Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Covid-19 houdt de alija niet tegen - Christenen voor Israël
 • Olim vertrekken vanuit Oekraïne naar Israël - Foto: Svetlana Soroka
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Covid-19 houdt de alija niet tegen

  Koen Carlier - 22 mei 2020

  Met drie speciale vluchten zijn in mei in totaal maar liefst 170 olim (Joodse immigranten) uit Oekraïne veilig geland en thuisgekomen in Israël. Aan de alija of terugkeer van Joden uit Oekraïne kwam abrupt een einde op donderdag 19 maart, toen de laatste vlucht met olim vertrok vanuit Zaporozhe, een stad in Oost-Oekraïne. Daarna zat het land op slot door corona.

  Vanaf toen was het onduidelijk wanneer Israël weer groen licht zou geven om hun ‘zonen en dochters vanuit de verstrooiing’ naar huis te brengen, of vanuit Oekraïne – zou je haast kunnen zeggen – te ‘repatriëren’! Meer dan duizend Joodse families hadden al hun uitreisvisum, geldig voor 3 maanden, van de Israëlische Ambassade in Kiev gekregen om te vertrekken na 19 maart. Maar toen kon het plots niet meer. De Joodse families kwamen letterlijk overal vandaan: uit grotere en kleinere steden, uit dorpjes vlakbij de Roemeense, Moldavische en Hongaarse grens in het westen. Van vlakbij de Wit-Russische grens in het noorden en de Russische grens in het oosten.

  Uiteindelijk kregen we groen licht – de alija kon weer doorgaan! Iedereen die maar kon werd opgetrommeld om met kleine busjes families op te halen. Want met grotere bussen (meer dan 9 zitplaatsen) is nog altijd verboden om van de ene naar de andere provincie te rijden. Sommige chauffeurs moesten langs tot wel twaalf quarantaine-wegversperringen rijden om op hun bestemming te komen.

  De laatste twee kilometer naar terminal F van Kiev luchthaven was de snelweg totaal uitgestorven. In de vertrekhal waren alleen maar families met een ‘enkeltje’ van Kiev naar Tel Aviv. Bijzonder om dit allemaal te mogen meemaken, surrealistisch! Het deed ons denken: de wereld staat even stil maar de terugkeer gaat – weliswaar mondjesmaat – door. Ondanks alle hindernissen: Jesaja 62 : 10!

  19 mei, de dag van vertrek, vier uur ‘s ochtends
  Een jong gezin dat we ophaalden was eerder gevlucht voor het oorlogsgeweld uit Donetsk. Ze kwamen 250 km verderop terecht in de grote vervuilde industriestad Zaporozhe met bijna 1 miljoen inwoners. Elena’s grootmoeder had de Holocaust in Vinnitsa overleefd, maar Elena had totaal geen idee dat dit later een belangrijke rol zou gaan spelen in hun terugkeer. In Zaporozhe kwamen ze in contact met een Joodse organisatie die zich inzet voor alle vluchtelingen – Joods en niet-Joods – uit Oost-Oekraïne. Elena haar man en dochtertje gingen langs bij deze organisatie. Want: een nieuwe stad, werk zoeken, een flat vinden… Hier moet je dat allemaal zelf uitzoeken.

  Daar kreeg Elena te horen dat ze ook de mogelijkheid had om naar Israël te gaan vanwege haar Joodse afkomst. Daar had ze nooit over nagedacht, maar die gedachte liet haar niet meer los. Via allerlei programma’s leerde het gezin meer over hun Jood-zijn. Tot het moment kwam, we zijn klaar voor vertrek. De officiële documenten werden geregeld alsook het visa om in april te vertrekken. Tot het nieuws kwam dat wegens corona het niet meer mogelijk was. Dan maar geduldig wachten op ‘groen licht’. Begin mei hoorden ze dan eindelijk dat ze bij de 170 gelukkigen waren om te vertrekken.

  Vlak voor het vertrek uit Zaporozhe hadden we nog een bespreking met de plaatselijke rabbijn. Hij vond het wonderlijk dat Israël alles in het werk stelde om Joden uit de verstrooiing te repatriëren naar Huis. Dat ze hun tijdelijke verblijfplaats mogen inruilen voor een permanente verblijfplaats in Jeruzalem, Judea en Samaria! Amos 9 : 15

  De alija gaat door! Jong en oud mogen vertrekken vanuit Oekraïne naar Israël.

  Jong en oud
  De jongste immigrant die vertrok op 19 mei, was een baby van acht maanden oud en de oudste was een 89-jarige. Precies zoals zo mooi beschreven staat in de Bijbel: jong en oud, in een grote menigte zullen ze terugkeren en zowel de Joden als de Volkeren zullen verbaasd zijn! Psalm 126. 

  Ook de 63-jarige Ludmilla uit oost-Oekraïne was erbij. Ze verbleef 2 dagen in onze schuilplaats, en vertelt in deze (Engels ondertitelde) video haar aangrijpende levensverhaal:

  Verwelkomd in Israël door minister voor alija en integratie

  De nieuwe minister van Immigratie, Pnina Tamano-Shatah, is opgegroeid in Ethiopië en maakte ook zelf alija. Zij is de eerste (van oorsprong) Ethiopische minister in Israël. Zij verwelkomde de nieuwe olim uit Oekraïne die onlangs in Israël landden: “Welkom in Israël! Elke alija is een reden voor een feest. De terugkeer van Joden van over de hele wereld is een symbool van eenheid van het Joodse volk van Zion. Ik had het voorrecht om mijn post als minister van Alija en Immigratie te beginnen met de komst van een grote nieuwe groep olim uit Oekraïne. Samen met hen ben ik verheugd om de Israëlisch-zionistische reis te beginnen met de zorg voor hun optimale integratie en onvoorwaardelijk welzijn. Alija bouwt dit land en het was en blijft dus mijn zorg. Welkom terug!”

  Duizenden hebben hun koffers al gepakt

  Bij aankomst gaan alle olim nu 2 weken in quarantaine, en daarna begint volop hun integratie. We hebben ook in Oekraïne twee extra chauffeurs die ons af en toe kunnen helpen: Dima, een jeugdvoorganger uit Vinnitsa en Nina, die in de buurt van Ivano Frankovsk woont. Elk met hun eigen busje om olim te brengen.

  Nu is het weer afwachten tot juni of de volgende vluchten voor olim vanuit Oekraïne naar Israël mogen doorgaan. De duizenden die hun koffers al letterlijk en figuurlijk hebben gepakt wachten geduldig af…

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis en help het Joodse volk om alija te maken. Voor 135 euro kunnen we één Jood helpen om alle voorbereidingen te treffen om naar Israël te emigreren. Maar elk bedrag is welkom.

  Thema

  Over de auteur