Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Iran blijft agressief, ondanks coronacrisis - Christenen voor Israël
 • President Rouhani van Iran. - Foto: Amir Levy/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iran blijft agressief, ondanks coronacrisis

  Yochanan Visser - 24 maart 2020

  Afgelopen zaterdag hield de opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, een toespraak tot de Iraanse natie over de coronacrisis die naar verluidt de Islamitische Republiek in nog grotere problemen heeft gebracht. De toespraak van Khamenei had betrekking moeten hebben op Nowruz, het Iraanse nieuwe jaar dat de geboortedag van de profeet Mohammed herdenkt. Nowruz is normaal gesproken een groot feest, maar Iraniërs hebben tegenwoordig weinig reden om  iets te vieren.

  Het officiële dodental van het coronavirus in Iran staat op 1,812, maar de Iraanse oppositie in ballingschap (NRCI) beweert dat er tot nu toe maar liefst 9,600 Iraniërs zijn gestorven als gevolg van de ziekte. Het officiële cijfer van Iraniërs die besmet zijn geraakt door het virus is 23,049, maar Qassem Janbabaei, de plaatsvervangend minister van volksgezondheid bewees dat het regime in Teheran liegt over de omvang van de coronaramp in Iran.

  Hij vertelde dat er 52,000 mensen in Iran zijn die het virus hebben opgelopen, ongeveer het zelfde cijfer dat Radio Farda een radiokanaal van Radio Free Europe publiceerde op maandag. In Teheran zijn bijvoorbeeld 1.250 Iraniërs gestorven na het oplopen van het coronavirus, terwijl lijken zich opstapelen in mortuaria waar ze ook werknemers infecteerden.

  Als de informatie van NRCI waar is, is het dodental in de Islamitische Republiek veruit het hoogste ter wereld. Veel regeringsfunctionarissen zijn onder de slachtoffers en zieken zoals Ali Akbar Velayati, een belangrijke adviseur van Khamenei. Ook andere landen in het Midden-Oosten, zoals Irak, zijn verder door Iraniërs in een coronacrisis terechtgekomen omdat Iraanse burgers en functionarissen tot voor kort vrijelijk de grens konden passeren.

  Ongewijzigd buitenlandbeleid

  Dit alles betekent echter niet dat het regime zijn gedrag bij het aanpakken van de crisis noch in het buitenlands beleid heeft veranderd. Khamenei gebruikte bijvoorbeeld zijn toespraak tot de Iraanse natie om een nieuwe verbale aanval op de Verenigde Staten uit te voeren. Tijdens zijn toespraak herhaalde Khamenei zijn eerdere samenzweringstheorie dat de uitbraak van corona in Iran de schuld zou zijn van een “biologisch wapen” dat door het Amerikaanse leger tegen Iran was gebruikt.

  “Profeten hadden vele vijanden. We moeten daarom niet verbaasd zijn dat we vijanden hebben. De meest giftige vijand is de Amerikaanse regering, ze liegen en zijn brutaal. Het zijn gierige charlatans en wrede, meedogenloze terroristen”, zei de Iraanse leider. Khamenei dreef ook de spot met het Amerikaanse aanbod om medische apparatuur en medicijnen naar Iran te sturen en suggereerde dat die medicijnen de coronacrisis zouden kunnen bestendigen of zelfs zouden kunnen helpen het virus verder te verspreiden naar andere delen van de Islamitische Republiek.

  “Iedereen moet, als God het wil, de richtlijnen van het Nationaal Comité voor de bestrijding van corona in acht nemen”, waarschuwde Khamenei de Iraniërs voordat hij het verbod op religieuze bijeenkomsten aanhaalde dat pas onlangs door het regime werd ingevoerd.

  Het regime in Teheran probeert ook bedrijven te helpen die failliet zouden kunnen gaan. Dat werd gedaan met een maatregel die overheidsbedrijven in de eerste plaats zal helpen, aangezien de Iraanse regering de grootste economische speler in Iran is. Gewone Iraniërs zullen de komende vier maanden moeten volstaan met een eenmalige uitkering in contant geld en renteloze leningen die binnen 30 maanden moeten worden afgelost.

  De volledige impact van de coronacrisis op de Iraanse economie zal pas over drie maanden zichtbaar zijn, zeggen experts. Het is echter een feit dat Khamenei zijn trots opzij moest zetten en het Internationaal Monetair Fonds voor het eerst in de geschiedenis van de Islamitische Republiek een lening van 5 miljard dollar moest vragen. Die actie van Khamenei vertelt dus een ander verhaal over de crisis in Iran.

  Handlangers

  De ongekende economische en gezondheidscrisis in Iran heeft naar verluidt beperkt invloed gehad op de financiële en militaire steun voor Iran’s handlangers in Irak, Syrië, Libanon en Jemen. De strijdlustige activiteiten van de Qudsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde gaan ondertussen onverminderd door. Iran gaf Hezbollah in Syrië bijvoorbeeld opdracht om op de dag van de Israëlische verkiezingen op 2 maart jl. een aanval op de Golan Hoogvlakte in Israël uit te voeren, iets dat werd voorkomen door het Israëlische leger, dat met een luchtaanval de Hezbollah-aanslag voorkwam.

  Iran zat verder achter een recente reeks raketaanvallen op Amerikaanse bases en civiele installaties in Irak en bracht de Amerikaanse president Donald J. Trump vorige week in een moeilijke situatie toen de uitbreiding van de Amerikaanse militaire actie tegen Iran ter sprake kwam tijdens een discussie in het Witte Huis. De raketaanvallen op Amerikaanse belangen en coalitiebases in Irak waarbij twee Amerikaanse soldaten en een Britse soldaat omkwamen, volgden op de liquidatie van Qudsbrigadecommandant Qassem Soleimani, begin januari van dit jaar en ze gaan nog altijd door.

  Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en andere overheidsfunctionarissen wilden de militaire actie tegen Iran escaleren, terwijl minister van Defensie Mark T. Esper en Mark A. Milley, de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van het Amerikaanse leger, tegen een dergelijke actie waren. Esper en Milley zeiden dat er gebrek aan bewijs was dat Iran achter de raketaanvallen zat die naar verluidt werd uitgevoerd door Khataib Hezbollah in Irak.

  Deze sjiitische Iraakse militie ontvangt echter haar orders van Eshmail Ghaani, de nieuwe commandant van de Qudsbrigade, maar Trump koos de zijde van Esper en Milley en gaf opdracht tot beperkte aanvallen tegen vijf wapendepots van de overkoepelende Hashd al-Sha’abi-organisatie van overwegend sjiitische milities in Irak.

  Iran heeft herhaaldelijk verklaard dat het wil dat alle Amerikaanse strijdkrachten Irak verlaten. Toen de regering-Trump niet toegaf aan deze eis, gaf Iran zijn Iraakse proxy Khataib He zbollah opdracht een reeks aanvallen uit te voeren op Amerikaanse belangen in het door oorlog verscheurde land. De Iraanse president Hassan Rouhani was vorige week woensdag verder ongebruikelijk open  over de betrokkenheid van Iran bij de aanvallen op de Amerikaanse belangen in Irak.

  “Amerikanen hebben onze grote generaal vermoord, en we kunnen dit niet zonder een reactie laten”, zei Rouhani tegen verslaggevers over de liquidatie van Soleimani begin januari.

  Israël

  Ondanks de enorme coronacrisis zet Iran ook haar ‘Israëlproject’ voort en blijft een troepenmacht opbouwen in Syrië. De Libanese terreurgroep Hezbollah rekruteert momenteel sjiitische Syriërs die zijn overgelopen uit het Syrische leger en hebben al 5.350 strijders in de Syrische Golanhoogte bij de Israëlische grens.

  Een andere Iraanse proxy in Syrië heeft 3.600 sjiitische strijders gerekruteerd in het noordoosten van Syrië, waar Iran een enorme basis heeft gebouwd nabij de grensstad al-Bukamal. Deze Iraanse basis, genoemd naar Imam Ali, de grondlegger van sjiitische islam, is nu volledig vernietigd na mysterieuze luchtaanvallen die op 11 maart plaatsvonden en 26 sjiitische strijders doodden.

  De Imam Ali-basis is meerdere keren aangevallen door het Amerikaanse leger, maar ook door de Israëlische luchtmacht die tegen de basis optrad om te voorkomen dat Iran de landbrug van Teheran tot aan de Israëlische grens op de Golanhoogte voltooit.

  Satellietbeelden van het Israëlische bedrijf ImageSat International lieten zien dat een groot deel van de Imam Ali-basis was vernietigd, maar niet een ondergrondse tunnel waar Iran vermoedelijk langeafstandsraketten verbergt die in een toekomstige oorlog met Israël zullen worden gebruikt.

  Het Amerikaanse leger in Irak herpositioneert ondertussen zijn troepen van kleinere bases officieel om de strategie in de oorlog tegen een opnieuw opkomend ISIS aan te passen, terwijl de VS ook van plan zijn om het Patriot-antiraketsysteem in Irak in te zetten om haar troepen beter te beschermen.

  Over de auteur