Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Dreiging Iran neemt af - Christenen voor Israël
 • De Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dreiging Iran neemt af

  Yochanan Visser - 7 mei 2020

  De coronapandemie heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de wereldbevolking en de globale economie, maar ook voor het conflict tussen Israël en Iran. Sinds het einde van de maand maart heeft de Israëlische luchtmacht al zes keer een aanval uitgevoerd op doelen die gerelateerd zijn aan Iran in Syrië. In bijna alle gevallen was het doelwit de door Hezbollah geleide militaire opbouw in Syrië.

  Afgelopen maandagnacht was het opnieuw raak toen Israëlische raketten een wetenschappelijk onderzoekscentrum voor de productie van chemische wapens nabij de Noord-Syrische stad Aleppo met de grond gelijk maakten. Het centrum was ook betrokken bij de ontwikkeling van geleide raketten die Israël kunnen bereiken. Korte tijd later kwamen er berichten binnen over een nieuwe aanval op aan Iran gelieerde milities in de buurt van de stad Al-Mayadeen nabij Deir ez-Zur in het oosten van Syrië en de stad Abukamal op de grens tussen Syrië en Irak. Deze stad was al eerder het doelwit van Israëlische aanvallen, omdat Iran een grote, gedeeltelijk ondergrondse, basis heeft gebouwd in het gebied.

  Strategische verandering

  Kort na de Israëlische aanvallen in Syrië nam de IDF, het Israëlische leger, het besluit om het luchtruim boven de Golanhoogvlakte te sluiten voor alle luchtverkeer behalve voor vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht. Israëlische experts zoals Ya’akov Amidror, een voormalig adviseur op het gebied van veiligheidszaken van de Israëlische regering, zeggen dat de interne situatie in Iran en de voortdurende Israëlische aanvallen op Iraanse doelen in Syrië, alsmede het verlies van Qassam Soleimani, de commandant van de Qudsbrigade van de Islamtische Revolutionaire Garde, die werd geliquideerd door het Amerikaanse leger op 3 januari dit jaar, tot een strategische verandering in Syrië heeft geleid.

  Iran probeert nog altijd om een troepenmacht nabij de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte te krijgen, maar de laatste maand kwamen er berichten binnen dat de door Iran geleide troepenmacht in omvang is afgenomen. Tegelijkertijd werd bekend dat aan Iran gelieerde troepen in Syrië zich hadden teruggetrokken tot Oost-Syrië nabij Abukamal en Deir ez-Zur een voormalig bolwerk van Islamitische Staat (ISIS).

  Volgens Amidror nam Iran deze maatregelen onder Russische druk nadat Rusland haar ongenoegen had geuit over het gedrag van de Syrische dictator Bashar al-Assad die recentelijk grote sommen geld uitgaf aan cadeaus voor zijn vrouw en Iran de vrije hand gaf in zijn operaties op Syrisch grondgebied. De Russen hebben geen belang bij de groeiende Iraanse invloed in Syrië en geven Israël in feite groen licht om doelen gerelateerd aan Iran in het door oorlog verwoeste land uit te voeren.

  De Israëlische Minister van Defensie, Naftali Bennet, zei eerder deze week dat hij een duidelijk doel heeft met de operaties in Syrië en dat is de volledige terugtrekking van de door Iran geleide troepenmacht in Syrië binnen twaalf maanden. “Iran heeft niets te zoeken in Syrië. Zij zijn geen buren (van Israël) en ze hebben geen reden om zich in te graven naast de Israëlische grens. Wij zullen Iran verwijderen uit Syrië in de naaste toekomst,” vertelde Bennett journalisten.

  Coronacrisis Iran

  Een andere factor die een belangrijke rol speelt bij het inkrimpen van het Iraanse project in Syrië is de enorme coronacrisis in Iran. Het regime in Teheran verbergt de werkelijke omvang van de crisis om geen nieuwe onrust onder de bevolking in Iran aan te wakkeren, maar dat beleid lijkt ook te gaan falen. Het regime maakt officieel melding van 103,135 gevallen van corona en 6,486 doden, maar de oppositie en Iranexperts meldden ongeveer zes keer het officiële dodental.

  Mohsen Sazegara, de directeur van het Research Insitute for Contemporary Iran maakt zelfs melding van meer dan 50,000 doden, het veruit hoogste dodenaantal ter wereld, het inwonersaantal van Iran (93 miljoen) in aanmerking nemend. Sazegara zegt dat hij van ziekenhuispersoneel in Iran had gehoord dat het werkelijke aantal besmette Iraniërs niet 100.000 is, zoals het regime beweerd, maar 1,5 miljoen.

  “Iedere sector is geraakt door het virus,” aldus Sazegara die verder opmerkte dat ook de veiligheidsdiensten in Iran te maken hebben met een groeiend aantal zieken en daardoor hun werk niet kunnen verrichten. Onder die veiligheidsdiensten is de Iraanse Revolutionaire Garde, die een eenheid heeft waar de helft van het personeel uitgeschakeld is door de coronapandemie. Eenzelfde verschijnsel is waarneembaar in de landbouwsector en hierdoor dreigt nu een voedseltekort in Iran, omdat nu 30 procent van de landbouwgronden in de Islamitische Republiek braak ligt.

  De coronacrisis heeft uiteindelijk ook gevolgen voor wat er met de pro-Iran coalitie in Syrië gebeurt, zeggen Israëlische experts. Er is eenvoudigweg te weinig personeel om de ambitieuze plannen van het regime voor het Midden-Oosten uit te voeren. Sazegara denkt dat er uiteindelijk een nieuwe grotere opstand dan voorheen tegen het regime van Ayatollah Ali Khamenei zal komen. Het groeiend aantal arme Iraniërs (22 miljoen) lijdt nu honger en zij zullen uiteindelijk hun woede over het wanbeleid van Khamenei gaan ventileren zegt Sazegara. “Ik schat in dat er nu dertig procent kans is dat het regime zal instorten,” vertelde de Iranexpert en dat heeft nu ook te maken met onrust binnen het regime, aldus Sazegara.

  Over de auteur