Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël heeft een regering - Christenen voor Israël
 • knesset
  De ingang van het Israëlische parlementsgebouw, de Knesset. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël heeft een regering

  Yochanan Visser - 23 april 2020

  Het is nauwelijks te bevatten maar Israёl heeft eindelijk een regering na een ongekende crisis van bijna anderhalf jaar en maar liefst drie parlementsverkiezingen.

  Het is nog niet geheel duidelijk welke partijen precies zullen deelnemen aan de nieuwe regering aangezien er nog gesproken zal moeten worden met een paar kleine religieuze partijen en de Arbeiderspartij. Echter, de twee grootste partijen, Kachol Lavan en Likoed kwamen afgelopen maandag na slepende onderhandelingen overeen om een nationale noodregering te vormen die de coronacrisis in Israёl moet gaan afhandelen en de economie weer op gang moet gaan brengen.

  Na ondertekening van het akkoord werd duidelijk dat Likoed op vele punten concesssies had weten los te peuteren van Kachol Lavanleider Benny Gantz die nu door links wordt uitgemaakt voor een verrader en een corrupte man. Daar staat tegenover dat Kachol Lavan een paar zeer belangrijke regeringsposten krijgt zoals Defensie, het ministerie dat Gantz zelf zal gaan leiden, en Buitenlandse Zaken dat werd toegewezen aan Kachol Lavans nummer twee, Gaby Ashkenazi. Beide leiders waren ooit Stafchef van de IDF, het Israёlische leger.

  Gantz zal verder over anderhalf jaar premier Benyamin Netanyahu gaan aflossen als premier en daarmee zal er een einde komen aan het langdurige premierschap van Netanyahu die op dit moment al dertien jaar de minister-president van Israёl is, zijn eerste termijn aan het eind van de vorige eeuw meegerekend.

  Weerstand

  De overeenkomst tussen Kachol Lavan en Likoed leidde tot grote woede bij de twee facties die eerder tot Kachol Lavan behoorden, Telem en Yes Atid van de voormalige TV presentator Yair Lapid. Die laatste hield een woedende toespraak die live door de Israёlische televisiezenders werd uitgezonden en waarin hij Gantz van verraad aan zijn kiezers beschuldigde en van het najagen van persoonlijke belangen ten koste van het algemeen belang. Hiermee doelde Lapid op het plan om Netanyahu af te zetten en om links weer aan de macht te brengen.

  Het onttronen van Netanyahu was de belangrijkste reden dat Kachol Lavan in maart 2019 werd opgericht, maar de coronacrisis blies dat plan en de partij op. Lapid zei dat hij er alles aan zou doen om de nieuwe regering ten val te brengen, maar de kans daarop lijkt uiterst klein omdat links vele zetels verloor in de laatste verkiezingen op 2 maart jl. en omdat Kachol Lavan een belang heeft bij het instandhouden van deze regering opdat Gantz dan zijn droom om premier van Israёl te worden kan verwezenlijken.

  Zowel Gantz als Netanyahu zullen anderhalf jaar premier zijn als alles goed gaat en Kachol Lavan krijgt verder de helft van alle ministersposten, iets dat kan gezien worden als een grote concessie door Likoed omdat Gantz’ partij minder dan de helft van het aantal zetels van Likoed heeft (35).

  Judea en Samaria

  Het is vrijwel zeker dat de ultra-orthodoxe partijen onder leiding van Shas in de regering zullen stappen om de belangen van hun achterban veilig te stellen. Of Yamina, de nationaal-religieuze partij ook deel uit zal gaan maken van de nieuwe regering is op dit moment maar zeer de vraag. Naftali Bennett en Ayelet Shaked, de leiders van Yamina hebben weinig enthousiasme getoond voor de deal tussen Likoed en Kachol Lavan vanwege een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse vredesplan van President Donald Trump.

  Likoed en Kachol Lavan hebben overeenstemming bereikt over de invoering van Israёlische soevereiniteit over 30 procent van wat de ‘Westelijke Jordaanoever’ wordt genoemd (Judea en Samaria) en de gehele Jordaanvallei. De partijen bereikten echter ook overeenstemming over de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat in een deel van het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria en de gebieden die nu al onder Palestijns bestuur staan. Deze overeenstemming is een doorn in het oog van Yamina wiens achterban voornamelijk bestaat uit Joden in Samaria en Judea.

  Vooral Bennett is faliekant tegen een onafhankelijke Palestijnse staat omdat hij vreest dat die staat een soort paard van Troje zal worden voor Israёl met mogelijke raketbeschietingen op de Ben Gurion luchthaven en de grote bevolkingscentra in centraal Israёl.

  Internationale kritiek

  Het vredesplan van president Trump is nu weer terug op de politieke agenda en de invoering van Israёlische soevereiniteit per 1 juli aanstaande wordt momenteel besproken met de Amerikaanse Ambassadeur in Israёl, David Friedman. Gezien deze ontwikkelingen hebben zowel de Palestijnse Autoriteit als EU-vertegenwoordigers in Israёl actie ondernomen om de invoering van het soevereiniteitsplan tegen te houden.

  De EU vertegenwoordigers zetten tevergeefs Gantz onder druk om geen akkoord met Netanyahu’s Likoed te sluiten vanwege het soevereiniteitsplan en waarschuwden hem voor niet nader gespecificeerde “consequenties”.

  De PA begon deze week met een diplomatiek offensief tegen het plan in Europa en de Verenigde Naties waar een meerderheid van de landen pro-Palestijnse politieke standpunten heeft, waaronder de zogenaamde tweestatenoplossing. PA-leider Mahmoud Abbas dreigde Israёl deze week met “maatregelen” en waarschuwde dat ondanks de coronacrisis de PA alert was en de politiek niet was vergeten.

  Het valt echter te bezien hoe de Palestijnse leiders het soevereiniteitsplan kunnen tegenhouden nu er in Israёl brede overeenstemming is over het onderwerp en de regering in Jeruzalem de volledige steun van de Amerikaanse regering heeft.

  Vaccin tegen coronavirus

  Boycot maatregelen tegen Israel zullen als een boemerang terugkomen op de staten die dat soort maatregelen zouden willen steunen vanwege de afhankelijkheid wereldwijd van Israёlische technologie en wellicht binnenkort ook van een vaccin tegen het coronavirus. Israёlische wetenschappers en bedrijven die medische behandelingen innoveren zijn in een vergevorderd stadium om een vaccin tegen het virus te ontwikkelen of een medicijn tegen de coronaplaag.

  De Verenigde Staten gaven deze week een patent aan Professor Jonathan Gershoni van de Tel Aviv Universiteit die in een vergevorderd stadium verkeerd bij het ontwikkelen van een effectief vaccin tegen COVID-19.

  OurCrowd, het grootste crowdfundingplatform ter wereld, heeft deze week verder twaalf miljoen dollar geïnvesteerd in het nieuw opgerichte Israёlische bedrijf MigVax Corp dat ook dichtbij een vaccin is tegen COVID-19.

  Over de auteur