Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Corona en de exodus uit Engeland - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Corona en de exodus uit Engeland

  Yochanan Visser - 17 april 2020

  De dertiende zegening in het Amida-hoofdgebed luidt ruwweg zo: HaShem mekabets nidchei amo Yisrael me arba kanfot ha’Aretz. In het Nederlands: G’D verzamelt de resten of zijn volk van de vier uithoeken van de aarde.

  Tot nu toe werd deze zin uitgelegd als de aliyot (immigratie of opgang) van Joden naar Israёl vanuit de landen van onze wereld, iets dat inderdaad vanaf het midden van de negentiende eeuw plaatsvond. Echter, anderen wezen op het feit dat het woord ‘nidchei’ duidt op de enkelingen die waren achtergebleven in de zogenaamde galoet, de landen van de verbanning, en niet op de grote groepen Joden die op eigen initiatief naar Israёl kwamen, vooral na de Tweede Wereldoorlog.

  “De coronacrisis is in feite verantwoordelijk voor de vervulling van deze profetie.”

  Deze week werd duidelijk dat ook de profetie die verborgen was in de dertiende zegening van het Amida of Shmoneh Esrei-gebed, het tweede hoofdgebed uit de Joodse liturgie, uitgekomen is. De coronacrisis is in feite verantwoordelijk voor de vervulling van deze profetie.

  Er zijn altijd grote groepen Israёlis geweest die in het buitenland leefden, vooral in Europese landen en de Verenigde Staten. Vanaf het begin van de corona-uitbraak heeft de Israёlische regering deze Israёli’s de mogelijkheid gegeven terug te keren naar Israёl dat nu door Forbes en het onderzoekinstituut Deep Knowledge Group is uitgeroepen tot het veilligste coronaland ter wereld.

  Dat gebeurt door het organiseren van een zogenaamde Tisa Chiloets, een reddingsvlucht vanuit een centraal punt in Europa of de Verenigde Staten. Om deze reden is er nog altijd een dagelijkse vlucht van United Airlines vanuit de VS naar Tel Aviv, maar vluchten vanuit Europa hebben opgehouden te bestaan.

  Vast in Londen

  Voor mij persoonlijk was het bericht afgelopen zondag dat Israёl alle vluchten naar het land had stopgezet een mokerslag. Mijn oudste dochter verbleef met haar levenspartner in Londen waar zij vorig jaar oktober neerstreken in het kader van een Sjabbatsjaar. Toen de coronacrisis begon en in Engeland het dodental snel opliep, overwoog mijn dochter om tijdelijk naar het noorden van Nederland te gaan, waar een deel van onze familie woont, om daar de coronapandemie ‘uit te zitten’. De ontwikkelingen in Nederland, waar het virus ook vele doden veroorzaakte, zorgden echter voor het schrappen van dit plan.

  Israёl was op dat moment geen optie voor mijn dochter en haar partner die juist Europa kozen als verblijfplaats voor een jaar omdat het leven daar rustiger en meer geordend is. Dat liep dus anders. London, waar mijn dochter en haar levensgezel woonden en werkten werd in no-time één van de meest getroffen Europese steden en het dodental in England behoort nu tot de hoogste ter wereld.

  Tegelijkertijd gebeurde er in Israёl iets opmerkelijks. Het land werd al twee keer uitgeroepen tot het meest veilige ter wereld in verband met de c0ronapandemie, ondanks een relatief hoog aantal coronagevallen. Op donderdagmorgen had Israёl 140 doden te betreuren, onder hen meer dan 40 bejaarden die in verzorgingshuizen woonden, terwijl het aantal bevestigde coronagevallen nu op 12.501 staat.

  Vergeleken met andere moderne landen zijn deze cijfers meer dan opmerkelijk, zeker wanneer men in aanmerking neemt dat Israёl één van de kleinste en meest ondergefinancierde gezondheidssystemen van de OECD heeft. Slechts Rusland en Australiё hebben een lager dodencijfer dan Israёl wanneer men het aantal besmettingen in aanmerking neemt.

  Terugkeer

  De Israir reddingsvlucht uit Lissabon. | Foto: Sharon Shaked

  Toen op maandag 6 april duidelijk werd dat de Israёlische regering de ban op buitenlandse vluchten alleen als tijdelijke maatregel had ingevoerd om te verzekeren dat een ieder die in Israёl arriveert wordt getest op het coronavirus, besloten mijn dochter en haar vriend om de mogelijkheid te onderzoeken om terug te keren naar Israёl. Uiteindelijk bleek er maar één optie beschikbaar en dat was een zogenaamde tisa chiloets, een reddingsvlucht van Israir vanuit Lissabon in Portugal.

  Wat volgde leek op het verhaal van de uittocht uit Egypte. Met slechts twee dagen tijd om alles in Engeland af te sluiten, inclusief de ontruiming van de tijdelijke huurwoning, kwam de ‘exodus’ uit England in een stroomversnelling. Er werd een vlucht vanuit Londen naar Lissabon geboekt en alles werd ingepakt voordat op woensdagochtend vroeg de onderneming begon om Israёl te bereiken.

  Eenmaal in Lissabon aangekomen bleek het Israir toestel vertraging te hebben, een uitstel dat mede werd veroorzaakt door het wachten op andere vluchten die Israёli’s vanuit andere landen zoals Nieuw-Zeeland naar Portugal brachten.

  Een andere reden voor de vertraging was de intake-procedure die geheel anders was dan bij een normale vlucht. Israir had een complete staf van corona-experts meegenomen naar Portugal die de screening deed van alle passagiers en contracten over de verplichte, twee weken durende quarantaine in huis of een zogenaamd ‘coronahotel’ liet tekenen.

  Uiteindelijk steeg het Israir toestel met vijf uur vertraging op en zette koers richting Israёl.

  Vlucht uit Europa

  Eenmaal in Israёl aangekomen en op weg naar huis in Herzliyah zei mijn dochter dat de hele onderneming haar had doen denken aan wat de bricha m’Europa (De vlucht uit Europa) wordt genoemd in Israёl. Dit was de periode tussen 1945 en 1948 toen de staat Israёl formeel werd opgericht. Meer dan 250.000 Joden die de Shoah (Holocaust) hadden overleefd probeerden toen koste wat het koste weg te komen uit Europa en naar Israёl te reizen, velen per schip. Net als toen was er een gevoel van urgentie om op tijd Europa uit te komen en de veiligheid van Israёl te zoeken tegen verdere vervolgingen en de dood.

  In dat verband meldde Jonathan Hofman een Engelse Joodse leider dat er in Engeland meer Joden zijn gestorven ten gevolge van het coronavirus dan in Israёl dat thuis is voor 30 keer meer Joden dan in Engeland, waar ruwweg 200.000 Joden leven. Israёl heeft 14 doden per 1 miljoen inwoners terwijl Engeland 178 doden heeft per één miljoen inwoners.

  De vlucht uit Lissabon vond plaats op de zevende dag van Pesach een zogenaamde Jom Tov waarop de definitieve vlucht uit Egypte wordt gevierd met het lezen van het danklied dat Mozes en de kinderen van Israёl zongen nadat de Rode Zee zich opende en het volk van Israёl voor de eerste keer werd verlost.

  Over de auteur