Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De alija-apocalyps komt eraan - Christenen voor Israël
 • Een Jood in New York. - Foto: Village Hero/CC2.0 Flickr.com
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De alija-apocalyps komt eraan

  23 april 2020

  Het verschil tussen de situatie van Joden in de diaspora en die in Israël tijdens de coronapandemie, heeft ertoe geleid dat diaspora-Joden uit allerlei geledingen op een andere manier naar de Joodse staat zijn gaan kijken, van zionisten tot charediem en progressieve Joden.

  Als er één ding is wat het coronavirustijdperk en de Tweede Wereldoorlog overeenkomen, dan is het wel dat we geen idee hebben hoe de wereld er na deze periode uit zal zien … Wie zullen de winnaars zijn? Wie de verliezers? We weten niet welke bedrijven zullen overleven en welke niet, welke economieën zich zullen herstellen en welke helemaal in elkaar zakken.

  Een ding weten we wel zeker: de alija-apocalyps komt eraan.

  Zoals velen hebben opgemerkt, kan voor Amerikaanse Joden de notie dat Amerika een eerstewereld land is en Israël een soort tweedewereldland, niet langer bestaan. Het zitten in New York en het dag en nacht horen van de doordringende sirenes van ambulances, en ondertussen naar video’s kijken waarin Israëli’s Ma Nisjtana zingen vanaf hun balkons, gaat nooit meer weg uit de herinnering.

  “We moeten ons bezinnen op hoe we deze verschrikking van de 21ste eeuw levend en wel te boven kunnen komen, voor anderen zorgdragen en zoveel mogelijk omzien naar iedereen. Israël heeft dit op spectaculaire manier gedaan.”

  De veel betere aanpak van de coronavirusuitbraak in Israël, terwijl wij Joden in de VS ons vastgelopen voelden en in de steek gelaten door het staatsbeleid, zal nooit verdwijnen. Charedische Joden in Brooklyn en Rockland County die tientallen doden per dag zagen de afgelopen weken, zullen nooit meer in staat zijn op Israël neer te kijken.

  Er is een contrast tussen de snelle en effectieve actie die in Israël tegen het coronavirus in werking werd gezet – hoewel er ook doden te betreuren zijn, maar een veel lager aantal verhoudingsgewijs dan buiten Israël – en de langzame en niet adequate acties tegen het virus in de meeste staten van Amerika. Dit contrast doet de technologische, gouvernementele en medische superioriteit die Israël in staat stelde z’n burgers goed te verdedigen, duidelijk naar voren komen.

  Dan is er het economische aspect. We weten niet wanneer economieën weer beginnen te functioneren. Andere zullen heel hard getroffen worden. We weten dat veel aspecten van de economie misschien nooit meer terugkeren. En we weten dat de wereld te maken heeft met de grootste economische depressie sinds de jaren dertig van de negentiende eeuw.

  Voor Amerikaanse Joden blijft er een eenvoudige keus over: Zou je hier graag willen blijven om erachter te komen hoe een volledige economische catastrofe eruit ziet tijdens een niet achterhaalde pandemie – zonder garantie van zorgverzekering en niet in staat voor het onderwijs van je kinderen te zorgen? Of zou je graag je geluk en kansen willen overwegen door naar Israël te gaan? In Israël ben je verzekerd van gratis gezondheidszorg – wat zich bewezen heeft superieur te zijn en effectiever -, gratis of niet dure Joodse opvoeding van hoge kwaliteit (en niet duur hoger onderwijs) en een effectief openbaar beleid (waarover natuurlijk valt te klagen en waarbij de politiek niet altijd gezond is).

  Het is nauwelijks voor te stellen dat dit een moeilijke keus zal zijn. Zodra het luchtverkeer weer begint en een verwoeste economie zich probeert op richten, zullen we waarschijnlijk een alija-apocalyps op gang zien komen. Het is aannemelijk dat Amerikanen uit allerlei rangen en standen de snelste weg naar Israël zullen vinden.

  Een andere groep die waarschijnlijk de weg terug zullen vinden zijn de Israëlische jordiem, zij die naar andere landen geëmigreerd zijn. Velen van hen besloten een risico te nemen en zich opnieuw te vestigen zodat ze met succes een betere levensstandaard opbouwden in New York, Florida, Berlijn, of Los Angeles. Wanneer economische kansen tot een dieptepunt gedaald zijn, wanneer hun een beter gezondheidszorgsysteem wordt gegarandeerd, wanneer de wereld veel minder dan voorheen ‘mondiaal’ is geworden, zullen velen van hen het eerste het beste vliegtuig naar Israël pakken dat beschikbaar is. Velen hebben dit al gedaan.

  Een andere verandering die we waarschijnlijk gaan zien in Israëlische-diaspora betrekkingen is tussen de charedische sector en Israël. Mijn hart bloedt als ik denk aan de tientallen die elke dag stierven en sterven in Brooklyn, Rockland County,Lakewood, Kirjas Joel, en meer plaatsen. Elke dag bezoek ik met afschrik de verschillende sites om te zien of er iemand bij is die ik ken, een familielid, een vriend of een bekende gemeenschapsleider. Dit gebeurt verdrietig genoeg bijna elke dag. Ik hoop dat de trend van overlijdens naar beneden gaat.

  Terwijl ik zie dat dit in onze gemeenschap gebeurt (in veel opzichten beschouw ik me als behorend tot deze gemeenschap), blijven veel zustergemeenschappen in Israël bijna ongedeerd. Ook het zien van IDF mensen die charediem helpen in Bnei Brak met eten en vervoer naar hotels om de ouderen te beschermen zal de houding richting Israël veranderen. Niet langer kan Israël beschouwd worden als onstabiel en meelijwekkend en Amerika als vrijgevig en stabiel. Het is aannemelijk dat er een omkering van rollen zal plaatsvinden die de besluitvorming zal beïnvloeden. Meer charediem en Joden die op een yeshiva leren, zullen alija als een verstandige en begerenswaardige beslissing zien.

  Ik haal me levendig voor de geest dat ik in mijn huis in New York stond, temidden van het epicentrum van de corona-uitbraak, toen ik weer een van de gebruikelijke liefdadigheidsoproepen uit Israël kreeg. “U weet dat de situatie hier heel moeilijk is,” was het verkoopverhaal. Ik kon zelfs niet voordoen alsof ik luisterde. Honderden stierven in New York en zíj vroegen om sympathie? Goddank hadden zij het niet zo nodig als wij. Amerikaanse Joden zullen zich realiseren dat ‘niet de grote broer zijn’ – vrijgevige oom Sam – niet echt leuk is.

  Eerder dit jaar kwam rabbi Ahron, een van de twee huidige rebbes van Satmar, uit Brooklyn naar Israël. Hij werd door duizenden begroet en doneerde vijf miljoen dollar aan niet-zionistische organisaties. Er hing een subtiele boodschap rond zijn aankomst. De drones onderweg naar het vliegveld, de privé vliegtuigen, de buitensporige optochten van auto’s, snel supporters geld toestoppen, elk van deze dingen had maar één boodschap: Amerikaanse dollars verslaan het zionisme.

  Rabbi Mordechai Berkovitch is een leidende figuur in de Satmar gemeenschap in Amerika. Die zei toen duidelijk: “De zionisten kochten Joden voor een paar dollar, wij gaan hen weer terugwinnen met miljoenen dollars. We gaan hen rechtstreeks bevechten.” (De chassidische Satmar beweging is antizionistisch en houdt zich ver van de seculiere cultuur.) Als het bezoek van rabbi Ahron inderdaad een gevecht was tussen de Brooklynse dollar en de Israëlische sjekel, dan ziet het er niet goed uit voor Brooklyn. Het wordt tijd om Jeruzalem te verkiezen boven Brooklyn.

  Dit geldt niet alleen als waar voor Brooklyn. Joden in charedische gemeenschappen in Londen, Manchester en elders zullen hetzelfde doen. Het is nauwelijks voor te stellen dat Joodse gemeenschappen zoals in Antwerpen, België, die zich nu schrap zetten tegen een coronavirusbesmetting van 85 %, spoedig vergeten zijn dat het hun neven in Israël tijdens deze periode stukken beter afging. Israël zal een veel aantrekkelijker optie worden dan ooit tevoren.

  Progressieve Joden zullen niet ver achterblijven. Vooral de jongeren niet. Terugdenkend aan mijn eigen tijd in de recessie van 2008 toen de banenmarkt getroffen werd, kan ik verzekeren dat er niets opwindends is aan een banenmarkt die onderuit gaat. Het doet er niet toe wat je denkt over Netanyahu, maar hij liet zijn burgers niet in de steek tijdens de coronavirusuitbraak, alleen maar omdat ze niet op hem stemden.

  Degenen die in democratische ‘blauwe staten’ van Amerika woonden tijdens de uitbraak, voelden, hoewel onterecht, zich verlaten en vastgezet door de federale regering. De mogelijkheid van een land met genationaliseerde gezondheidszorg, een effectief openbaar gezondheidssysteem en een economie die zowel open is naar het westen als het oosten, zal waarschijnlijk voor veel jonge Joden aantrekkelijk zijn.

  Tijdens deze coronavirus uitbraak moeten we denken aan onze vrienden, familie, grootouders en leden van onze gemeenschap. We moeten ons bezinnen op hoe we deze verschrikking van de 21ste eeuw levend en wel te boven kunnen komen, voor anderen zorgdragen en zoveel mogelijk omzien naar iedereen. Israël heeft dit op spectaculaire manier gedaan.

  Om deze reden zou Israël zich ook moeten voorbereiden op de alija-apocalyps. Zodra het luchtverkeer weer begint, zullen vele Joden zeggen: “Dit jaar in Jeruzalem!”

  Israël moet zich voorbereiden hen te omarmen.

  Over de auteur