Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hoe verhouden Israël en de PA zich tijdens de coronacrisis? - Christenen voor Israël
 • VN-gezant Nickolay Mladenov. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe verhouden Israël en de PA zich tijdens de coronacrisis?

  Yochanan Visser - 2 april 2020

  De Coronacrisis heeft de aandacht voor het nieuwe Amerikaanse vredesvoorstel volledig verdreven. Het plan speelde ook geen rol tijdens de campagne voor de laatste verkiezingen en is pas deze week in geringe mate terug op de politieke agenda, vanwege de kabinetsformatie in Israёl.
  Daarbij gaat het over de kwestie van het invoeren van Israёlische soevereiniteit in delen van de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever’ de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria.

  Premier Benjamin Netanyahu beloofde die maatregel onmiddellijk na het aantreden van een nieuwe regering uit te voeren, maar zijn formatiepartner Benny Gantz is tegen het invoeren van Israёlische soevereiniteit in wat hij ziet als nederzettingen. Ook hier ziet men de invloed van de coronacrisis, want de partijen zullen waarschijnlijk een compromis sluiten om de vorming van een nieuwe regering niet langer op te houden. Die nieuwe regering gaat naar verluidt ook de Arbeiderspartij omvatten en dat zou problemen betekenen voor het invoeren van Israёlische soevereiniteit in de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria. De Arbeiderspartij is namelijk tegen meer nederzettingen en houdt vast aan de zogenaamde tweestatenoplossing.

  De VN Veiligheidsraad hield ondertussen een vergadering met Nickolay Mladenov de speciale VN-coördinator voor het Midden-Oosten over het conflict tussen Israel en de Palestijnse Arabieren. Mladenov beweerde dat iedere ‘annexatie’ van de Westbank de doodsklap voor de tweestatenoplossing zou betekenen. De Russische VN-gezant zei dat Israёl VN-resoluties schendt met zijn bouwactiviteiten in Judea en Samaria en dat de bouw van huizen ten oosten van Jeruzalem in het zogenaamde E-gebied de vorming van een aaneensluitende toekomstige Palestijnse staat onmogelijk zou maken. Het laatste is pertinent onwaar omdat het E-gebied tussen Ma’ale Adumin en Jeruzalem in ligt en niet verder naar het oosten waar Israёl en de Palestijnse Autoriteit slechts een weg hoeven aan te leggen om delen van Judea en Samaria met elkaar te verbinden.

  “De mythe werd de wereld in geholpen dat Israёl soldaten naar de PA-gebieden stuurt om het coronavirus onder Arabieren te verspreiden.”

  Mladenov verborg in zijn toespraak tot de VN Veiligheidsraad zijn bevooroordeelde houding ten opzichte van Israёl niet, en somde een reeks vermeende Israёlische wandaden op waaronder het afbreken van illegale Palestijnse bouwsels en huizen en beweerde dat de Palestijnse Arabieren, inclusief die in Arabisch Jeruzalem, niet de kans hebben om een bouwvergunning aan te vragen. De Arabieren in wat men ‘Oost-Jeruzalem’ noemt, nemen echter niet de moeite om een bouwvergunning aan te vragen omdat dit relatief veel geld kost en omdat er politieke factoren in het spel zijn. Zowel de PA als rijke Arabische landen zoals Saoedi-Arabiё, moedigen illegale bouw aan in Arabisch Jeruzalem, omdat zij het zien als een wapen tegen de Joodse meerderheid in de stad en de veronderstelde Israёlische pogingen om Jeruzalem te ‘verjoodsen’.

  Eensgezind tegen het coronavirus

  Mladenov wees verder het Amerikaanse vredesplan van President Donald J. Trump af en zei dat ieder plan dat niet gebaseerd is op de tweestatendoctrine door de VN zal worden afgewezen. De VN-diplomaat zei verder dat hij verwachtte dat in de afwezigheid van de wil tot engagement bij de partijen “de situatie verder zou verslechteren.” Het was duidelijk dat hij daarmee op nieuwe Palestijnse gewelddaden duidde, maar zowel Israёl als de Palestijnse Arabieren zijn momenteel te druk met het bestrijden van het coronavirus. In feite bewijzen zowel de PA als de Israёlische autoriteiten nu dageljiks dat men in staat is om dialoog te voeren, samen te werken en gemeenschappelijke afspraken te maken die tot doel hebben om uitbreiding van de coronacrisis te voorkomen.

  Teams van het Ministerie van Volksgezondheid in zowel Israёl als de Palestijnse Autoriteit houden dagelijks videoconferenties waarin zij de stand van zaken en nieuwe maatregelen tegen uitbreiding van de coronacrisis bespreken. Cherith Norman Chalet de waarnemende Amerikaanse ambassadeur bij de VN denkt nu dat de intensieve samenwerking tussen de PA en Israёl als een blauwdruk kan worden gebruikt vooor het hernieuwen van de vredesbesprekingen tussen de partijen. Deze hernieuwde dialoog tussen de PA en Israёl “laat de kracht van dialoog” zien, aldus Chalet die de partijen opriep om de gesprekken voort te zetten na de coronacrisis. In deze crisis hebben beide partijen echter een gemeenschappelijk belang namelijk om uitbreiding van de epidimie te voorkomen en zo de levens van hun onderdanen te redden of te vergemakkelijken.

  Een incident dat plaatsvond in Hebron in zuidelijk Judea, vorige week in de nachtelijke uren, en de reactie daarop door de PA en andere Palestijnse functionarissen en burgers liet echter duidelijk zien dat er niets is veranderd in de opstelling van de PA en haar burgers. Een IDF patrouille patrouilleerde vorige week ’s nachts in de straten van Hebron en de patrouille bleek gefilmd te zijn door een Palestijnse veiligheidscamera. Op het moment dat de soldaten bijna onder de camera liepen, kon men zien dat een van hen zijn keel schraapte en op de grond spuugde. De dag daarop begon de video op sociale netwerken in de PA te circuleren en werd de mythe de wereld in geholpen dat Israёl soldaten naar de PA gebieden stuurt om het coronavirus onder de Arabieren daar te verspreiden. Deze leugen werd daarop rap overgenomen door de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh die de IDF beschuldigde van het verspreiden van het coronavirus in de door de PA bestuurde gebieden.

  In feite, is het tegenovergestelde waar. Israёl en de IDF leveren de PA medische apparatuur en andere zaken die nodig zijn om de epidemie in te dammen en heeft zelfs gevraagd om donaties voor de PA, ondanks het feit dat de maandelijkse betalingen aan terroristen en hun families ook nu nog gewoon doorgaan. Yael Rabia-Tzadok een Israёlische diplomaat van de economische afdeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Israёl onthulde op dinsdag dat Israёl de internationale gemeenschap via de VN heeft opgeroepen om een fonds voor noodhulp aan de Palestijnse Arabieren op te richten. Israël doet al wat het maximaal kan doen en de PA heeft meer nodig dan wat Israёl kan geven zei Rabia-Tzadok.

  De PA hanteert een officieel aantal van 123 coronagevallen en één dode, maar waarnemers in Israёl denken dat het aantal gevallen veel hoger ligt nadat vijftien Palestijnse Arabieren die in een vleesfabriek in Jeruzalem werkten, positief werden getest en naar huis werden gestuurd.

  Over de auteur