gastvrijdheid, het feit dat ze geen wrok koesteren tegen ons christenen, terwijl hen in de naam van het christendom zoveel kwaad is aangedaan … Het delen van het weinige dat ze hebben, je komt als het waren in een omgekeerde wereld terecht.

  Hier en daar hoorde je wel ongeruste kreten over het opduikend coronavirus en wat als … Maar op zaterdagmiddag 29 februari zijn de deelnemers weer teruggereisd richting Nederland en Duitsland. De deelnemers zullen de reis nog verder verwerken na alle indrukken over het toch nog onbekende Holocaustverleden in Oekraine en de armoede waar veel Joodse ouderen mee kampen!

  De laatste voedselpakketten hebben we afgelopen week uitgedeeld. We krijgen nu ook ongeruste telefoontjes of ons voedselprogramma nu niet in het gedrang zal komen vanwege het opkomende coronavirus en of er nog voldoende voorraad zal zijn voor de volgende inpakronde? Daarom hebben we besloten om extra noodvoorraden in te kopen in geval van … We hopen de komende weken tot 50.000 kg of meer aan te kopen. Daarvoor hebben we twee grote verwarmde opslagplaatsen waar alles netjes geplaatst kan worden.

  Hiermee kunnen we alle Joodse ouderen verder voorzien van hun voedselpakketten. Op 12 maart komt de groothandel al een eerste noodvoorraad leveren van 10.000 kg. Die is bestemd voor Joodse ouderen en Holocaustoverlevenden in Odessa.

  (Klik links of rechts om door de foto’s te bladeren en klik op een foto voor een vergroting.)

  Over de auteur