Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Holocaustherdenking in Oekraïne - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Holocaustherdenking in Oekraïne

  Koen Carlier - 21 april 2020

  Vandaag was, zoals op veel andere plaatsen, de Holocaustherdenking  anders dan andere jaren, als gevolg van het coronavirus. Veel herdenkingen in Israël en andere landen zijn nu via internet te volgen.

  Nataliya, onze medewerkster uit Kiev, is daar ook bij betrokken. In samenwerking met holocaustoverlevende Boris Zabarko houdt ze interviews over wat in welke landen allemaal te volgen zal zijn op deze dag.

  Veel herdenkingen in Israël en andere landen zijn nu via internet te volgen.

  Geen herdenking in Vinnitsa?

  Toen we gisterenmiddag laat thuiskwamen van onze noodactie ‘Maaltijden op wielen’ bracht ik mijn administratie in orde en kreeg tal van mails binnen over de komende online herdenkingen die zouden plaatsvinden. Dit keer zou dit ook niet plaatsvinden in Vinnitsa of we waren nog niet op de hoogte dat er iets geregeld zou worden.

  Zou er dit jaar een herdenking zijn bij het kindermassagraf, of niet?

  Vorig jaar was er nog een grote herdenking met de leerlingen van de Joodse school, Shoah-overlevenden en rechtvaardigen uit de Natiën (Oekraïners die Joden hadden verborgen). Rabbijn Shaul, die nu in Israël is vanwege de geboorte van hun vierde kind, sprak toen een gebed uit. Tal van medewerkers van Christians for Israel International (C4I) en vrienden van het Joodse Volk waren ook aanwezig.

  Zou er dit jaar een herdenking zijn bij het kindermassagraf, de plaats waar 4.000 baby’s en kinderen levend zijn begraven, of niet? Ik dacht er aan, het hield me bezig. Maar er moest nog veel geregeld worden in verband met een lading voedselproducten voor Odessa. Dus ik liet het maar zo. Je kan niet alles willen.

  Toch wel!

  Vanmorgen vroeg werd ik wakker en de gedachte aan dat er geen herdenking zou zijn bleef me achtervolgen. Plotseling kreeg ik ideeën. We belden Leonid Trachtenberg op. Hij is een expert op het gebied van de Shoah in Oekraïne. Ook belde ik bisschop Vladimir Vuzyi op. Hij is verantwoordelijk voor 160 grotere en kleinere Baptistenkerken in de hele provincie. Het leek me een goed idee om een Jood en een christen samen te brengen voor de herdenking.

  Waarom? De bisschop is een hele bescheiden man die ik af en toe ontmoet in zijn kantoor. Daar vertelde hij me onlangs toevallig dat zijn grootouders in een kleine voormalige shetl Joden hadden gered. Ook vertelde hij dat de grootmoeder van zijn vrouw eten smokkelde naar een bos waar Joden zich schuilhielden.

  De herdenking

  De afspraak was dat we hen op zouden halen om 10.30 uur om vervolgens een kleine herdenking te houden bij het kindermassagraf. Ik stelde hen aan elkaar voor. De bisschop was nog nooit bij het kindermassagraf geweest. Leonid vertelde over de Shoah. Hij vertelde wat er gebeurd was met de 28 duizend vermoorde Joden in Vinnitsa en de 230.000 vermoorde Joden in de provincie. Hij vertelde over hoe ze als beesten begraven werden in zo’n 350 Joodse massagraven. Veel van deze graven hebben nog steeds geen herdenkingsmonument.

  Gedachten werden met elkaar gewisseld. We hielden een minuut stilte en steentjes werden gelegd. Leonid zong een Jiddisch lied. Dit lied zong zijn schoonmoeder toen zij en vele anderen in kampen zaten in de buurt van Uman.

  We hielden een minuut stilte en steentjes werden gelegd.

  Het was een herdenking wat misschien niet zoveel voorstelt. Op het laatste moment even geregeld, zonder voorbereiding. Maar een zaadje is geplant in het hart van Vladimir Vuzyi. Hij zal op zijn beurt het belang van herdenken delen en doorgeven met de 160 voorgangers van de baptistenkerken!

  Thema

  Over de auteur