Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Heldenwerk van Magen David Adom - Christenen voor Israël
 • - Foto's: MDA
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Heldenwerk van Magen David Adom

  Joanne Nihom - 29 mei 2020

  De coronacrisis raakt ons allemaal op de een of andere manier en is nog niet over. Vooral de medische zorg, waar ook ter wereld, zijn er direct bij betrokken. De mensen die in deze sector werken, zijn helden, echte helden.

  In Israël zijn, naast heel veel andere geweldige mensen, de medewerkers en vrijwilligers van Mageen David Adom (MDA, de ‘Rode Davidster’), het Rode Kruis van Israël, helden. Onvermoeid, 24/7, zijn zij actief, al vanaf het begin van de crisis. Zo werd er een speciale telefoonlijn geopend. Inmiddels zijn er meer dan twee miljoen telefoontjes ontvangen bij het noodnummer. Normaal gesproken ontvangt MDA gemiddeld 5.500 telefoontjes per dag. Sinds de corona-uitbraak is dat gemiddeld maar liefst 37.000. Mensen die vragen stellen over het virus, of symptomen hebben en getest moeten worden.

  MDA zorgt voor het vervoer van (positief geteste) patiënten. De MDA-bloedbank is daarnaast verantwoordelijk voor het verkrijgen van bloedplasmacomponenten van mensen die hersteld zijn van het virus, waarmee hoogstwaarschijnlijk patiënten in matige en ernstige toestand kunnen worden geholpen. Er is goede hoop dat deze behandeling effectief zal blijken.

  Naast eerste aanspreekpunt is MDA vanaf de start van de uitbraak direct ook verantwoordelijk voor het testen van mensen op corona. Zowel bij mensen thuis, als in verschillende instellingen voor langdurige zorg en in de zogenaamde “Drive-Thru”-locaties. In totaal zijn er al 245.460 mensen getest door MDA-teams in het hele land. Hiervan zijn 96.065 in de “Drive-Thru”–testlocaties gedaan, 88.272 bij mensen thuis en 61.123 in verpleeghuizen en instellingen voor langdurige zorg in het hele land.

  Ik schreef al eerder over corona en de orthodox-Joodse bevolking. MDA biedt uiteraard ook daar hulp. Daarnaast zijn er ook veel vrijwillige hulpverleners uit deze gemeenschappen werkzaam bij MDA. Zo werd er in de orthodoxe wijk Geula in Jeruzalem een speciale container geïnstalleerd om op een doeltreffende manier monsters af te nemen bij de bevolking uit deze wijk.

  Ook in Israël stijgt het aantal herstelde patiënten. Onder leiding van het ministerie van Gezondheid is de MDA-bloedbank begonnen met het verzamelen van plasma (het bloedbestanddeel dat het corona-antilichaam bevat) van patiënten die minstens twee weken waren hersteld. Inmiddels zijn er 51 coronapatiënten behandeld met het donorplasma en men lijkt voorzichtig positief over de resultaten.

  Voorzitter Marjan Sprecher van de Nederlandse MDA-vriendenstichting: “MDA speelt een belangrijke rol in het leven van de Israëli’s. Dat zie je nu ook weer in deze coronacrisis. De enorme drive om mensen in Israël te helpen, ongeacht afkomst of religie, zorgt ervoor dat ze ook nu weer fantastisch werk doen.”

  Het corona callcenter van MDA.

  De container voor coronatests in Bnei Brak.

  MDA-vrijwilligers.

  » mda-nederland.nl

  Over de auteur