Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Vertrouwen in een nieuwe vrijheid - Christenen voor Israël
 • Een schilderij van David Hockney.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vertrouwen in een nieuwe vrijheid

  Joanne Nihom - 8 april 2020

  Vanavond begint Pesach, waarin wordt verteld over de uittocht uit Egypte. Pesach gaat over vrijheid, over een geestelijke, religieuze en spirituele reis. Het is een familiefeest pur sang. Families en vrienden komen bij elkaar. Een aloude traditie, waarbij wordt gebeden, gezongen en gegeten. Dit jaar zal dit voor velen echter anders zijn …

  De kleinste seder – de traditionele maaltijd aan de beginavond van Pesach – die ik ooit meemaakte, was die met mijn lieve oom en tante, beiden zijn ze niet meer in leven. We waren met zijn drietjes. Het was een bijzondere, intieme avond waarbij we niets oversloegen en alle gebeden zeiden en veel met elkaar praatten over Pesach, vrijheid, de betekenis van de uittocht en nog veel meer. Toen het tijd was om te eten, bleven mijn oom en tante op en neer lopen om alle gerechten op tafel te zetten, zoveel was er. Dierbare herinneringen.

  Andere sederavonden waren groter en werden gevierd met bekenden en onbekenden. Jaren geleden nodigde ik niet-Joodse vrienden uit voor een seder om hen te laten delen in onze gewoonten en tradities. Ze stelden veel vragen, de gewoonte op deze avond, wat ervoor zorgde dat ik niets automatisch deed en goed moest nadenken over mijn antwoorden.

  Maar dit jaar is alles anders. Overal in de wereld zijn grote bijeenkomsten verboden. Israël gaat, om te zorgen dat mensen toch niet stiekem bij elkaar komen, voor drie dagen potdicht. Je mag je stad of dorp niet uit. Voor de eerste keer ooit zullen veel mensen alleen zijn. Om dit op te lossen, is er door een aantal rabbijnen toestemming gegeven voor een seder op de televisie en via Zoom. Via deze laatste techniek zal ook ik, samen met nog honderden mensen, de virtuele seder van de Liberaal Joodse Gemeente volgen. Ik zal u erover vertellen in mijn volgende blog.

  Pesach, het verhaal van vrijheid

  Vanmorgen tijdens mijn dagelijkse wandeling door de avocadogaarden, dacht ik na over mijn eigen vrijheid, voor mijn generatie een zo vanzelfsprekend goed. Nu, door een voor velen van ons, onzichtbare vijand, is die even van ons afgenomen. Er is verwarring en angst, omdat we niet weten wat de toekomst brengt. Maar in de natuur is het rustig. Heel rustig. Het onkruid tiert en groeit hoog en hoger. Vogels vliegen op en neer met takjes in hun snavel. De wilde zwijnen lijken even niet wild. Vertrouwen in een nieuwe vrijheid. Dat is mijn boodschap van Pesach.

  Pasgelegde eieren in Israël. De lente is echt begonnen! | Foto: Paul Toff

  Ik wens u allen mooie feestdagen en sluit af met een prachtige zin van schilder David Hockney: “Do remember, they can not cancel the spring” … oftewel: “Vergeet het niet, de lente kan ons niet worden afgenomen.” En misschien is deze zin wel heel veel dieper dan we ons realiseren.

  Televisieseder

  In Israel wordt er een seder op de tv gegeven door de orthodoxe Rabbijn Benny Lau. De seder is vantevoren opgenomen en wordt uitgezonden op het stille kanaal 98. De televisie moet worden aangezet vóór het begin van Pesach. Om 19.30 uur (Israëlische tijd) begint de seder. Als deze is afgelopen, verstilt het kanaal vanzelf. Je kunt de televisie ook op een timer zetten of op de Sjabbatklok, zodat deze vanzelf uitgaat … een prachtige oplossing voor iedereen die in zijn eentje thuiszit.

  Over de auteur