Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Wij herdenken!' - Christenen voor Israël
 • De Israëlische president, Reuven Rivlin. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Wij herdenken!’

  28 april 2020

  Maandagavond 20 april jl. sprak Israëls president Reuven Rivlin op de openingsceremonie van Holocaust Herdenkingsdag. De boodschap was van tevoren opgenomen zonder uitgenodigde gasten vanwege de richtlijnen rond het coronavirus, afgegeven door het ministerie van Gezondheid.

  Rivlin zei in zijn toespraak: “Broeders en zusters, Holocaustoverlevenden, tweede en derde generaties, families, mijn Israëlische medeburgers: het schijnt alsof in de laatste paar weken de wereld stil is gevallen. Op dit ogenblik bepaalt het gevecht tegen de coronaviruspandemie de agenda in ons leven, van de ene nieuwsuitzending naar de andere, van de ene serie maatregelen tot de volgende instructies. Dus zijn wij jammer genoeg vanavond niet bij elkaar gekomen op het Warschau Getto Plein in Yad Vashem, zoals we elk jaar doen.

  “Geen enkele Jood die uit de hel ontkomen was, deed dit zonder de hulp van een andere Jood, een ander mens.”

  Maar we moeten de dreigingen van het heden niet toestaan een schaduw te werpen over de herinnering aan het verleden. Wij moeten herdenken! Wij herdenken! Wij zullen doorgaan met herdenken! Dat doen we omwille van onszelf en omwille van de komende generaties. De actuele dreigingen vertroebelen niet de betekenis van deze geheiligde dag.

  Het is precies 75 jaar geleden sinds de poorten van de hel geopend werden. In het voorjaar van 1945, een paar maanden nadat de brandovens van Auschwitz waren uitgedoofd, scheen de zon over Bergen-Belsen en de andere kampen. Het was voor 6 miljoen van onze broeders en zusters te laat. Toen de bevrijders de kampen binnenkwamen, stonden ze oog in oog met de hel op aarde. Overal verspreide lichamen, en ‘wandelende lichamen’ liepen daartussen. Dat waren de ‘Muzelmannen’, de levende doden, uitgehongerd, uitgedroogd van dorst, uitgeput en ziek. Hun familieleden waren vermoord en tot as verbrand, bij bloedbaden gedood of vermist geraakt. Ze hadden alles verloren, zelfs het vermogen om te huilen.

  Mijn mede Israëli’s, het was de menselijke geest die triomfeerde over de Holocaust. Het nazibeest veroverde lichamen, maar niet geesten. Terwijl onze broeders en zusters op wegen vol tranen gingen, door de valleien van de hel in een uit elkaar getrokken wereld en verstoken van solidariteit, hebben ze hun levens in de waagschaal gezet om de zwaksten onder hen te redden. Geen enkele Jood die uit de hel ontkomen was, deed dit zonder de hulp van een andere Jood, een ander mens.

  Vervolgde Joden die zelf niets hadden, toonden moed, vindingrijkheid en menselijkheid en redden levens. Zij bewezen dat iemand zelfs in de diepten kan en moet kiezen om menselijk te zijn, en vast te houden aan de meest fundamentele Joodse waarde van het leven, van wederzijdse verantwoordelijkheid.

  De huidige pandemie die geen onderscheid maakt tussen mensen, scherpt ons onze gedeelde toewijding aan menselijke solidariteit in wederkerige verantwoordelijkheid en een onbuigzame strijd tegen antisemitisme en haat die zich ook onder mensen verspreiden als een virus. Broeders en zusters, Holocaustoverlevenden, helden van onze onafhankelijkheid: Herinneringen blijven langer in leven dan de mensen die ze bij zich droegen. We beloven de toorts van herinnering en herdenken met u en omwille van u, door te geven.”

  Over de auteur