Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een warm Pesachbad - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een warm Pesachbad

  Joanne Nihom - 9 april 2020

  Mah nishtanah halajla hazeh betekent: Waarin verschilt deze avond van alle andere avonden? Het is een van de openingsvragen die tijdens de Seder worden gesteld. Dit keer was deze vraag wel heel toepasselijk.

  Ik volgde via een zoom-verbinding de Seder van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, samen met zo’n honderddertig families, in totaal vierhonderd kinderen en volwassenen. Allemaal gekluisterd aan het computerscherm. Vanuit binnen– en buitenland, ieder in zijn of haar eigen huiskamer. Op bezoek bij elkaar en ook weer niet. Digitaal intiem en warm met zijn allen.

  Op mijn scherm zag ik prachtig gedekte tafels, of het nu bij een groot gezin was of bij iemand alleen. Er werd samen gebeden, gezongen en veel naar elkaar gezwaaid. Een jonge vrouw deelde haar gedachten over Pesach, de uittocht uit Egypte en de plagen en corona,  de huidige plaag van ons allemaal. Ze zei: “…  we kopen steeds meer en meer. We vinden het heel gewoon dat we op een terrasje wat drinken of eten. Nu ontdekken we dat we ook zonder kunnen. We waren verwend …”

  Het zette me aan het denken over mijn eigen gedrag. Ik ben niet verwend, maar misschien pak ik soms iets te vaak de auto, of koop ik wel eens te vaak een nieuw kledingstuk … terwijl ik de afgelopen weken heb ontdekt dat ik dit heel goed kan minderen. Ook ben ik best sociaal, maar vergeet ik  wel eens mensen die alleen zijn, te bezoeken of te bellen.

  De koude en onpersoonlijke internetverbinding veranderde in een warm Pesachbad. Het zorgde ervoor dat niemand alleen was, waar ook ter wereld. Ik had de deur opengezet, want het was heerlijk weer, en overal om het huis heen, hoorde ik de zo vertrouwde klanken van gebeden en liederen. In Netanya waar mijn zus en zwager wonen, zongen de flatbewoners op balkons samen de liederen. En een vriend in Tel Aviv hield de Seder op straat met iedereen uiteraard op gepaste afstand.

  Mah nishtanah halajla hazeh – waarin verschilt deze avond van alle andere avonden … Het voelde als een eigentijdse uittocht uit Egypte. Laten we er allemaal een les uit leren. Wat een verbinding en ongekende saamhorigheid.

  Over de auteur