Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Invoering Israelische soevereiniteit over Judea en Samaria gevaarlijk en illegaal? - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Invoering Israelische soevereiniteit over Judea en Samaria gevaarlijk en illegaal?

  Yochanan Visser - 13 mei 2020

  Op donderdag krijgt Israël eindelijk een regering na drie verkiezingen in een jaar tijd. De nieuwe regering van Likud, Kachol Lavan (Blauw en Wit) aangevuld met  religieuze partijen en wat er over is gebleven van de Arbeiderspartij zullen te maken krijgen met een reeks ernstige problemen. Denk hierbij aan de coronapandemie en een enorme economische crisis die een vijfde van het Israëlische personeelsbestand werkloos heeft gemaakt. Er is echter nog een andere kwestie die snel een hete aardappel zal worden voor de nieuwe regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu. Dat is de implementatie van de Israëlische soevereiniteit over delen van het C-gebied op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) en de hele Jordaanvallei.

   

  De voor- en nadelen van de implementatie

  Vandaag schrijven allerlei experts al analyses en andere artikelen over de voor- en nadelen van de implementatie van de Israëlische soevereiniteit over deze gebieden in het historische hartland van Israël, terwijl de Palestijnse Autoriteit (PA) een diplomatiek offensief is begonnen tegen het Israëlisch-Amerikaanse plan.

  Het valt echter te bezien of Abbas  deze keer zijn dreigementen zal uitvoeren.

  Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, dreigt opnieuw alle samenwerking met Israël te beëindigen en zegt dat hij alle overeenkomsten met de Joodse staat zal annuleren. Het valt echter te bezien of Abbas  deze keer zijn dreigementen zal uitvoeren, aangezien hij al minstens vijftig keer heeft gezegd dat hij de samenwerking zou beëindigen en de Oslo-akkoorden nietig zou verklaren. Het valt bovendien te bezien hoe het beëindigen van de samenwerking met Israël en het opzeggen van de Oslo-akkoorden het gedrag van de PA zal veranderen, aangezien men al lange tijd optreedt als een vijand van Israël en alleen samenwerkt op de gebieden die van belang zijn voor de PA, zoals beveiliging.

   

  Een ramp voorspeld

  Er zijn mensen die voorspellen dat de er een ramp zal gebeuren wanneer Israël de soevereiniteit durft te implementeren in delen van het C-gebied en de Jordaanvallei, maar we hebben deze voorspellingen eerder gehoord. Maar er gebeurde vrijwel niets.

  Voordat de regering Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatste, voorspelden dezelfde experts dat er een hel zou losbarsten, maar twee jaar later praat niemand meer over de historische beslissing en is er geen nieuwe ‘Intifada’ uitgebroken. Hetzelfde gebeurde toen Trump besloot de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen. Afgezien van de gebruikelijke veroordelingen dreigde alleen Iran geweld te gebruiken tegen Israël over de “illegale” bezetting van de Golanhoogten en bleef de internationale gemeenschap passief.

   

  Annexeren?

  Afgezien hiervan zal de invoering van de Israëlische soevereiniteit over delen van Judea en Samaria en de Jordaanvallei de realiteit daar niet veranderen, althans niet voor de Palestijnse Arabieren. Zelfs de extreem linkse commentator Gideon Levy van de pro-Palestijnse Israëlische krant Ha’aretz vindt dat Israël door moet gaan en de gebieden moet “annexeren”.

  “De waarheid is dat de bezetting zal blijven. Er zijn nooit intenties geweest om iets anders te doen; het heeft al een onomkeerbare situatie gecreëerd. Zo’n 700.000 kolonisten, inclusief degenen in Oost-Jeruzalem, zullen nooit worden verwijderd. Zonder hun verwijdering zullen de Palestijnen niets anders over hebben dan Bantustans, noch een staat, of zelfs maar een fractie  van een staat, ” schreef Levy in de laatste tirade tegen zijn eigen land.

  Zelfs de extreem linkse commentator Gideon Levy van de pro-Palestijnse Israëlische krant Ha’aretz vindt dat Israël door moet gaan en de gebieden moet “annexeren”.

  “Wees niet langer bang en laat ze annexeren”, besloot Levy aan het einde van zijn stuk, terwijl hij de hoop uitsprak dat de wereld Israël zou straffen terwijl hij de term “Anschluss” gebruikte voor de “annexatie”. Levy probeerde zijn lezers opnieuw te hersenspoelen door te suggereren dat Israël al apartheid op de Westelijke Jordaanoever had gecreëerd. De enige apartheid die in Judea en Samaria bestaat is echter in de gebieden die onder PA-controle staan. Joden kunnen deze gebieden niet meer betreden sinds de oprichting van de PA en Palestijnse Arabieren die onroerend goed aan Joden durven te verkopen, moeten vrezen voor hun leven of worden gevangen gezet.

   

  Een veel betere claim

  Nee, Israël zal de “Westelijke Jordaanoever” niet “annexeren”, zoals Levy en anderen beweren, aangezien de Joodse staat geen gebieden kan annexeren die waren aangewezen door de Volkenbond en de conferentie van San Remo om deel uit te maken van het Joodse nationale thuis. In juridisch opzicht heeft Israël een veel betere claim op Judea en Samaria dan ‘het Palestijnse volk’, zoals talloze experts op het gebied van internationaal recht hebben opgemerkt.

  Een eeuw geleden omvatte het ‘Palestijnse volk’ alle Joden die in het land Israël woonden en een groot aantal Arabieren in wat de Britten ‘Palestina’ begonnen te noemen, waren net als veel Joden nieuwe immigranten. Ze kwamen uit andere Arabische landen, zoals Egypte, onder invloed van de Joodse ‘aliyot’. Dit is de immigratie naar Israël om een beter bestaan op te bouwen. Om deze reden spreken veel Palestijnse Arabieren Arabisch met verschillende accenten en velen van hen hebben de naam ‘al-Masr’ of ‘al-Masry’ (de Egyptenaar in het Arabisch).

  In juridisch opzicht heeft Israël een veel betere claim op Judea en Samaria dan ‘het Palestijnse volk’.

   

  Bezorgde geluiden

  De paniekerige reacties op de voorgenomen implementatie van de Israëlische soevereiniteit over de bovengenoemde gebieden hebben zelfs rechtse commentatoren zoals Daniel Pipes in verwarring gebracht. Pipes, een Midden-Oosten expert en een promotor van een Israëlische overwinning over de vijanden van de Joodse staat, vreest plotseling dat zelfs president Donald Trump, die de implementatie van de Israëlische soevereiniteit over delen van Judea en Samaria en de Jordaanvallei heeft opgenomen in zijn zogenaamde ‘Deal van de eeuw’ achter Israël aan zou gaan wanneer het dit “eenzijdig” zou doen. Blijkbaar vergat Pipes dat een Amerikaans Israëlisch team al maanden bezig is met de details van de implementatie, dus waar is de eenzijdige actie?

  Pipes denkt zelfs dat linkse Israëli’s hun land zullen verlaten als Israël het soevereiniteitsplan durft uit te voeren.

  Pipes denkt ook dat de Arabische Golfstaten het langzame normalisatieproces met Israël zullen stoppen als het land het soevereiniteitsplan durft uit te voeren. Maar de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman heeft nauw samengewerkt met de Amerikaanse gezant Jared Kushner, de architect van het vredesplan van Trump. Tevens was hij op de hoogte van de inhoud van het plan. Bin Salman blijft verder de Palestijnse leiders bekritiseren voor hun gedrag in het conflict met Israël en zoekt nu zelfs samenwerking met de Joodse staat op het gebied van de coronabestrijding.

  Pipes denkt zelfs dat linkse Israëli’s hun land zullen verlaten als Israël het soevereiniteitsplan durft uit te voeren. Dit bewijst alleen maar dat de Amerikaanse expert onvoldoende kennis heeft van de Israëlische samenleving. De meeste linkse Israëli’s wonen in het Goesh Dangebied en het kan ze niets schelen wat er in Judea en Samaria gebeurt. Velen van hen hebben het hart van Israël al jaren niet meer gezien en slenteren liever rond op de stranden van Tel Aviv of de Rothschild Boulevard in de stad.

  De meerderheid steunt het plan

  Een meerderheid van de Israëlische Joden vindt nu dat Israël door moet gaan en de langverwachte soevereiniteit over de Joodse steden en dorpen in Judea en Samaria moet invoeren, aldus The Jerusalem Post. De krant gebruikte een misleidende kop om te suggereren dat een meerderheid in Israël tegen de “annexatie” is. Maar na het lezen van het artikel bleek dat een grote meerderheid van de Israëlische Joden de soevereiniteitsbeweging steunt, terwijl de Israëlische Arabieren er in meerderheid tegen zijn. Dezelfde Arabieren veroorzaakten een storm toen ze hoorden dat het plan van Trump zou kunnen inhouden dat sommigen van hen onder de PA-regel zouden komen te leven.

  Het blijkt dat een grote meerderheid van de Israëlische Joden de soevereiniteitsbeweging steunt.

  Thema

  Over de auteur